Ειδήσεις

03 Aug, 2022 Ώρα 21:28

Που θα εγκατασταθούν οι νέες κάμερες τροχαίας - Δείτε αναλυτικά όλα τα σημεία!

Thumbnail

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι έλεγχοι και οι διαδικασίες παραλαβής της πιλοτικής φάσης του έργου της εγκατάστασης συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους. Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών άναψε χθες το πράσινο φως για να εισέλθει το έργο στην πρώτη φάση, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση εντός των επόμενων έξι μηνών 20 σταθερών καμερών σε έξι σημεία διασταυρώσεις λεωφόρων σε Λευκωσία και Λεμεσό, καθώς και την προμήθεια 16 κινητών καμερών. Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει της πρώτης, θα εγκατασταθούν άλλες 66 σταθερές κάμερες. Στην πιλοτική φάση λειτουργούσαν τέσσερις σταθερές κάμερες στη διασταύρωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή με Δημοσθένη Σεβέρη στη Λευκωσία και τέσσερις κινητές κάμερες.

Close

 

Πού θα εγκατασταθούν

Close

Στο οδικό δίκτυο θα εγκατασταθούν συνολικά 86 σταθερές κάμερες σε δύο φάσεις για την ανίχνευση των παραβάσεων του κόκκινου, της γραμμής στάσης και της ταχύτητας στα φώτα τροχαίας. Άλλες τέσσερις σταθερές κάμερες λειτουργούν ήδη στη Λευκωσία και μοιράζουν εξώδικα πρόστιμα από τις αρχές του χρόνου, όπου άρχισε η πιλοτική φάση του έργου. Πρόσθετα, οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα έχουν στη διάθεσή τους 20 κινητές κάμερες για την ανίχνευση της ταχύτητας. Οι 90 στο σύνολο σταθερές κάμερες που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργούν έως το 2023 κατανέμονται ως εξής: 19 στη Λευκωσία σε έξι σημεία, 31 στη Λεμεσό σε 10 σημεία, 14 στη Λάρνακα σε τέσσερα σημεία, 14 στην Πάφο σε τέσσερα σημεία, τέσσερις κάμερες στο υπεραστικό οδικό δίκτυο της επαρχίας Λάρνακας, δύο κάμερες στον παλαιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου και άλλες έξι στο υπεραστικό οδικό δίκτυο Μόρφου.

Συγκεκριμένα, οι 86 σταθερές κάμερες της πρώτης και της δεύτερης φάσης του έργου θα εγκατασταθούν στα ακόλουθα σημεία των πόλεων και δρόμων:

Close

 

Λευκωσία

 • Διασταύρωση λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού με Κωνσταντινουπόλεως (οικία Γάλλου πρέσβη): Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στην πρώτη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα (φώτα Λυκαβητού): Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στην πρώτη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Γρίβα Διγενή με Δημοσθένη Σεβέρη: Εγκαταστάθηκαν τέσσερις κάμερες από την πιλοτική φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Γρίβα Διγενή με Προδρόμου: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στην πρώτη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Λεμεσού με Αθαλάσσας (φώτα Καλησπέρα): Θα εγκατασταθούν τρεις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρου Λεμεσού με οδός Αρμενίας: Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στην πρώτη φάση.

 

Λεμεσός

 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Ν. Παττίχη και Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α’: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στην πρώτη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αγίας Φυλάξεως με 16η Ιουνίου 1943 (πρώην Γλάδστωνος): Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στην πρώτη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Ν. Παττίχη με Σπύρου Κυπριανού: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων 28ης Οκτωβρίου με Ιάκωβου Τομπάζη: Θα εγκατασταθούν τρεις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Κολωνακίου με Αγίου Αθανασίου και Γρίβα Διγενή: Θα εγκατασταθούν τρεις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’ με Χριστάκη Κράνου: Θα εγκατασταθούν τρεις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Αγίας Ζώνης: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με 28ης Οκτωβρίου: Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση στη λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου.
 • Λεωφόρος Αμαθούντας απέναντι από το ξενοδοχείο Αρσινόη: Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρου Αμαθούντας με οδό Αριάδνης: Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.

 

Λάρνακα

 • Διασταύρωση λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού με Αλεξάνδρου Παναγούλη: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με οδό Φίλιου Τσιγαρίδη: Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρτέμιδος με Φανερωμένης: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Ελευθερίας με Ηλιάδος και Σπύρου Κυπριανού (Αραδίππου): Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.

 

Πάφος

 • Διασταύρωση λεωφόρων Ευρώπης με Γιάννου Κρανιδιώτη και Γεώργιου Σάββα: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Ελλάδος με Δημοκρατίας και Τάσσου Παπαδόπουλου: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αθηνών με Χριστόδουλου Σώζου: Θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αγίων Αναργύρων με Σπύρου Κυπριανού και Αγαπήνωρος: Θα εγκατασταθούν τέσσερις κάμερες στη δεύτερη φάση.

 

Αμμόχωστος

Δεν προβλέπεται η εγκατάσταση σταθερών καμερών. Η τροχαία κίνηση θα ελέγχεται με κινητές κάμερες που θα παραχωρηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.

 

Υπεραστικό οδικό δίκτυο

 • Στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, μεταξύ τρίτου και έκτου χιλιομέτρου, θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση του έργου. Επίσης, στον ίδιο δρόμο, μεταξύ έκτου και ένατου χιλιομέτρου, θα εγκατασταθούν άλλες δύο κάμερες στη δεύτερη φάση του έργου.
 • Στον παλαιό δρόμο Πάφου - Λεμεσού, μεταξύ ένατου και 12ου χιλιομέτρου, θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Στον δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους (Μόρφου), μεταξύ 24ου και 27ου χιλιομέτρου, θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Στον δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους (Μόρφου), μεταξύ 39ου και 42ου χιλιομέτρου, θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.
 • Στον δρόμο Ατσά – Μαραθάσας, μεταξύ 3ου και 6ου χιλιομέτρου, θα εγκατασταθούν δύο κάμερες στη δεύτερη φάση.

 

Οι παραβάσεις

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντοπίζει αυτόματα και καταγράφει τις παραβάσεις της γραμμής στάσης στις διασταυρώσεις, του κόκκινου στα φώτα τροχαίας και της ταχύτητας. Επιπρόσθετα, κατά την επεξεργασία των δεδομένων μιας παράβασης, μέσω των φωτογραφιών εντοπίζονται και καταγγέλλονται παραβάσεις, όπως η μη χρήση κράνους, η χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία αστυνόμευσης, δημιουργίας κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς και ορθής χρήσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος θεωρεί ότι η μετάβαση από την πιλοτική στην επόμενη φάση του έργου αποτελεί ουσιαστικό βήμα στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα σε σημεία του οδικού δικτύου τα οποία κρίνεται ότι χρήζουν αυξημένης αστυνόμευσης.

 

Πηγή: Politis

11 Aug, 2022 Ώρα 11:03

Έτσι λειτουργεί το Trailer Assist στο νέο Skoda Kodiaq (βίντεο)

Thumbnail

Ένας από τους πιο συχνούς πονοκέφαλους, που έχουν όσοι ρυμουλκούν ένα trailer είναι ο έλεγχος και ο χειρισμός του. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει σχετική εμπειρία, αλλιώς θα δυσκολευτεί αρκετά. Ωστόσο, το σύστημα Trailer Assist κάνει τον έλεγχο του ρυμουλκού πανεύκολη υπόθεση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το παρακάτω βίντεο.

Close

Να θυμίσουμε ότι το ανανεωμένο Skoda Kodiaq ξεχωρίζει κυρίως για το νέο “πρόσωπο” της φίρμας, το οποίο είναι αισθητά πιο επιβλητικό, ενώ προσφέρεται με νέες τεχνολογίες.  το Kodiaq παραμένει απίστευτα ευρύχωρο με τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 7 επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών ξεκινάει από 835 λίτρα και φτάνει με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων έως και τα 2.065 λτ. Διαθέσιμο είναι το Virtual Cockpit με οθόνη 10,25 ιντσών, ενώ το σύστημα infotainment συνοδεύεται με οθόνες αφής έως και 9,2 ίντσες.

Για πρώτη φορά, διαθέσιμα είναι τα δερμάτινα καθίσματα με ηλεκτρικές πολλαπλές ρυθμίσεις, αερισμό και λειτουργία μασάζ, ενώ γίνεται και χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Close