Ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP διεξάγει συνεχώς δοκιμές που αφορούν στην ασφάλεια που προσφέρουν τα καινούργια αυτοκίνητα. Από εκεί λαμβάνουν και τα αστέρια ασφαλείας που ξεκινούν από το ένα και φτάνουν μέχρι τα πέντε. Όσο πιο πολλά τόσο το καλύτερο, οπότε κάθε όχημα που μεταφράζεται σε πεντάστερο προσφέρει και την μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε περίπτωση που συμβεί το κακό.

Οι τομείς που βαθμολογούνται είναι τέσσερις και συγκεκριμένα σε επίπεδο οδηγού, παιδιών, πεζών (!) και συστημάτων ασφαλείας. Τα αστέρια δίνονται με βάση το σύνολο της βαθμολογίας, ωστόσο ο καθένας μπορεί να ελέγξει και την ασφάλεια που προσφέρει κάθε όχημα άνά κατηγορία, όπως προαναφέραμε.

Στην κορυφή με ίδια βαθολογία
Στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών υπάρχουν τρία μοντέλα που προσφέρουν την μέγιστη δυνατή. Ο λόγος για την Mercedes EQE, το Tesla Model S και το αμερικάνικο Lucid Air που δεν είναι και τόσο γνωστό στο ελληνικό κοινό (η τιμή του στην Αμερική ξεκινά από τα 87.400 δολάρια και φτάνει τα 249.000!).

Και τα τρία έχουν καταφέρει να αποσπάσουν 91% στην βαθμολογία της προστασίας των παιδιών και έτσι κατατάσσονται στην κορυφή. Φυσικά και τα τρία διαθέτουν πέντε αστέρια ασφαλείας στο σύνολο της βαθμολογίας του EuroNCAP.

Porsche Mission X Concept. Ο προπομπός του νέου hypercar της εταιρίας
Η Porsche θέλοντας να γιορτάσει τα 75α γενέθλια της, παρουσίασε το Mission X Concept, ένα νέο πρωτότυπο που μας δείχνει το πως θα μοιάζει το επόμενο hypercar της, που θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και το οποίο υπόσχεται πως θα γίνει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο Nurburgring.

Σύμφωνα με την Porsche, το μοντέλο παραγωγής θα βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική 900 volt και θα έχει αναλογία 1 ίππου ανά 1 κιλό βάρους. Επίσης θα παράγει πολύ μεγαλύτερη κάθετη αεροδυναμική πίεση από την 911 GT3 RS και θα φορτίζει περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από την Taycan Turbo S.

Ο σχεδιασμός του Mission X Concept αντλεί έμπνευση από τα αγωνιστικά της εταιρίας στο Le Mans. Οι πόρτες του ανοίγουν προς τα πάνω, με την “γυάλινη φούσκα” να καλύπτει τον χώρο των επιβατών που προστατεύεται από έναν εξωσκελετό από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα.

Στο εσωτερικό υπάρχουν bucket καθίσματα από CFRP, ζώνες ασφαλείας 6 σημείων ψηφιακός πίνακας οργάνων, αγωνιστικής σχεδίασης τιμόνι, με τον συνοδηγό να έχει μπροστά του μια βάση για την τοποθέτηση αναλογικών ή ψηφιακών χρονομέτρων.

Το πακέτο των μπαταριών είναι τοποθετημένο πίσω από το καθίσματα, σε μια λεγόμενη διάταξη “e-core” που προορίζεται να δημιουργήσει το ίδιο είδος δυναμικής συμπεριφοράς ενός κεντρομήχανου αυτοκινήτου.

Το πρωτότυπο έχει μήκος 4,5 μέτρα, πλάτος 2 μέτρων, ύψος 1,2 μέτρων, μεταξόνιο 2,73 μέτρων και φορά ζάντες 20″ μπροστά και 21″ πίσω, με τις τελευταίες να έχουν διαφανείς αερολεπίδες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες σαν τουρμπίνες για καλύτερη ψύξη των φρένων.
