Ειδήσεις

07 Oct, 2019 Ώρα 14:33

Ψήνεται σχέδιο για απόσυρση και επιχορήγηση νέου αυτοκινήτου;

Thumbnail

Τα ρυπογόνα και παλαιά αυτοκίνητα φαίνεται πως θέλει να εξαλείψει το κυπριακό κράτος  γι’ αυτό και στα σκαριά βρίσκονται νομοσχέδια για το εν λόγω ζήτημα  που αφορούν τόσο σε αγορά καινούριου λιγότερου ρυπογόνου αυτοκινήτου από τους πολίτες όσο και ηλεκτροκίνητων αμαξιών.

Close

Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων με στόχο την απαλλαγή από τους δρόμους από τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα και την αντικατάσταση τους είτε με καινούργια συμβατικά φιλικότερα προς το περιβάλλον είτε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Το σχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Μεταφορών για απόσυρση των παλαιών οχημάτων περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Close
  • Από τη μια θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων  αλλά και επιχορήγηση δημιουργίας σταθμών φόρτισης τους σε δημόσιους χώρους
  • και από την άλλη θα δοθούν οικονομικά και πάλι κίνητρα για απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και αγοράς καινούριων και λιγότερων ρυπογόνων.

Το όλο ζήτημα των οικονομικών κινήτρων φαίνεται πως θα έχει κοινά στοιχεία με το σχέδιο που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε το 2010 και αφορούσε και πάλι στην απόσυρση και αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων.

Για να συμμετάσχει στο σχέδιο ένας πολίτης θα πρέπει να αποσύρει το παλαιό όχημα του και να αγοράσει καινούριο το οποίο και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Κάτι που θα αποδεικνύεται μέσω της μέτρησης των εκπομπών ρύπου.

Close

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες της Brief δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το εν λόγω σχέδιο οπότε και δεν υπάρχει ένας «χάρτης» σχετικά με το πόσο παλαιά πρέπει να είναι τα οχήματα προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο που θα εκπονηθεί, όπως επίσης και το ποσοστό των ρύπων που θα πρέπει να εκπέμπουν.  Σίγουρα, όμως, εντός του επόμενου μήνα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς ενώ αναμένεται να καθοριστούν και τα ποσά που θα δοθούν για την αγορά των καινούριων οχημάτων (για όσους δώσουν για απόσυρση τα παλαιά αυτοκίνητα) μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία αυτήν την περίοδο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, μας αναφέρθηκε ότι το σχέδιο της απόσυρσης και της αντικατάστασης οχημάτων ετοιμάστηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και κατόπιν στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω μελέτη ούτως ώστε να αποφασιστούν και να εγκριθούν τα ποσά που θα δοθούν και οι οικονομικές παράμετροι.  Σε επόμενη φάση- σύμφωνα με την Υπουργό-  το σχέδιο θα πάει στο Υπουργικό για έγκριση. 

Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα αμάξια και την επιχορήγηση τους, η Υπουργός μας τόνισε ότι ως Υπουργείο θα τοποθετήσουν δέκα σταθμούς φόρτισης για να εξυπηρετήσουν περαιτέρω αυτούς που θα αποφασίσουν να αντικαταστήσουν το αμάξι τους με ηλεκτροκίνητο.

Το όλο σχέδιο σύμφωνα με την ίδια αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

 

Πηγή: Brief.com.cy

25 Feb, 2020 Ώρα 23:02

Ανανέωση για τα Volvo S90 και V90 με ήπιους υβριδικούς κινητήρες

Thumbnail

Η Volvo αποκάλυψε τις ανανεωμένες εκδόσεις του S90 και των V90 - V90 Cross Country. H ανανέωση στα κορυφαία sedan και station wagon μοντέλα της Volvo περιλαμβάνει κομψές παρεμβάσεις στην εξωτερική σχεδίαση και ένα εντελώς νέο, state-of-the-art ηχοσύστημα από την Bowers & Wilkins.

Close

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ήπια υβριδικά συστήματα 48V καθίστανται διαθέσιμα σε κάθε μοντέλο της Volvo. Όσον αφορά την εξωτερική σχεδίαση των S90 και V90, οι σχεδιαστές της Volvo προχώρησαν σε μια σειρά από κομψές παρεμβάσεις στο εμπρός και στο πίσω μέρος τους. Στα ανανεωμένα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται νέοι προβολείς ομίχλης, νέα σχεδίαση σπόιλερ και νέος προφυλακτήρας εμπρός.

_

Close

 

Νέα σχεδίαση στα φώτα LED

Close

Στα V90 και V90 Cross Country, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η εντελώς νέα σχεδίαση των full LED πίσω φωτιστικών σωμάτων, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική "υπογραφή" της Volvo και σειριακά φλας. Μια σειρά νέων τροχών και εξωτερικών χρωμάτων προσφέρει περαιτέρω επιλογές παραμετροποίησης.

Στο εσωτερικό, το σημαντικά αναβαθμισμένο ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins προσφέρει μια ακόμα καλύτερη ηχητική εμπειρία χάρη στα νέα χαρακτηριστικά του, όπως ο αναβαθμισμένος ενισχυτής, η αυτόματη μείωση θορύβου και μια νέα ρύθμιση που προσομοιώνει τον ήχο jazz club.

_

 

Τεχνολογία καθαρισμού αέρα

Ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό στο εσωτερικό είναι η προηγμένη λειτουργία καθαρισμού αέρα Advanced Air Cleaner, που περιλαμβάνει αισθητήρα για τα σωματίδια PM2,5. Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό μέσω της κεντρικής οθόνης. Εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, το Advanced Air Cleaner μπορεί να εξαλείψει όλα τα μικροσκοπικά σωματίδια από την ατμόσφαιρα της καμπίνας μέσα σε λίγα λεπτά.

Τόσο το νέο ηχοσύστημα Bowers & Wilkins όσο και η λειτουργία Advanced Air Cleaner διατίθενται πλέον σε όλα τα μοντέλα των Σειρών 90 και 60, που βασίζονται στην πλατφόρμα SPΑ. Όλα τα μοντέλα των Σειρών 90 και 60 εξοπλίζονται επίσης με δύο θύρες φόρτισης USB-C για τους πίσω επιβάτες. Επιπλέον, η λειτουργία ασύρματης φόρτισης για smartphone, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο XC40, διατίθεται στις περισσότερες εκδόσεις των Σειρών 90 και 60.

Στο εσωτερικό, η αποκλειστική μάλλινη επένδυση καθισμάτων tailored wool blend, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο XC90, διατίθεται πλέον σε όλα τα μοντέλα των Σειρών 90 και 60, ενώ υπάρχει και επιλογή χωρίς δέρμα (leather free), στα κορυφαία επίπεδα εξοπλισμού.

Η Volvo Cars επεκτείνει σημαντικά τo εύρος των ήπιων υβριδικών συστημάτων κίνησης 48V στο σύνολο της γκάμας της, καθιστώντας τα διαθέσιμα σε κάθε της μοντέλο.

_

 

Με υβριδική τεχνολογία

Τα ήπια υβριδικά συστήματα, που παρουσιάστηκαν αρχικά στα XC60 και XC90 το περασμένο έτος, θα είναι πλέον διαθέσιμα σε όλα τα μοντέλα των Σειρών 90 και 60, καθώς και στο XC40. Οι επιλογές των ήπιων υβριδικών συστημάτων στο V90 Cross Country αντιπροσωπεύουν τις πρώτες προτάσεις ηλεκτροκίνησης στην ιστορία της ξεχωριστής Σειράς Cross Country.

Τα ήπια υβριδικά συστήματα της Volvo Cars προσφέρουν στους οδηγούς έως και 15% μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Το σύστημα πέδησης break-by-wire αλληλεπιδρά με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων, ανακτώντας κινητική ενέργεια κατά το φρενάρισμα.

Μαζί με τη σειρά Recharge των Plug-in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ένα ηλεκτροκίνητο Volvo για κάθε ενδιαφερόμενο.