Η ιστορία του STi, που σημαίνει Subaru Tecnica International, ξεκινά το 1988 με την ίδρυση του σχετικού τμήματος για τη δημιουργία των ικανότερων σε επιδόσεις εκδόσεων.
Μέχρι το 2006 μάλιστα, το STi ήταν με πεζό το «i», ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται με κεφαλαίο. Τώρα, με τη Subaru να καταθέτει αίτηση για την κατοχύρωση ως εμπορικό σήμα του Ste, με τη μορφή που το βλέπουμε πιο κάτω, φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή στην ιστορία της σπουδαίας ιαπωνικής μάρκας.

Περίπου ένα χρόνο πριν, η Subaru είχε ανακοινώσει πως δεν θα υπάρχει WRX STI για την τρέχουσα γενιά του Impreza, δηλώνοντας ότι η μάρκα κοιτάζει το μέλλον με βλέμμα στην ηλεκτροκίνηση και πρακτικά «τελειώνοντας» στο τμήμα STI που είναι το αντίστοιχο του «Μ» της BMW. Με τα τρέχοντα δεδομένα πάντως, είναι λίγο νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το πρώτο μοντέλο που θα έχει το νέο λογότυπο.

Ούτως ή άλλως, αυτή τη στιγμή η Subaru έχει ένα μόνο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αυτό είναι το Solterra που κατασκευάζεται από την Toyota, η οποία το έχει και εκείνη στη γκάμα της ως bZ4X. Αυτό σημαίνει ότι μια έκδοση SΤe του Subaru Solterra μπορεί και να είναι αυτή που θα μεταφέρει τη Subaru στη νέα ηλεκτρική εποχή με έκδοση υψηλής απόδοσης και επιδόσεων.
Πηγή: newsauto

Porsche Mission X Concept. Ο προπομπός του νέου hypercar της εταιρίας
Η Porsche θέλοντας να γιορτάσει τα 75α γενέθλια της, παρουσίασε το Mission X Concept, ένα νέο πρωτότυπο που μας δείχνει το πως θα μοιάζει το επόμενο hypercar της, που θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και το οποίο υπόσχεται πως θα γίνει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο Nurburgring.

Σύμφωνα με την Porsche, το μοντέλο παραγωγής θα βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική 900 volt και θα έχει αναλογία 1 ίππου ανά 1 κιλό βάρους. Επίσης θα παράγει πολύ μεγαλύτερη κάθετη αεροδυναμική πίεση από την 911 GT3 RS και θα φορτίζει περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από την Taycan Turbo S.

Ο σχεδιασμός του Mission X Concept αντλεί έμπνευση από τα αγωνιστικά της εταιρίας στο Le Mans. Οι πόρτες του ανοίγουν προς τα πάνω, με την “γυάλινη φούσκα” να καλύπτει τον χώρο των επιβατών που προστατεύεται από έναν εξωσκελετό από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα.

Στο εσωτερικό υπάρχουν bucket καθίσματα από CFRP, ζώνες ασφαλείας 6 σημείων ψηφιακός πίνακας οργάνων, αγωνιστικής σχεδίασης τιμόνι, με τον συνοδηγό να έχει μπροστά του μια βάση για την τοποθέτηση αναλογικών ή ψηφιακών χρονομέτρων.

Το πακέτο των μπαταριών είναι τοποθετημένο πίσω από το καθίσματα, σε μια λεγόμενη διάταξη “e-core” που προορίζεται να δημιουργήσει το ίδιο είδος δυναμικής συμπεριφοράς ενός κεντρομήχανου αυτοκινήτου.

Το πρωτότυπο έχει μήκος 4,5 μέτρα, πλάτος 2 μέτρων, ύψος 1,2 μέτρων, μεταξόνιο 2,73 μέτρων και φορά ζάντες 20″ μπροστά και 21″ πίσω, με τις τελευταίες να έχουν διαφανείς αερολεπίδες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες σαν τουρμπίνες για καλύτερη ψύξη των φρένων.
