Ειδήσεις

18 May, 2023 Ώρα 17:40

Σύμπραξη των μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου

Thumbnail

Οι τέσσερις μεγάλοι Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλετών - Honda, Yamaha, Kawasaki και Suzuki - έλαβαν υπουργική έγκριση για τη σύσταση «μιας ένωσης τεχνολογικής έρευνας που ονομάζεται HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology) για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου για μικρές μετακινήσεις».

Close

Ενώ πολλοί στοιχηματίζουν στην ηλεκτρική ενέργεια ως το μέλλον της κινητικότητας, άλλοι έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μοτοσυκλέτες, λόγω του μεγάλου βάρους και της περιορισμένης αυτονομίας που προσφέρει η τρέχουσα τεχνολογία μπαταριών.

Η νέα ένωση προειδοποιεί ότι: «Για να υπάρξει μια κοινωνία απελευθερωμένη από τις εκπομπές άνθρακα, είναι απαραίτητη μια στρατηγική πολλαπλών οδών για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων στον τομέα της κινητικότητας, αντί να επικεντρώνεται η προσπάθεια σε μια ενιαία πηγή ενέργειας».

Close

 

 

«Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα και η ανάπτυξη που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση της κινητικότητας με κινητήρες που τροφοδοτούνται από υδρογόνο - που θεωρείται πηγή ενέργειας επόμενης γενιάς - κερδίζει δυναμική».

Οι τεχνικές προκλήσεις στη χρήση υδρογόνου, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον νέο όμιλο HySE, περιλαμβάνουν την «γρήγορη ταχύτητα φλόγας και μεγάλη περιοχή ανάφλεξης, που συχνά οδηγούν σε ασταθή καύση» συν «την περιορισμένη χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμου σε περίπτωση χρήσης σε μικρά οχήματα».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τον προγραμματισμένο σχηματισμό της ένωσης», δήλωσε ο Kenji Komatsu, υποψήφιος Πρόεδρος της HySE και Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Τεχνικής Έρευνας & Ανάπτυξης, Yamaha Motor Co. Ltd.

«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην ανάπτυξη κινητήρων που κινούνται με υδρογόνο, αλλά ελπίζουμε να δούμε τις δραστηριότητες της ένωσης να προωθούν τη θεμελιώδη έρευνα προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις».

Close

«Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτήν την προσπάθεια με την αίσθηση της ευθύνης να διατηρήσουμε τη χρήση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, που αποτελούν την επιτομή των μακροχρόνιων προσπαθειών που έχουν επενδύσει οι προκάτοχοί μας».

 

 

Εκτός από τους τέσσερις κατασκευαστές μοτοσυκλετών, η Kawasaki Heavy Industries και η Toyota Motor Corporation θα υποστηρίξουν την ένωση ως ειδικά μέλη:

«Η Kawasaki Heavy Industries, ως ένας από τους κύριους διοργανωτές του Συνδέσμου Έρευνας Τεχνολογίας Εφοδιασμού Ενέργειας χωρίς CO2, θα προωθήσει τις δραστηριότητες της HySE, με βάση τη γνώση που αποκτήθηκε από τις δραστηριότητές της για την HySTRA».

«Η Toyota, από την άλλη πλευρά, θα αναλάβει το ρόλο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων της HySE για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της σε πειράματα, αναλύσεις και σχεδιασμό μεγάλων μονάδων ισχύος με καύσιμο υδρογόνο για τετράτροχα οχήματα».

23 Feb, 2024 Ώρα 14:20

Βαρεθήκατε τα SUV; Η Toyota έχει την απάντηση

Thumbnail

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Toyota στο Βέλγιο η εταιρεία παρουσίασε μερικά νέα πρωτότυπα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την εξάδα των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει για το 2026.

Close

Ένα από αυτά ήταν το Sport Crossover της Toyota, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2025.

Αυτό το πολύ όμορφο τετράθυρο concept, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως bZ Sport Crossover στη Σαγκάη, αν και στο Βέλγιο αφαιρέθηκε το πρόθεμα “bZ” και έγινε πιο προσγειωμένο σε χρωματισμό.

Close

 

 

Το Sport Crossover διατηρεί τα τολμηρά χαρακτηριστικά του, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογραφής φωτισμού εμπνευσμένης από το Prius και με χαρακτηριστικά coupe ώστε να σταθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Volkswagen ID.7 και το Hyundai Ioniq 6.

Αυτό το crossover προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ της Toyota και της κινεζικής BYD και θα προσφέρει άφθονο χώρο στο πορτμπαγκάζ και μεγάλη άνεση για τα πόδια πίσω.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Toyota να λανσάρει έξι νέα EV στην Ευρώπη μέχρι το 2026, το Sport Crossover σκοπεύει να λειτουργήσει ως μια κομψή εναλλακτική λύση στα συμβατικά SUV.

Παράλληλα με αυτή την αποκάλυψη για το Sport Crossover, η Toyota παρουσίασε επίσης το Urban SUV concept, ένα ηλεκτρικό off-roader παρόμοιο σε μέγεθος με το Yaris Cross, με στόχο να ανταγωνιστεί το EX30 της Volvo κατά την κυκλοφορία του το επόμενο έτος.

Close

Παρά την προσμονή που περιβάλλει και τα δύο οχήματα, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους.