Ειδήσεις

11 Jan, 2021 Ώρα 14:47

Porsche Cayenne: Η ιστορία της επιτυχίας ενός SUV με σπορ DNA

Thumbnail

Η Porsche έκανε το πρώτο της βήμα στην κατηγορία των SUV πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες με το Cayenne. Ένα μοντέλο που αποδείχθηκε καθολική επιτυχία για την εταιρεία αφού "άνοιξε" καινούριες αγορές με τις πωλήσεις να φθάνουν το ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα. Το Cayenne είναι η επιτομή ενός SUV και έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο τμήμα στο διάβα του. Συνεχίζει να θέτει νέα πρότυπα και να ξεπερνά τον εαυτό του, έχοντας σώσει την εταιρεία από μια κρίση, πρωτοστατώντας στον υβριδισμό, θέτοντας νέα ρεκόρ.

Close

 

 

Η ιδέα της Cayenne γεννήθηκε από τον πόθο της Porsche να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα έκανε τα πάντα διαφορετικά. Η Porsche ενοικίασε ένα εργοστάσιο 3.800 τετραγωνικών μέτρων στο βιομηχανικό πάρκο «Nord» στο Hemmingen, μια κοινότητα με 8.000 κατοίκους, και έπιασε δουλειά. Η πρώτη ανακοίνωση της Cayenne έφθασε το 1998, κάνοντας λόγο για μια Porsche που θα ήταν ένα «σπορ αμάξι για όλες τις επιφάνειες δρόμου». Η παραγωγή ξεκίνησε στην Λειψία, και η πρώτη Cayenne πέρασε τις γραμμές παραγωγής το 2002 με μια επιβλητική παρουσία στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Φυσικά η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή με το μοντέλο να ξεπερνά ακόμη και την 911 σε πωλήσεις σε κάποιες χρονιές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το οικονομικό έτος 2007/2008, η Cayenne ξεπέρασε την Porsche 911 κατά σχεδόν 50.000 μονάδες, με συνολική παραγωγή πάνω από 105.000 μονάδες. Μέρος της πετυχημένης ιστορίας της είναι φυσικά και η υβριδική τεχνολογία. Μετά από τα Turbo και S μοντέλα, ήρθαν τα GTS, Turbo S και τα Diesel. Το επόμενο βήμα ήταν αυτονόητο. Εκεί γεννήθηκαν οι S Hybrid, η οποία μετονομάστηκε στην συνέχεια σε S E-Hybrid, που μπορεί να καλύψει μέχρι 52 χιλιόμετρα απόσταση μόνο ηλεκτρικά.

 

Close

 

Εκτός από τους εντυπωσιακούς αριθμούς πωλήσεων, η Cayenne σημείωσε και άλλες επιτυχίες/ρεκόρ στην πορεία της όπως η συμμετοχή της στο Ράλι TransSyberia όπου κάλυψε διαδρομή άνω των 7.000 χιλιομέτρων σε δύο εβδομάδες, κατακτώντας εκεί τις τρεις πρώτες θέσεις το 2007. Ένα χρόνο αργότερα πήρε και τις πρώτες πέντε θέσεις. Επίσης, η Porsche Cayenne εξασφάλισε είσοδο στο Guinness Book of World Records 10 χρόνια αργότερα, όταν το μοντέλο τράβηξε ένα αεροσκάφος Airbus A380 285 τόνων για 42 μέτρα.

 

15 Jan, 2021 Ώρα 11:11

Ισχυρότερη, γρηγορότερη και πιο εντυπωσιακή η νέα Porsche 911 GT3 Cup

Thumbnail

Η Porsche παρουσίασε την τελευταία γενιά του αγωνιστικού αυτοκινήτου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο: τη νέα 911 GT3 Cup. Με το ξεκίνημα της σεζόν του 2021, αυτό το αγωνιστικό θα διαγωνιστεί στο Porsche Mobil 1 Supercup αλλά και στα εθνικά πρωταθλήματα Porsche Carrera Cup σε Γερμανία, Γαλλία, Ασία και για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Το εντυπωσιακό μοντέλο αυτό αποτελεί την πρώτη αγωνιστική έκδοση που βασίζεται στην τρέχουσα γενιά της 992. Παράγει περίπου 510 ίππους και 470Nm ροπής. Δηλαδή 25 ίππους περισσότερους από τον προκάτοχο του ενώ θα μπορεί να λειτουργεί με συνθετικά καύσιμα, το οποίο μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 υπό συνθήκες αγώνων. Η παράδοση του  911 GT3 Cup σε ομάδες θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, και είναι διαθέσιμο για αγορά με τιμή 225.000 ευρώ.

Close

 

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του νέου 911 GT3 Cup είναι η βελτιστοποιημένη αεροδυναμική του και η γενικά πιο «μυώδης» εμφάνιση του. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πλατύ και ελαφρύ αμάξωμα turbo-spec που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο μοντέλο Cup.

Ένα άλλο παράδειγμα λεπτών, εξελιγμένων λύσεων στο νέο 911 GT3 Cup φαίνονται στη διάταξη των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων: Οι μονάδες ελέγχου του μηχανοκίνητου αθλητισμού και οι καταγραφείς δεδομένων έχουν μεταφερθεί από τον θόλο ποδιών του συνοδηγού στο δεξί πίσω μέρος της καμπίνας. Ως αποτέλεσμα, δεν εμποδίζουν πλέον την εγκατάσταση μιας δεύτερης θέσης στο εσωτερικό.

Close

 

 

Όπως με τον άμεσο προκάτοχό του, ο εξακύλινδρος κινητήρας του χρειάζεται μόνο έλεγχο συντήρησης μετά από 100 ώρες λειτουργίας. Ο κινητήρας συνδέεται με το διαδοχικό, εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων 72 κιλών, μέσω ενός συμπλέκτη μεταλλικού αγωνιστικού συμπλέγματος τριών δίσκων. Οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται μέσω κλασσικού μοχλού (paddle) στο τιμόνι, με μια «μικρή επιθεώρηση» του κιβωτίου ταχυτήτων να χρειάζεται μετά από 60 ώρες αγώνων - που αντιστοιχεί σε περίπου δύο σεζόν του Porsche Mobil 1 Supercup. Μια σημαντική αναθεώρηση αναμένεται μετά από 120 ώρες αγώνων. Ο ενεργοποιητής αλλαγής ταχυτήτων λειτουργεί με ηλεκτρικό μοτέρ, αντικαθιστώντας την προηγούμενη μονάδα που λειτουργούσε με αέρα. Το πλεονέκτημα: ακόμη γρηγορότερες αλλαγές ταχυτήτων, η επιλογή διαγνώσεων σε πραγματικό χρόνο και μειωμένος κίνδυνος ζημιάς, για παράδειγμα σε περίπτωση σφαλμάτων στην αλλαγή ταχυτήτων.