Νέα μοντέλα

07 Feb, 2024 Ώρα 12:53

Η νέα Porsche Taycan: βελτιωμένη σχεδόν σε κάθε τομέα

Thumbnail

Η Porsche ανανέωσε την Taycan ιδιαίτερα εκτενώς. Οι νέες εκδόσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ, μεγαλύτερη αυτονομία, επιταχύνουν ταχύτερα και φορτίζουν επίσης ταχύτερα με μεγαλύτερη σταθερότητα. Η Style Porsche έχει επίσης τονίσει τη σχεδίαση και έχει διαφοροποιήσει εντονότερα τα μοντέλα Turbo. Όλες οι εκδόσεις της Taycan διαθέτουν έναν ακόμη πλουσιότερο κατάλογο βασικού εξοπλισμού και διαθέτουν την τελευταία γενιά του Porsche Driver Experience με βελτιωμένη σχεδίαση οθόνης και φιλοσοφία χειρισμού.

Close

Στουτγάρδη. Η νέα Taycan θα προσφέρεται οι τρεις εκδόσεις αμαξώματος με πολυάριθμες τροποποιήσεις από την ημερομηνία λανσαρίσματος: την Taycan sports sedan, την ευέλικτη Taycan Cross Turismo, η οποία διατίθεται με πακέτο off-road, και την sport αλλά πρακτική Taycan Sport Turismo. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν τέσσερις επιλογές συστήματος μετάδοσης κίνησης, με πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Οι ανανεωμένες εκδόσεις θα φτάσουν στα Porsche Centre από την άνοιξη του 2024.

Στον δρόμο προς την εργοστασιακή παραγωγή, οι μηχανικοί εξέλιξης και οι οδηγοί δοκιμών σε καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα δοκιμών έχουν καλύψει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε όλο τον κόσμο, βελτιώνοντας συνεχώς το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό sport αυτοκίνητο της Porsche. Η Porsche έχει κατασκευάσει σχεδόν 150.000 αυτοκίνητα Taycan. Οι κύριες επιμέρους αγορές της Taycan είναι επί του παρόντος οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Κίνα.

Close

 

 

«Μπήκαμε στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης με την Taycan, στα τέλη του 2019. Αποδείχθηκε αμέσως ότι το αυτοκίνητο αυτό άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού, πρωτοπορώντας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων», λέει ο επικεφαλής της γραμμής μοντέλων, Kevin Giek. «Συνεχίζουμε τώρα αυτή την ιστορία επιτυχίας με την εκτενώς ανανεωμένη Taycan. Η σειρά μοντέλων έχει αναβαθμιστεί σε νέα επίπεδα όσον αφορά τις επιδόσεις, με εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης και οδηγική απόλαυση. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά την αποδοτικότητα, την αυτονομία, την καθημερινή χρηστικότητα και την άνεση».

 

Ακόμη υψηλότερες επιδόσεις

Όλα τα ανανεωμένα μοντέλα επιταχύνουν πολύ πιο γρήγορα από τους προκατόχους τους. Δύο παραδείγματα και από τα δύο άκρα της γκάμας: δεδομένου ότι είναι sports sedan, η Taycan και η Taycan Turbo S φθάνουν τα 100 km/h από στάση σε μόλις 4,8 και 2,4 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές τα καθιστούν 0,6 και 0,4 δευτερόλεπτα ταχύτερα από τους προκατόχους τους.

Με τη νέα λειτουργία προσπέρασης push-to-pass στο πακέτο Sport Chrono, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να ενεργοποιηθεί μια ενίσχυση της ισχύος έως 70 kW για 10 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το μοντέλο. Οι αυξημένοι ρυθμοί επιτάχυνσης αποτελούν γενικά το αποτέλεσμα της υψηλότερης απόδοσης του συστήματος. Για παράδειγμα, η βασική Taycan αποδίδει 60 kW περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Στην Taycan Turbo S υπάρχουν επιπλέον 140 kW με το σύστημα Launch Control. Έτσι, η απόδοση του συστήματος του κορυφαίου μοντέλου σε αυξάνεται στους 952 ίππους.

Close

 

 

Πάνω από 35% μεγαλύτερη αυτονομία σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο

Ανάλογα με την έκδοση του αμαξώματος και τον κινητήρα, η αυτονομία κατά WLTP έχει αυξηθεί έως και στα 678 χιλιόμετρα, τιμή που αποτελεί αύξηση 175 χιλιομέτρων ή 35%. Η ανανεωμένη Taycan όχι μόνο απαιτεί λιγότερες στάσεις φόρτισης σε μεγάλες διαδρομές από την προκάτοχό της, αλλά και επαναφορτίζεται ταχύτερα: σε σταθμούς φόρτισης συνεχούς ρεύματος 800 Volt, για παράδειγμα, μπορεί να φορτιστεί σε ισχύ έως 320 kW. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 50 kW σε σχέση με το παρελθόν. Το περιθώριο ταχυφόρτισης της νέας μπαταρίας επιδόσεων έχει επεκταθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι οι χωρητικότητες φόρτισης άνω των 300 kW μπορούν να διατηρηθούν έως και για πέντε λεπτά, ενώ μπορούν να επιτευχθούν πολύ υψηλές χωρητικότητες φόρτισης πιο γρήγορα, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ανάλογα με το στυλ οδήγησης του εκάστοτε οδηγού, μεταξύ άλλων μεταβλητών, μπορεί έτσι να μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος φόρτισης από το 10% στο 80%, σε σύγκριση με το προηγούμενο αυτοκίνητο. Στην πρώτη γενιά της Taycan, ο χρόνος φόρτισης από 10% έως 80% στους 15 βαθμούς Κελσίου είναι 37 λεπτά. Υπό τις ίδιες συνθήκες, η ανανεωμένη Taycan χρειάζεται μόλις 18 λεπτά, παρά τη μεγαλύτερη χωρητικότητα της μπαταρίας της. Η μπαταρία Performance Plus έχει πλέον μικτή χωρητικότητα 105 kWh, αυξημένη από τα 93 kWh.

 

 

Νέα ενεργητική ανάρτηση

Όλα τα ενημερωμένα μοντέλα Taycan διαθέτουν προσαρμοζόμενη αερανάρτηση αέρα στον βασικό τους εξοπλισμό. Η νέα ανάρτηση Porsche Active Ride είναι διαθέσιμη προαιρετικά για τις τετρακίνητες εκδόσεις. Αυτό το σύστημα προσφέρει ένα άνευ προηγουμένου εύρος ρύθμισης ανάμεσα στην οδηγική άνεση και τα δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης. 

Η ανάρτηση διατηρεί το αμάξωμα της Taycan επίπεδο ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά το δυναμικό φρενάρισμα, τις στροφές και την επιτάχυνση. Με ομαλή οδική συμπεριφορά, το σύστημα απορροφά τις λακκούβες σχεδόν πλήρως. Σε συνθήκες δυναμικής οδήγησης, η ανάρτηση Porsche Active Ride εξασφαλίζει μια σχεδόν τέλεια σύνδεση με τον δρόμο, χάρη στην ισορροπημένη κατανομή των φορτίων των τροχών. Αν ενεργοποιηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα, η ανάρτηση μπορεί να αντισταθμίσει τις πλευρικές και εγκάρσιες κινήσεις, ώστε να μειώνονται οι δυνάμεις επιτάχυνσης που ασκούνται στους επιβάτες.

 

Εκτεταμένα μέτρα αποδοτικότητας

Η ταυτόχρονη βελτίωση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: ένα προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης με νέο κινητήρα πίσω άξονα που αποδίδει έως και 80 kW περισσότερη ισχύ από τον προκάτοχό του σε όλα τα μοντέλα, έναν τροποποιημένο μετατροπέα παλμών με βελτιστοποιημένο λογισμικό, ισχυρότερες μπαταρίες, αναθεωρημένη διαχείριση θερμότητας, μια αντλία θερμότητας επόμενης γενιάς και μια τροποποιημένη στρατηγική για την ανάκτηση ενέργειας και την τετρακίνηση. 

Η μέγιστη ικανότητα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση από υψηλές ταχύτητες έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, από 290 σε έως και 400 kW. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν πλέον στον βασικό τους εξοπλισμό αεροδυναμικά βελτιστοποιημένους τροχούς και ελαστικά μειωμένης αντίστασης κύλισης. Οι νέοι τροχοί και τα ελαστικά 21 ιντσών εξελίχθηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

 

 

Σημαντικά βελτιωμένος εξοπλισμός με μικρότερο βάρος

Παρόλο που τα μοντέλα ζυγίζουν έως και 15 κιλά λιγότερο, ο βασικός εξοπλισμός είναι ακόμη πιο εκτεταμένος απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, το σύστημα ParkAssist με κάμερα οπισθοπορείας, οι ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι εξωτερικοί καθρέφτες με φωτισμό πλαισίου καθρέφτη, τα θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα, το σύστημα διαχείρισης αυτονομίας Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), η αντλία θερμότητας με νέο σύστημα ψύξης, η βάση ασύρματης φόρτισης για smartphone, οι ηλεκτρικές θύρες φόρτισης στις πλευρές του οδηγού και του συνοδηγού, ο διακόπτης προγράμματος κίνησης και το σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης Power Steering Plus περιλαμβάνονται στο σύνολό τους στον βασικό εξοπλισμό. 

Τα βασικά μοντέλα Taycan είναι πλέον εξοπλισμένα με προσαρμοζόμενη αερανάρτηση και αλουμινένια προστατευτικά μαρσπιέ πόρτας στον βασικό τους εξοπλισμό. Εκτός από τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό, οι βελτιωμένες προδιαγραφές του προϊόντος περιλαμβάνουν μια μπαταρία με αυξημένη χωρητικότητα, αλλά με μειωμένο βάρος.

 

Ακόμα πιο ελκυστικός σχεδιασμός

Με νέο σχεδιαστικό στιλ μπροστά και πίσω και νέους προβολείς και πίσω φώτα, οι ειδικοί της Style Porsche έχουν τελειοποιήσει περαιτέρω τον καθαρό και λιτό σχεδιασμό της Taycan. Τα νέα μπροστινά φτερά και οι πιο επίπεδοι προβολείς δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο πλάτος της Taycan. 

Οι νέοι προβολείς διαθέτουν τεχνολογία HD matrix υψηλής ανάλυσης με λεπτομερή οπτικά στοιχεία και πλέον προβάλλουν τα χαρακτηριστικά γραφικά τεσσάρων σημείων της μάρκας τη νύχτα. Το λογότυπο της Porsche στην πίσω λωρίδα φωτισμού διαθέτει τρισδιάστατο σχεδιασμό με γυάλινη εμφάνιση. Μια φωτιζόμενη έκδοση αυτού του σχεδιασμού διατίθεται για πρώτη φορά, με λειτουργία κινούμενου φωτισμού καλωσορίσματος/απομάκρυνσης. 

Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών, το χρώμα έμφασης Turbonite κάνει τα μοντέλα Turbo και Turbo S να ξεχωρίζουν περισσότερο από τις άλλες εκδόσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. 

 

Ανανεωμένη φιλοσοφία ελέγχου και ενδείξεων

Ο πίνακας οργάνων, η κεντρική οθόνη και η προαιρετική οθόνη του συνοδηγού διαθέτουν βελτιστοποιημένη διεπαφή χρήστη με πρόσθετες λειτουργίες. Ο διακόπτης επιλογής προγράμματος λειτουργίας στο τιμόνι περιλαμβάνεται πλέον στον βασικό εξοπλισμό. Για τα μοντέλα της Taycan που είναι εξοπλισμένα με το πακέτο Sport Chrono και την μπαταρία Performance Plus, υπάρχει ένα ειδικό κουμπί προσπέρασης (push-to-pass) στον διακόπτη προγράμματος λειτουργίας. 

Χρησιμοποιώντας τον νέο μοχλό ελέγχου στα αριστερά πίσω από το τιμόνι, ο έλεγχος των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού είναι ακόμα πιο διαισθητικός. Το Apple CarPlay έχει ενσωματωθεί εκτενέστερα στις οθόνες και τις λειτουργίες του οχήματος. Η νέα λειτουργία In-Car Video επιτρέπει τη ροή βίντεο στην κεντρική οθόνη και στην οθόνη του συνοδηγού.

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

13 Jun, 2024 Ώρα 15:27

Το νέο FIAT Scudo είναι ο απόλυτος συνδυασμό ευρυχωρίας και ευελιξίας για τον επαγγελματία

Thumbnail

Η Fiat είναι μια μάρκα με μακρά και επιτυχημένη ιστορία στο χώρο των εμπορικών μοντέλων. Fiorino, Doblò, Scudo και Ducato είναι αυτοκίνητα που προσφέρουν μοναδικές λύσεις στον επαγγελματία προσφέροντας τον ιδανικό συνδυασμό ευρυχωρίας και ευελιξίας. Το νέο Fiat Scudo συνεχίζει αυτή την παράδοση εξασφαλίζοντας παράλληλα τη σιγουριά μιας ολοκαίνουργιας και εγγυημένης επιλογής με την αξεπέραστη αξιοπιστία της Fiat Professional.

Close

Ικανό, εξελιγμένο και οικονομικό, το FIAT Scudo είναι ένα πολυεργαλείο με υψηλή αξία και συμφέρουσα τιμή, που επιτρέπει στον επαγγελματία να κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικά, αποδοτικά και χωρίς άγχος.

 

Close

 

To νέο Scudo διαθέτει δύο φιλικούς προς το περιβάλλον κινητήρες πετρελαίου 1.5 και 2.0 λίτρων τελευταίας τεχνολογίας. Οι υψηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, εξασφαλίζουν ισχυρές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση ακόμα και όταν κινείται υπό το πλήρες ωφέλιμο φορτίο των 1.033 kg που αποτελεί το όριο για την έκδοση αμαξώματος L2. Παράλληλα, προσφέρεται και σε έκδοση αμαξώματος L3. O χώρος φόρτωσης και των δύο εκδόσεων κυμαίνεται από τα 5,8 m3 έως τα 6,6 m3.

Close

Πέρα από ικανός συνεργάτης, το νέο FIAT Scudo είναι και ένας γενναιόδωρος συνοδοιπόρος στην εργασιακή καθημερινότητα, με πλούσιο εξοπλισμό που υπερτερεί εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: οθόνη αφής 10” με δυνατότητα συνδεσιμότητας ΑΑ/ΑC, αισθητήρες παρκαρίσματος, High Beam Assist, Automatic on/off headlight control, Rain-sensitive windscreen wipers, Intelligent Speed Assistance, Lane Keeping Assist, Advance Emergency Braking System, Driver Attention Alert και πολλά άλλα.

To νέο Scudo είναι πανέτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους επαγγελματίες ενώ αξίζει να αναφέρουμε και την εγγύηση των 5 ετών ή 150.000 km για τα μηχανικά μέρη.