Ειδήσεις

19 Sep, 2022 Ώρα 10:10

Πονοκέφαλος το κυκλοφοριακό - Προχωρούν μελέτες για να βρεθουν λύσεις

Thumbnail

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι βραχνάς για όλες τις πόλεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκονται σε μια μάχη με το χρόνο για να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί όλες τις πόλεις. 

Close

Στη Λευκωσία προχωρεί η  εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην ευρύτερη αστική περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ  τον Οκτώβριο θα προκύψουν εξελίξεις. Παράλληλα, προκύπτουν παράλληλες διαδικασίες σε όλες τις πόλεις.

Αρχικά στη Λευκωσία τον Οκτώβριο θα υπάρξουν δραστικές εξελίξεις στην  εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Close

Χαρακτηριστικά,  θα σχεδιαστεί άξονας που θα περιλαμβάνει αποκλειστικές λωρίδες κίνησης λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες), συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας και κάθετης οδικής σήμανσης και της βελτιστοποίησης της φωτεινής σηματοδότησης (bus priority) στις διασταυρώσεις, ο οποίος μελλοντικά θα μετατραπεί σε ένα άξονα για σύστημα ταχείας διέλευσης λεωφορείων (BRT) ή τραμ.

Ο σχεδιασμός γραμμών του τραμ είναι μέσα στα πρώτα παραδοτέα του ΣΒΑΚ Λευκωσίας. Στο τελικό στάδιο σχεδιασμού τους βρίσκονται οι χάρτες, με τις  λεωφορειολωρίδες που έχουν γίνει στην Μακαρίου να αποτελούν την πρώτη φάση και προπομπό του τραμ. Οι υπόλοιπες φάσεις, σημειώνεται, θα υλοποιηθούν σταδιακά.

Close

Όσον αφορά την διαδρομή που θα ακολουθεί το τραμ, η αφετηρία θα είναι παρά τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες Αθαλάσσας και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά θα κατευθύνεται στην είσοδο της Λευκωσίας από τον αυτοκινητόδρομο, θα πορεύεται προς το κέντρο της Λευκωσίας και από εκεί μέσω αξόνων θα πηγαίνει στην περιοχή του Δημοτικού Θέατρου Λευκωσίας, στην λεωφόρο Προεδρικού και λεωφόρο Στροβόλου. 

Όσον αφορά στην επαρχία Αμμοχώστου στο Τμήμα Δημοσίων Έργων θα παραδοθούν τον Οκτώβριο οι συγκοινωνιακές μετρήσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου.

Στην επαρχία Πάφου πολύ σύντομα θα κατακυρωθεί προσφορά σε εταιρεία που θα προβεί στις κυκλοφοριακές μετρήσεις. Απ ‘εκεί και πέρα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού ανατέθηκε μελέτη σε Ιταλούς για την εκπόνηση των σχεδίων που αφορά τις λεωφορειολωρίδες τους μονοδρόμους και τους χώρους στάθμευσης.

 

Πηγή: offsite.com.cy

05 Oct, 2022 Ώρα 12:28

Στο σφυρί η Ferrari F2003-GA του Michael Schumacher

Thumbnail

H F2003-GA είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μονοθέσιο για την Ferrari, καθώς με αυτό ο Michael Schumacher κατέκτησε το 2003 το τέταρτο παγκόσμιο πρωτάθλημα με την ιταλική ομάδα και το έκτο του συνολικά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Juan Manuel Fangio, που κρατούσε 46 χρόνια.

Close

 

 

Το μονοθέσιο παρουσιάστηκε λίγο πριν από τα μέσα της σεζόν του 2003, καθώς η F2002 θεωρήθηκε αρκετά καλή για να είναι ανταγωνιστική, με την ιταλική εταιρία να έχει την πολυτέλεια να εξελίξει περαιτέρω την F2003-GA.

Το αυτοκίνητο ήταν γρήγορο και ανταγωνιστικό, καθώς κέρδισε 3 από τους 4 πρώτους αγώνες του, αλλά είχε την τάση να χρησιμοποιεί υπερβολικά τα ελαστικά του, κάτι που οδήγησε σε αρκετά προβλήματα στα μέσα της σεζόν, προκαλώντας μια μικρή πτώση στην απόδοση της κατά το ασυνήθιστα ζεστό -εκείνο- ευρωπαϊκό καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, η Williams και η McLaren μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια σταθερή πρόκληση στη Ferrari.

Close

 

 

Αφού οι μηχανικοί της Bridgestone ανακάλυψαν ότι η Michelin χρησιμοποιούσε ελαστικά με αλλαγμένη κατασκευή, με αποτέλεσμα η γαλλική εταιρία να παράσχει αναμορφωμένα ελαστικά προς το τέλος της σεζόν, η Ferrari έγινε και πάλι ανταγωνιστική και κέρδισε τους τελευταίους 3 αγώνες της σεζόν, κρατώντας πίσω της τόσο τη Williams, όσο και τη McLaren στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

 

 

Καρδιά της F2003-GA -η οποία ήταν αφιερωμένη στον Gianni Agnelli, που είχε πεθάνει πρόσφατα- ήταν ο Tipo 052. Αυτός ήταν ένας 3,0-λιτρος (2.997 κ.εκ.) ατμοσφαιρικός V10 κινητήρας, με 90 μοίρες περιεχόμενη γωνία, ο οποίος απέδιδε 845 ίππους στις 18.300 σ.α.λ. Μεταξύ άλλων, διέθετε διπλούς εκκεντροφόρους κεφαλής, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, και ηλεκτρονικό έμμεσο ψεκασμό της Magneti Marelli. Ωστόσο, στις κατατακτήριες, ο κινητήρας φημολογείτο ότι απέδιδε έως, ή μερικές φορές περισσότερο, από 900 ίππους στις 19.000 σ.α.λ.

 

 

Η Ferrari κατασκεύασε έξι F2003-GA το 2003 και το συγκεκριμένο μονοθέσιο είναι αυτό με αριθμό πλαισίου 229. Με αυτό ο Schumacher έτρεξε σε 9 αγώνες όπου πήρε πέντε νίκες και σημείωσε 3 pole positions.

Θα βγει σε δημοπρασία στις 9 του Νοέμβρη στην Ελβετία όπου αναμένεται να πουληθεί σε μια τιμή μεταξύ 7,5 και 10 εκατ. ευρώ.