18 Απρ., 2019 Ώρα 12:12

Τα νέα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων που ψηφίσε η Ευρωπαική Ένωση

Thumbnail

Ύστερα από τους αερόσακους, το EBS και το ESP που είναι ήδη υποχρεωτικός εξοπλισμός για όλα τα αυτοκίνητα, το αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης και προσαρμοζόμενος ρυθμιστής ταχύτητας γίνονται υποχρεωτικά από το 2022. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει το οπλοστάσιο ασφαλείας των αυτοκινήτων, επιβάλλοντας επίσης επιπλέον εξοπλισμό.

Με 578 ψήφους υπέρ και 30 κατά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χθες Τρίτη 16/4 με μεγάλη πλειοψηφία τη νέα νομοθεσία για το AEB και το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας. Έτσι, όλα τα νέα μοντέλα θα έχουν από το 2022 ένα σύστημα «έξυπνης προσαρμογής» της ταχύτητας, το οποίο θα προειδοποιεί τους οδηγούς για υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων, χωρίς όμως την αυτόματη μείωση της ταχύτητας. Επίσης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, το οποίο είναι ήδη υποχρεωτικό στα φορτηγά και στα λεωφορεία, καθώς και σύστημα διατήρησης της πορείας μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσης τους κατασκευαστές να διευκολύνουν την εγκατάσταση αλκολομετρητή και να εξοπλίσουν τα αυτοκίνητά τους με μια προειδοποιητική συσκευή για την υπνηλία και την απώλεια της προσοχής του οδηγού, καθώς και ένα καταγραφικό δεδομένων ατυχημάτων (μαύρο κουτί), όπως αναφέρει το κείμενο που ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει συνεπώς να εφαρμοστούν από τον Μάιο του 2022 για τα νέα μοντέλα, αλλά θα είναι αναγκαία από το 2024 για τα υπάρχοντα.

Αυτή η καλπάζουσα εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας θα διευκολύνει επίσης την εξέλιξη και ανάπτυξη του αυτόνομου αυτοκινήτου, το οποίο χρειάζεται τις περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες. Εκείνο βέβαια που παραμένει παγίδα είναι οι τιμές.

Mελέτη υπολόγισε σε 70 έως 80 ευρώ ανά αυτοκίνητο το κόστος όλων αυτών των εξοπλισμών, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομίες κλίμακας που σχετίζονται με τη γενίκευσή τους. Αυτό φυσικά θα δείξει στη πορεία!

Πηγή: drive.gr