Ειδήσεις

19 May, 2023 Ώρα 08:11

Πότε η κάθε εταιρία θα ξεκινήσει να πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Thumbnail

Ο χρόνος τρέχει γρήγορα και αντίστροφα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που σε μερικά χρόνια θα πωλούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Close

Βάσει της τωρινής νομοθεσίας από το 2035 και μετά στην ΕΕ θα πωλούνται μόνο νέα αυτοκίνητα που δεν θα εκπέμπουν καθόλου ρύπους. Με άλλα λόγια, μόνο ηλεκτρικά με την αναμονή και των e-fuels, εφόσον αποδείχτεί οτι δεν εκπέμπουν καυσαέρια.

Μέχρι τότε θα διανύσουμε μία ήπια μεταβατική περίοδο με τις εταιρίες να λανσάρουν ήδη αρκετά νέα ηλεκτρικά μοντέλα και να επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο οδικός χάρτης και για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη χαραχθεί και προβλέπει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Close

 

 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Όταν μία εταιρία λέει πως π.χ. από το 2029 θα γίνει «ηλεκτρική», τι σημαίνει αυτό;  Το σίγουρο είναι πως από εκείνη τη χρονιά και έπειτα θα παρουσιάζει και θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, θα συνεχίσει να πουλά τα συμβατικά αυτοκίνητα που έχει στην γκάμα της έχοντας από νωρίτερα παγώσει την εξέλιξη των κινητήρων καύσης.

Ακόμη και έτσι όμως, όποιος κατασκευαστής έχει θερμικά αυτοκίνητα που πληρούν την επερχόμενη εκπομπή Euro 7 πιθανότατα θα μπορεί να τα διαθέτει στην αγορά μέχρι και το κομβικό 2035. Επίσης, να δούμε αν θα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τα συνθετικά καύσιμα και να δοθεί ενδεχομένως μία παράταση.

Πάντως, ήδη οι περισσότερες εταιρίες έχουν ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα που θα σταματήσουν να λανσάρουν συμβατικά αυτοκίνητα. Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, ισχύουν σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

-Audi: Όλα τα νέα μοντέλα που θα λανσαριστούν από το 2026 και μετά θα είναι ηλεκτρικά και ο κατασκευαστής θα πουλά μόνο ηλεκτρικά μοντέλα από το 2030.

Close

-BMW: Μέχρι το 2025 ο στόχος είναι τα BEV και PHEV να έχουν το 30% των ετήσιων πωλήσεων της μάρκας. Μέχρι το 2030 το ποσό των  BEV να έχει ανέβει στο 50% και εφόσον έχει παγώσει εντελώς η εξέλιξη των συμβατικών μοντέλων.

-Ford: Μέχρι το 2030 θα πωλούνται επιβατικά αυτοκίνητα που θα είναι 100% ηλεκτρικά. Έως τότε τα 2/3 των πωλήσεων των επαγγελματικών θα είναι ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά έως το 2030.

-Honda: Προχωρά και αυτή ηλεκτρικά και θα κρατήσει όσο μπορεί τα πλήρως υβριδικά της μοντέλα μέχρι εκεί που το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

-Hyundai – Kia: Και εδώ στόχος είναι μία πλήρη γκάμα από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, τόσο η Kia όσο και η Hyundai θα είναι από τις τελευταίες εταιρίες που θα εγκαταλείψουν τα συμβατικά αυτοκίνητα και θα τα προσφέρουν μέχρι το 2035.

-Jaguar Land Rover: Θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικά νέα μοντέλα από το 2025. Για τον σκοπό αυτό εξελίσσουν μια νέα πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

-Renault: Φιλοδοξεί να έχει τον πιο πράσινο συνδυασμό νέων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά έως το 2025, με περισσότερο από το 65% των πωλήσεων να είναι ηλεκτροκίνητα και 100% πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030.

-Stellantis: Οι Peugeot, Fiat, Citroen, Opel, DS, Lancia και Alfa Romeo έχουν θέσει στόχο να πωλούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά το 2030. Χαρακτηριστικό είναι πως η Alfa Romeo θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά από το 2027, ενώ η επιστροφή της Lancia θα είναι καθαρά «ηλεκτρική».

-Mazda: Και η ιαπωνική μάρκα θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά μετά το 2030.

-Mercedes-Benz: Η σταδιακή εγκατάλειψη και διακοπή της διάθεσης συμβατικών αυτοκινήτων έχει προγραμματισθεί την περίοδο 2031-34.

-Mini: Το τελευταίο νέο μοντέλο που θα διατίθεται και με θερμικό κινητήρα θα παρουσιαστεί το 2025. Ο εμπορικός στόχος που έχει τεθεί είναι ότι το 2027, οι μισές ετήσιες πωλήσεις της θα αφορούν BEV/ PHEV μοντέλα.

-Tesla: Η πρωτοποριακή μάρκα είναι ήδη 100% ηλεκτρική.

-Toyota – Lexus: Ο πρωτοπόρος στην υβριδική τεχνολογία θα είναι επίσης από τους τελευταίους που θα πωλούν αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες στην Ευρώπη. Θα λανσάρει νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες και επενδύει στο υδρογόνο και στα fuel cell.

-Volkswagen: Μέχρι το 2030 έχει ως στόχο πάνω από τα 2/3 των πωλήσεων της να αφορούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

-Volvo: Η σουηδική εταιρία ήταν από τις πρώτες των ανακοινώσεων. Από το 2025 και μετά θα πουλά μόνο BEV/ PHEV και από το 2030 μόνο αμιγώς ηλεκτρικά.

 

05 Dec, 2023 Ώρα 13:11

Η Porsche Κύπρου αρωγός ενημέρωσης των παιδιών για την Οδική Ασφάλεια

Thumbnail

Παιδικά χαμόγελα και φωνές κατέκλυσαν το Showroom της Porsche, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Παιδικής Εκδήλωσης Οδικής Ασφάλειας που διοργάνωσε η Porsche Κύπρου. Μία εκδήλωση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που έχει υιοθετήσει η Porsche Κύπρου με δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας.    

Close

 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά παρακολουθήσαν από μέλος της Αστυνομίας Κύπρου, θεωρητικό εργαστήριο με βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, όπως η διάβαση πεζών, τα φώτα τροχαίας, η ζώνη ασφαλείας κ.ά., ενώ με το πέρας του μαθήματος εφάρμοσαν όλα όσα έμαθαν, μέσα από πρακτική άσκηση και παιχνίδι, οδηγώντας πρότυπα αυτοκινητάκια της Porsche. 

 

Close

 

Στην εκδήλωση τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να δημιούργησαν τη δική τους βιώσιμη πόλη με κύριο θέμα την οδική ασφάλεια. Βάζοντας την παιδική τους φαντασία να δουλέψει, σχεδίασαν και έφτιαξαν με ανακυκλώσιμα και βιώσιμα υλικά μια ζωντανή πόλη με: συνοικιακά κτίρια, φανάρια, προειδοποιητικά σήματα, αυτοκίνητα, κατοίκους, διαβάσεις πεζών κ.ά. 

 

 

Στον εξωτερικό χώρο του Showroom βρισκόταν ακόμη το πυροσβεστικό όχημα Πήγασος 1 του SupportCY, αλλά και περιπολικό όχημα της αστυνομίας. Εκεί το Σώμα Εθελοντών του SupportCY προσκαλούσε τα παιδάκια, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα οχήματα. Φυσικά, ο ενθουσιασμός τους δεν κρυβόταν, ειδικότερα τη στιγμή που μαζί με τους εθελοντές δοκίμασαν να εκτοξεύσουν νερό με τη μάνικα του πυροσβεστικού. 

Και εκεί που κυλούσαν όλα ομαλά, ακούστηκαν καμπάνες και με μαγικό τρόπο εμφανίστηκε ο Άγιος Βασίλης, σκορπώντας μεγάλη χαρά στους μικρούς μας φίλους. Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών κάθισε σε μία τεράστια πολυθρόνα δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μοίραζε δώρα σε όλους.

 

 

Η Παυλίνα Ιακωβίδου, Marketing & PR Manager της A.I. Motokinisi Ltd, αφού εξέφρασε τη χαρά της που το Showroom της Porsche γέμισε με μικρά παιδιά φτιάχνοντας μία αλλιώτικη ατμόσφαιρα σημείωσε πως: «Η Παιδική Εκδήλωση Οδικής Ασφάλειας, αποτελεί την αφετηρία ενός προγράμματος ενημέρωσης που έχει αναλάβει η Porsche Κύπρου με την υποστήριξη του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου.  Προγραμματίζουμε μια σειρά δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το 2024 η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Porsche θα έχει ως πρωταγωνιστές τα παιδιά». 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας στα παιδιά και στις οικογένειές τους ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό πρωινό. 

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό.