Ειδήσεις

23 Feb, 2024 Ώρα 14:09

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011

Thumbnail

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ). Και αυτό παρά τους στόχους μείωσης για τα νέα αυτοκίνητα που τέθηκαν το 2010.

Close

Η ΕΕ σημείωσε σημαντική επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε διάφορους τομείς, αλλά το CO2 από τις οδικές μεταφορές συνέχισε να αυξάνεται, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2021 αποτελούσαν το 23% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Τα επιβατικά αυτοκίνητα ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2011 και 2022, ενώ μειώθηκαν οριακά για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (-4,6%), διαπίστωσε το ΕΕΣ. Ενώ οι κανόνες της ΕΕ έχουν καταστήσει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς κατά την τελευταία δεκαετία, τα κέρδη αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί από την τάση των SUV, η οποία έχει αυξήσει τη μάζα των οχημάτων κατά περίπου 10%, και από την παράλληλη τάση για ισχυρότερους κινητήρες (κατά μέσο όρο περίπου 25% ισχυρότεροι).

Στη δεκαετία του 2010, οι κατασκευαστές εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στις απαιτήσεις δοκιμών για να επιτύχουν μειωμένες εκπομπές σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα χάσμα με τις εκπομπές στον πραγματικό κόσμο. Μετά το Dieselgate το 2015, ένας νέος κύκλος δοκιμών μείωσε αλλά δεν εξάλειψε το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των εκπομπών στον πραγματικό κόσμο, αναφέρει το ΕΕΣ.

Close

Σε συνδυασμό με την τάση για μεγαλύτερα αυτοκίνητα και ισχυρότερους κινητήρες, αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές εκπομπές από τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ταξινομήσεων νέων οχημάτων, δεν έχουν μειωθεί, σύμφωνα με το ΕΕΣ. Αυτή η πεισματική αντίσταση στη βελτίωση θέτει σε κίνδυνο την πράσινη ατζέντα της Ευρώπης. Πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων δεν θα υπάρξει όσο επικρατεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, δήλωσε ο Pietro Russo, μέλος του ΕΕΣ.

Ωστόσο η ηλεκτροδότηση του στόλου των αυτοκινήτων της ΕΕ είναι ένα σημαντικό εγχείρημα. Με τον όρο αυτό οι ελεγκτές εννοούν τα πλήρως ηλεκτρικά BEV, όχι τα υβριδικά PHEV, τα οποία τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερες εκπομπές στην πράξη από αυτές που υποδεικνύουν οι εργαστηριακές δοκιμές. Το ΕΕΣ επισημαίνει ότι το 2025 θα υπάρξει προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για να διορθωθεί αυτό. Μέχρι τότε, τα PHEV θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως οχήματα χαμηλών εκπομπών, προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Αν τα BEV μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τότε ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι έχει ήδη αυξηθεί. Το 2022, σχεδόν ένα στα επτά νέα αυτοκίνητα ήταν ένα BEV, από μόλις 1 στα 100 το 2018.

Close
10 Apr, 2024 Ώρα 19:08

Το νέο Volvo EX30 κέρδισε το βραβείο «World Urban Car 2024»

Thumbnail

Πριν προλάβει να περάσει στους εκθεσιακούς χώρους της Volvo στην Ευρώπη, το νέο και αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 άρχισε να κατακτά βραβεία. Πρόσφατα πήρε ένα σημαντικό βραβείο στον καταξιωμένο θεσμό World Car Awards! Το EX30 ανακηρύχθηκε World Urban Car για το 2024, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλες ανταγωνιστικές υποψηφιότητες, σε μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το μικρότερο SUV της Volvo Cars κατέκτησε μία θέση ανάμεσα στα πρώτα τρία αυτοκίνητα στον κόσμο, σε μία λίστα που αριθμούσε 38 υποψηφιότητες.

Close

 

 

«Η κατάκτηση αυτού του τίτλου από το EX30 μάς δίνει μεγάλη χαρά και επιβεβαιώνει απόλυτα τη φιλόδοξη στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση», λέει ο Jim Rowan (Τζιμ Ρόουαν), Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars. «Η ανταπόκριση που δείχνουν οι πελάτες στο EX30 έχει υπερβεί τις προσδοκίες μας. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ιδανικό για τις συνθήκες της αγοράς σήμερα, καθώς ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός αγοραστών μεταβαίνει στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είμαι πεπεισμένος ότι το EX30 θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξή μας αυτή τη χρονιά και στη συνέχεια.»

Μεταξύ των πολλών χαρακτηριστικών του EX30 που σχολιάστηκαν θετικά περιλαμβάνονται το όμορφο design και η ελκυστική τιμή του. Το EX30 παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι αποσπώντας πλήθος εγκωμίων και έχει ήδη κερδίσει σημαντικά βραβεία, όπως το The Sun Car of the Year και το Small SUV/Crossover of the Year από τη Sunday Times. 

Close

 

 

Το EX30 προσφέρεται στην Κυπριακή αγορά τόσο δικίνητο όσο και τετρακίνητο με δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών. Στη δικίνητη επιλογή προσφέρεται με μπαταρία 51 kWh απόδοσης 272 ίππων με αυτονομία 344 χιλιομέτρων ενώ με την μπαταρία των 69 kWh η αυτονομία φθάνει τα 480 χιλιόμετρα. Παράλληλα, προσφέρεται και η τετρακίνητη έκδοση Twin Motor Performance, στην οποία διαθέτει ακόμα ένα ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η AWD εκδοχή του EX30 είναι και η πιο γρήγορη και αποδίδει 428 ίππους ενώ προσφέρει 460 χιλιόμετρα αυτονομίας με τα 0-100 km/h να φθάνουν σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα. 

Το Volvo EX30 βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της CTC Automotive σε όλες του τις παραλλαγές και τιμή που ξεκινά από €40,500 ενώ εμπίπτει και στο σχέδιο επιδοτήσεων της κυβέρνησης.