Ειδήσεις

19 Sep, 2022 Ώρα 10:10

Πονοκέφαλος το κυκλοφοριακό - Προχωρούν μελέτες για να βρεθουν λύσεις

Thumbnail

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι βραχνάς για όλες τις πόλεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκονται σε μια μάχη με το χρόνο για να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί όλες τις πόλεις. 

Close

Στη Λευκωσία προχωρεί η  εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην ευρύτερη αστική περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ  τον Οκτώβριο θα προκύψουν εξελίξεις. Παράλληλα, προκύπτουν παράλληλες διαδικασίες σε όλες τις πόλεις.

Αρχικά στη Λευκωσία τον Οκτώβριο θα υπάρξουν δραστικές εξελίξεις στην  εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Close

Χαρακτηριστικά,  θα σχεδιαστεί άξονας που θα περιλαμβάνει αποκλειστικές λωρίδες κίνησης λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες), συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας και κάθετης οδικής σήμανσης και της βελτιστοποίησης της φωτεινής σηματοδότησης (bus priority) στις διασταυρώσεις, ο οποίος μελλοντικά θα μετατραπεί σε ένα άξονα για σύστημα ταχείας διέλευσης λεωφορείων (BRT) ή τραμ.

Ο σχεδιασμός γραμμών του τραμ είναι μέσα στα πρώτα παραδοτέα του ΣΒΑΚ Λευκωσίας. Στο τελικό στάδιο σχεδιασμού τους βρίσκονται οι χάρτες, με τις  λεωφορειολωρίδες που έχουν γίνει στην Μακαρίου να αποτελούν την πρώτη φάση και προπομπό του τραμ. Οι υπόλοιπες φάσεις, σημειώνεται, θα υλοποιηθούν σταδιακά.

Close

Όσον αφορά την διαδρομή που θα ακολουθεί το τραμ, η αφετηρία θα είναι παρά τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες Αθαλάσσας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά θα κατευθύνεται στην είσοδο της Λευκωσίας από τον αυτοκινητόδρομο, θα πορεύεται προς το κέντρο της Λευκωσίας και από εκεί μέσω αξόνων θα πηγαίνει στην περιοχή του Δημοτικού Θέατρου Λευκωσίας, στην λεωφόρο Προεδρικού και λεωφόρο Στροβόλου. 

Όσον αφορά στην επαρχία Αμμοχώστου στο Τμήμα Δημοσίων Έργων θα παραδοθούν τον Οκτώβριο οι συγκοινωνιακές μετρήσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου.

Στην επαρχία Πάφου πολύ σύντομα θα κατακυρωθεί προσφορά σε εταιρεία που θα προβεί στις κυκλοφοριακές μετρήσεις. Απ ‘εκεί και πέρα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού ανατέθηκε μελέτη σε Ιταλούς για την εκπόνηση των σχεδίων που αφορά τις λεωφορειολωρίδες τους μονοδρόμους και τους χώρους στάθμευσης.

 

Πηγή: offsite.com.cy

04 Oct, 2023 Ώρα 13:00

Μειώνεται το εξώδικο από τις κάμερες – Αύξηση χρόνου για το βέλος

Thumbnail

Δυο κινήσεις που θα ανακουφίσουν τους οδηγούς από τον βραχνά των καμερών και των τσουχτερών προστίμων, αίροντας παράλληλα και μια διαπιστωμένη αδικία, αποφασίστηκαν χθες από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Close

Τη σύσκεψη του Συμβουλίου μονοπώλησε το σύστημα φωτοεπισήμανσης, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του και η μείωση που έχει επέλθει στα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δυο υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης Αλέξης Βαφεάδης και Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, που έχουν άψογη παραγωγική συνεργασία για το θέμα της μείωσης των θανάτων στους δρόμους, συμφωνούν ότι είναι άδικο το εξώδικο της άσπρης γραμμής από €25 να μετατρέπεται σε €300, δηλαδή παραβίαση του κόκκινου, αν το όχημα προχωρήσει σε κάποια απόσταση από τα φανάρια. Για το θέμα ακούστηκαν διάφορες απόψεις για τη μείωση του εξωδίκου, με επικρατέστερη αυτή των €85 όπως συμβαίνει και με την παραβίαση σε διάβαση πεζών.

Close

Συζήτηση στο Συμβούλιο έγινε και για το τόξο που επιτρέπει στους οδηγούς τη στροφή δεξιά, για το οποίο εκφράζονται πολλά αρνητικά σχόλια ότι παγιδεύονται οι οδηγοί, αφού δεν υπάρχει χρονοδιακόπτης για αντίστροφη μέτρηση. Μετά από αρκετό προβληματισμό αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους οδηγούς από την ώρα που σβήνει το πράσινο μέχρι το κόκκινο, για να διέρχονται χωρίς να καταγγέλλονται.

Σήμερα δίνονται 3 δευτερόλεπτα στο μεσοδιάστημα για να καταγγέλλεται κάποιος από την ώρα που σβήνει το πράσινο και σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε θα δίνονται 4’’ πριν η κάμερα αρχίσει να καταγγέλλει. Το θέμα αυτό θα μελετήσουν περαιτέρω τα Δημόσια Έργα, ώστε να δουν τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Close

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης συμβάλλει στη μείωση του τροχαίου προβλήματος και αποφασίστηκε η προώθηση νομοσχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Μεταφορών που επιλύει μια σειρά προβλημάτων τα οποία προέκυψαν σε σχέση με τα εξώδικα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 60.000 ανεπίδοτα εξώδικα, γιατί οι οδηγοί δεν προσήλθαν να παραλάβουν γι’ αυτό και με τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επιχειρηθεί, θα μπορεί η ανάδοχος εταιρεία ν’ αποστέλλει την ειδοποίηση μέσω μηνύματος στο κινητό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με τον τρόπο αυτό θα τεκμαίρεται ότι ο οδηγός ειδοποιήθηκε και αν δεν το παραλάβει ή δεν το πληρώσει, τότε θα οδηγείται στο Δικαστήριο.

Επίσης με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα των οχημάτων που ανήκουν σε εταιρείες, ώστε αν δεν υποδειχθεί ο οδηγός ο οποίος υπέπεσε στην παράβαση, τότε το πρόστιμο να καταβάλλεται από την εταιρεία.

Λύνεται επίσης και το ζήτημα με τα οχήματα που πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται, έτσι ώστε όταν δεν υποδειχθεί ο νέος οδηγός, την ευθύνη για πληρωμή του εξωδίκου να την έχει ο προηγούμενος οδηγός. Ποινικοποιείται επίσης η προειδοποίηση των οδηγών για ύπαρξη καμερών στους δρόμους με συσκευές (όχι το αναβοσβήσιμο των φώτων).

Υπό εκκρεμότητα παραμένουν τα θέματα που αφορούν τους οδηγούς των οχημάτων ενοικίασης και των καταγγελιών οχημάτων που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Μελετώνται διάφορες σκέψεις, για επίλυση των προβλημάτων ώστε να μην εκφεύγουν της πληρωμής των εξωδίκων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έγινε παρουσίαση του συστήματος τόσο από τον διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Μάρκο Μάρκου όσο και από τον βοηθό διευθυντή Τμήματος Τροχαίας Χάρη Ευριπίδου. Όπως αναφέρθηκε, τα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα των τελευταίων ημερών έχουν αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για φέτος. Ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες η μείωση των νεκρών από τροχαίες οδικές συγκρούσεις έφτανε στο 50%, τώρα βρίσκεται στο 25%.

 

Πηγή: philenews