Ειδήσεις

13 Mar, 2023 Ώρα 16:00

Πέντε αστέρια από το Euro NCAP στο ηλεκτρικό Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV

Thumbnail

Τη μέγιστη βαθμολογία πέντε αστέρων πήρε το plug-in hybrid  της σειράς Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV από τo Euro NCAP. Πέντε αστέρια είχαν δοθεί στα τεστ και το 2020  στο αμιγώς ηλεκτρικό MX-30.

Close

Το MX-30 ήταν το πρώτο Mazda που πέτυχε συνολική βαθμολογία πέντε αστέρων σύμφωνα με τις αυστηρότερες αξιολογήσεις 2020 Euro NCAP για την αντοχή σε σύγκρουση με μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των επιβατών, την προστασία μετά τη σύγκρουση και την προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού.

 

Close

 

Το μοντέλο της Mazda είχε εντυπωσιακές βαθμολογίες στις τέσσερις κατηγορίες δοκιμών του Euro NCAP: 

*Ενήλικος επιβάτης - 91%, 

*Παιδικός επιβάτης - 87%, 

*Ευάλωτος χρήστης του δρόμου (ασφάλεια πεζών) - 68% 

* Safety Assist - 73%.

Close

Αυτή η εξαιρετική απόδοση είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων. 

Αρχικά είναι η ακαμψία του αμαξώματος. Με την πρόσφατη αρχιτεκτονική Skyactiv Vehicle Architecture η ακαμψία βοηθάει στην απορροφητικότητα όταν το όχημα συγκρουσθεί. Ένα ευρύ φάσμα προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας i-Activsense βοηθούν τους οδηγούς να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους και να μειώνουν την πιθανότητα ζημιάς ή τραυματισμού, ενώ τα υψηλά πρότυπα προστασίας των πεζών μετριάζουν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης με ευάλωτους χρήστες του δρόμου.

 

 

Τόσο το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV φέτος όσο και το MX-30 το 2020 πέτυχαν μέγιστη βαθμολογία στις δοκιμές πλευρικής πρόσκρουσης και στην απόδοση στα crash test με βάση παιδιά 6 και 10 ετών τόσο για μετωπική όσο και για πλευρική πρόσκρουση.

Το Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV plug-in hybrid στην αξιολόγηση προστασίας επιβατών, έλαβε 91% και 87% στην προστασία των επιβαινόντων παιδιών.

Το plug-in υβριδικό της νέας σειράς της Mazda προσφέρει την ίδια οδηγική απόλαυση  με το πλήρως ηλεκτρικό MX-30, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει νέους τρόπους χρήσης ενός αυτοκινήτου ως ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία. Με τη χρήση της μπαταρίας 17,8 kWh, το e-Skyactiv R-EV έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 85 χλμ  και συνολική αυτονομία έως 680 χλμ.

 

 

Ο ολοκαίνουργιος βενζινοκινητήρας 830 cm³ με ένα ρότορα -. χρησιμοποιώντας την τεχνολογία περιστροφικού κινητήρα- λειτουργεί ως γεννήτρια για να επιτρέπει διαδρομές σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Χωρίς μηχανική σύνδεση μεταξύ του κινητήρα και των τροχών, η περιστροφική μονάδα λειτουργεί απλώς ως γεννήτρια. 

Η Mazda επέλεξε τον περιστροφικό κινητήρα για το συγκεκριμένο όχημα λόγω της μοναδικής ικανότητάς του να παράγει την απαιτούμενη απόδοση από μια συμπαγή, ελαφριά και εύκολα συσκευασμένη μονάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Mazda έχει περισσότερο από μισό αιώνα τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη περιστροφικών κινητήρων. 

Ο περιστροφικός κινητήρας είναι τοποθετημένος δίπλα στη γεννήτρια και τον κινητήρα υψηλής απόδοσης στο χώρο του συστήματος κίνησης. Ο συνδυασμός μπαταρίας 17,8 kWh και ρεζερβουάρ καυσίμου 50 λίτρων δημιουργεί ένα μοναδικό υβριδικό plug-in με ευέλικτη συνολική αυτονομία έως και 680 χλμ., ενώ η απόδοση CO2 WLTP μόλις 21 g/km εξασφαλίζει κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις στην κατηγορία.

 

 

Ένα ξεχωριστό σχεδιαστικό στοιχείο του MX-30 είναι οι πόρτες Freestyle, ένας κληρονομικός σύνδεσμος με το Mazda RX-8 του 2003. Η πρωτοποριακή αυτή σχεδίαση αποδείχθηκε και ασφαλής. Στην πραγματικότητα, η «ανάλυση του παραμορφωμένου στοιχείου σύνθλιψης από τη δοκιμή μετωπικής μετατόπισης έδειξε ότι η δομή του MX-30 δεν ενέχει κίνδυνο για τους επιβάτες ενός οχήματος που συγκρούεται σε μετωπική πρόσκρουση», είπαν οι ειδικοί.

Τόσο στη δοκιμή πλευρικού φραγμού που επιδεικνύει σύγκρουση από άλλο όχημα, όσο και στη σοβαρότερη πρόσκρουση στον πλευρικό πόλο, η προστασία όλων των κρίσιμων περιοχών του αμαξώματος ήταν εξαιρετικά καλή και το αυτοκίνητο σημείωσε τους μέγιστους βαθμούς για αυτές τις δύο δοκιμές. 

Η δέσμευση της ιαπωνικής εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια μελλοντική κοινωνία χωρίς τροχαία ατυχήματα. Το πρόγραμμα λέγεται Proactive Safety . Με την τεχνολογία Skyactiv το Mazda MX-30 οδηγείται πιο εύκολα ενώ διαθέτει υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Το αυτοκίνητο που πέρασε με πέντε αστέρια τα εξαντλητικά τεστ του Euro NCAP παρουσιάσθηκε τον Ιανουάριο στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών και αναμένεται να κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

23 Feb, 2024 Ώρα 14:20

Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση

Thumbnail

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Toyota στο Βέλγιο η εταιρεία παρουσίασε μερικά νέα πρωτότυπα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την εξάδα των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει για το 2026.

Close

Ένα από αυτά ήταν το Sport Crossover της Toyota, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2025.

Αυτό το πολύ όμορφο τετράθυρο concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως bZ Sport Crossover στη Σαγκάη, αν και στο Βέλγιο αφαιρέθηκε το πρόθεμα “bZ” και έγινε πιο προσγειωμένο σε χρωματισμό.

Close

 

 

Το Sport Crossover διατηρεί τα τολμηρά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογραφής φωτισμού εμπνευσμένης από το Prius και με χαρακτηριστικά coupe ώστε να σταθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Volkswagen ID.7 και το Hyundai Ioniq 6.

Αυτό το crossover προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ της Toyota και της κινεζικής BYD και θα προσφέρει άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ και μεγάλη άνεση για τα πόδια πίσω.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Toyota να λανσάρει έξι νέα EV στην Ευρώπη μέχρι το 2026, το Sport Crossover σκοπεύει να λειτουργήσει ως μια κομψή εναλλακτική λύση στα συμβατικά SUV.

Παράλληλα με αυτή την αποκάλυψη για το Sport Crossover, η Toyota παρουσίασε επίσης το Urban SUV concept, ένα ηλεκτρικό off-roader παρόμοιο σε μέγεθος με το Yaris Cross, με στόχο να ανταγωνιστεί το EX30 της Volvo κατά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Close

Παρά την προσμονή που περιβάλλει και τα δύο οχήματα, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.