Ο πρώην επικεφαλής της Formula 1, Bernie Ecclestone, βγάζει στο σφυρί συνολικά 69 αγωνιστικά μονοθέσια, από την απίθανη συλλογή που έχει χτίσει τα τελευταία 50 χρόνια. Πολλά από τα μοντέλα, δεν έχουν δει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα η αξία τους να είναι εντυπωσιακά υψηλή (στον κόσμο των συλλεκτών).

Ο Ecclestone πουλάει Ferrari που κέρδισαν πρωταθλήματα από τον Niki Lauda και τον Michael Schumacher. Η συλλογή του περιλαμβάνει επίσης το περίφημο αυτοκίνητο Brabham BT46B που σχεδίασε ο Gordon Murray. Το συγκεκριμένο έτρεξε μόνο μία φορά στο Γκραν Πρι της Σουηδίας το 1978, όπου κέρδισε την πρώτη θέση με διαφορά μεγαλύτερη από 30 δευτερόλεπτα.

Άλλα αυτοκίνητα προς πώληση περιλαμβάνουν την Vanwall VW10 με πιλότο τον Sir Stirling Moss, την πρώτη Ferrari που νίκησε ποτέ την Alfa Romeo – την Thin Wall Special – και την Ferrari Dino του Mike Hawthorn που κέρδισε το πρωτάθλημα. Και μην ξεχνάτε τη Ferrari 375 F1 του Alberto Ascari που κέρδισε το ιταλικό Grand Prix, την πρώτη Ferrari 312 F1 και τη Maserati 250F.
Ο Ecclestone, 94 ετών σήμερα, άρχισε να ασχολείται με την F1 τη δεκαετία του 1950. Αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή του τώρα, επειδή όπως ο ίδιος είπε «έχει έρθει η ώρα να αρχίσω να σκέφτομαι τι θα συμβεί στα οχήματα, σε περίπτωση που δεν θα είμαι πλέον εδώ». Και δεν ήθελε να τα αφήσει στη γυναίκα του να ασχοληθεί με αυτά, σε περίπτωση που δεν θα είναι πια εδώ. Σίγουρα δεν μπορεί να τα πάρει μαζί του.

Mazda MX-5: Ετοιμάζεται νέα γενιά, χειροκίνητη και ατμοσφαιρική με κινητήρα 2.5λτ.
Το Miata είναι ένα μοντέλο, μία κατηγορία μόνο του. Διθέσιο, ελαφρύ, πάντα συνοδευόμενο από χειροκίνητο κιβώτιο και με τον πιο fun to drive χαρακτήρα. Οι υπεύθυνοι της Mazda μόλις επιβεβαίωσαν πως η νέα γενιά του θρυλικού roadster είναι έτοιμη να έρθει, έχοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, ακόμα πιο έντονα.
Ο γενικός διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού Masashi Nakayama δήλωσε ότι πρόθεση είναι να γίνει το επόμενο MX-5 ακόμα πιο ελαφρύ. Ιδανικά, η Mazda θέλει να διατηρήσει το βάρος του κάτω από τα 1.000 κιλά. Ενδεικτικά, η ελαφρύτερη έκδοση του σημερινού Miata ζυγίζει 990 κιλά, στην ειδική έκδοση 990S που κυκλοφορεί μόνο στην Ιαπωνία.
Ο Nakayama λέει ότι το Miata θα παραμείνει ένα μικρό αυτοκίνητο, με μήκος κάτω από τα 4μ. ενώ και πάλι θα πει όχι στο turbo. Ο νέος ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος κινητήρας λέγεται πως θα είναι 2.500κ.εκ. με ιδανική αναλογία οικονομίας και ισχύς.

Επειδή η Mazda γνωρίζει καλά το κοινό του Miata, ο νέος κινητήρας βενζίνης θα συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Επίσης, εάν η εταιρία έχει σκοπό να το προσφέρει στην Ευρώπη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πιθανότατα και κάποιο ήπιο υβριδικό σύστημα ώστε να μπορεί να πάρει το πράσινο φως λόγω ρύπων.
Πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο MX-5; Πιθανότατα όχι σύντομα καθώς η τωρινή γενιά δέχθηκε πέρυσι ένα ακόμα facelift, οπότε πιθανότατα έχει ακόμα ένα με δύο χρόνια μπροστά της. Πάντως είναι αρκετά ευχάριστο να μαθαίνουμε πως υπάρχουν ακόμα εταιρίες που προσφέρουν αυτοκίνητα που υμνούν την οδήγηση και προσφέρουν κάτι το διαφορετικό.
