Νέα μοντέλα

20 Feb, 2024 Ώρα 12:38

Η Porsche παρουσιάζει δύο νέες υβριδικές εκδόσεις της Panamera

Thumbnail

Η Porsche διευρύνει περαιτέρω την γκάμα των συστημάτων ισχύος για την Panamera, το sport saloon της εταιρείας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής E-Performance, η Panamera 4 E-Hybrid και η Panamera 4S E-Hybrid προστέθηκαν στην γκάμα των εκδόσεων του μοντέλου και είναι άμεσα διαθέσιμες. Αυτή είναι η απάντηση της Porsche στο ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για αποδοτικούς και δυναμικούς υβριδικούς κινητήρες σε πολλές αγορές. Η Panamera θα είναι διαθέσιμη σε συνολικά τέσσερις εκδόσεις επιδόσεων αυτής της προηγμένης τεχνολογίας μετάδοσης ισχύος. 

Close

 

Σύστημα μετάδοσης ισχύος: Βελτιστοποιημένη υβριδική απόδοση

Η Panamera 4 E-Hybrid είναι ιδιαίτερα αποδοτική και ευέλικτη. Για να επιτύχει ισχυρή επιτάχυνση, η Porsche συνδύασε ένα νέο υβριδικό σύστημα με έναν σημαντικά ανανεωμένο βενζινοκινητήρα 2,9 λίτρων V6 biturbo (300 ίππων). Η απόδοση του συστήματος στους 470 ίππους και η μέγιστη ροπή των 650 Nm επιτρέπουν την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 4,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 280 χλμ./ώρα. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία της Panamera 4 E-Hybrid αυξάνεται στα 96 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP (EAER πόλης). 

Close

Η Panamera 4S E-Hybrid δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα δυναμικά χαρακτηριστικά της οδήγησης, καθώς και στη σταθερή παροχή ισχύος στις υψηλές στροφές του κινητήρα. Ο εξακύλινδρος κινητήρας 2,9 λίτρων biturbo που διαθέτει αποδίδει 353 ίππους. Η απόδοση του συστήματος φτάνει τους 544 ίππους και η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 750 Nm. Έτσι, η Panamera 4S E-Hybrid ολοκληρώνει την επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 290 χλμ./ώρα.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, όλα τα μοντέλα Panamera E-Hybrid προσφέρουν μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία, ταχύτερους χρόνους φόρτισης, καλύτερη απόκριση γκαζιού και καλύτερες επιδόσεις οδήγησης σχεδόν σε όλους τους τομείς. Με χωρητικότητα 25,9 kWh (μεικτή), η νέα μπαταρία υψηλής τάσης διαθέτει περίπου 45% μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με συγκρίσιμα μοντέλα. Ταυτόχρονα, ο νέος ενσωματωμένος φορτιστής AC 11 kW μειώνει τον χρόνο φόρτισης σε δύο ώρες και 39 λεπτά. Με ισχύ 190 ίππων και ροπή 450 Nm, ο εντελώς νέος ηλεκτροκινητήρας προσφέρει σημαντικά περισσότερη ισχύ από τον προκάτοχό του. Ενσωματώνεται επίσης στο περίβλημα του κιβωτίου ταχυτήτων PDK με αποδοτικό τρόπο που βελτιστοποιεί και την επίπτωση στο βάρος, ενώ επωφελείται και από το κύκλωμα ψύξης λαδιού του κιβωτίου. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού ρότορα (που περιστρέφεται στο εσωτερικό του στάτορα) μειώνει την αδράνεια της μάζας κατά 50%, γεγονός που βελτιώνει την απόκριση του γκαζιού. Με ανάκτηση ενέργειας έως και 88 kW, ο ηλεκτροκινητήρας συμβάλλει επίσης στη σημαντικά αυξημένη ηλεκτρική αυτονομία των μοντέλων Panamera E-Hybrid.

Close

 

 

Προγράμματα οδήγησης E-Hybrid με βελτιστοποιημένη χαρτογράφηση 

Τα τέσσερα βελτιστοποιημένα ειδικά προγράμματα οδήγησης E-Hybrid, καθώς και τα βελτιωμένα προγράμματα Sport και Sport Plus, βελτιστοποιούν περαιτέρω την απόδοση των μοντέλων E-Hybrid. Τα οχήματα ξεκινούν πάντα με το πρόγραμμα αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας «E-Power». Μόλις η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας βρεθεί κάτω από μια ορισμένη ελάχιστη τιμή, το σύστημα μεταβαίνει αυτόματα στο πρόγραμμα Hybrid Auto, το οποίο προσαρμόζει τη χαρτογράφηση λειτουργίας στις τρέχουσες συνθήκες οδήγησης. Επιπλέον, με την ενεργή καθοδήγηση διαδρομής στο πρόγραμμα Hybrid Auto, η χαρτογράφηση λειτουργίας βελτιστοποιείται περαιτέρω, γνωρίζοντας τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το όχημα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεγιστοποιηθεί η αναλογία των μετακινήσεων στην πόλη αποκλειστικά με ρεύμα και να αυξηθεί η αποδοτικότητα. Για τον σκοπό αυτό, το σύστημα χρησιμοποιεί τόσο δεδομένα του αυτοκινήτου όσο και δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης. 

Στη λειτουργία E-Hold διατηρείται η τρέχουσα κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Στη λειτουργία E-Charge, από την άλλη πλευρά, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης φορτίζει την μπαταρία έως και στο 80% εκτός πόλης όταν το όχημα κινείται με ταχύτητα πάνω από 55 χλμ./ώρα , ενώ η Panamera αξιοποιεί τα οφέλη αποδοτικότητας της υβριδικής κίνησης όταν κινείται στην πόλη. Στα προγράμματα Sport και Sport Plus, η επιδιωκόμενη κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας μειώνεται στο 20% και στο 30% αντίστοιχα (προηγουμένως 30% και 80%). Έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητα, χωρίς να θυσιάζονται οι επιδόσεις.

 

 

Υβριδικά μοντέλα με πρωτοποριακή ενεργητική ανάρτηση 

Η Porsche εξοπλίζει όλες τις εκδόσεις της νέας Panamera με μια προσαρμοζόμενη αερανάρτηση δύο θαλάμων που περιλαμβάνει το σύστημα Porsche Active Suspension Management (PASM), με αμορτισέρ δύο βαλβίδων στον βασικό εξοπλισμό. Η πρωτοποριακή ενεργητική ανάρτηση Porsche Active Ride διατίθεται επίσης για τα μοντέλα E-Hybrid. Συνδυάζει βελτιστοποιημένη πρόσφυση και επιδόσεις στις στροφές, με υψηλό βαθμό άνεσης. Κάθε μεμονωμένο αμορτισέρ (επίσης με τεχνολογία δύο βαλβίδων) διαθέτει μια ηλεκτρική υδραυλική αντλία, η οποία τροφοδοτείται από το σύστημα 400 Volt και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργητική συγκέντρωση δυνάμεων κατά την επαναφορά και τη συμπίεση. Κατά συνέπεια, η ανάρτηση απορροφά σχεδόν πλήρως τις κινήσεις του αμαξώματος που προκαλούνται από τις ατέλειες του δρόμου και διατηρεί το όχημα σε οριζόντια θέση ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των δυναμικών ελιγμών οδήγησης. Τα αμορτισέρ λειτουργούν έως και στα 13 Hz, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόζουν τη ρύθμιση έως και 13 φορές ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να αντιδρούν αστραπιαία στις αντίστοιχες συνθήκες οδήγησης και στο οδόστρωμα. Η τεχνολογία επιτρέπει επίσης καινοτόμες λειτουργίες, όπως η υπεραντιστάθμιση των πλευρικών και των εγκάρσιων κινήσεων, καθώς και η ανύψωση του αμαξώματος κατά την είσοδο και την έξοδο από το αυτοκίνητο. 

 

Sport λεπτομέρειες και αναβαθμισμένος βασικός εξοπλισμός 

Όλες οι εκδόσεις της νέας Panamera διαθέτουν αθλητικό και ανανεωμένο σχεδιασμό. Στο μπροστινό μέρος, η εμφάνιση χαρακτηρίζεται από τους νέους προβολείς LED matrix (βασικός εξοπλισμός) και από μια πρόσθετη οριζόντια εισαγωγή αέρα. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, το συνεχές πίσω φωτιστικό σώμα και το πίσω παρμπρίζ χωρίς πλαίσιο είναι τα στοιχεία που κάνουν τη νέα Panamera να ξεχωρίζει. Το ασημί πλαίσιο των παραθύρων ενισχύει το προφίλ του αυτοκινήτου. 

Ο βασικός εξοπλισμός της Panamera 4 E-Hybrid περιλαμβάνει ζάντες 19 ιντσών, μαύρες δαγκάνες φρένων και προβολείς LED matrix. Το καινοτόμο σύστημα φωτισμού υψηλής ανάλυσης HD matrix LED διατίθεται προαιρετικά. Η Panamera 4S E-Hybrid διακρίνεται από τις ζάντες 20 ιντσών σε σχέδιο Panamera AeroDesign, τις ασημί απολήξεις της sport εξάτμισης και τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων. Προαιρετικά διατίθενται οι δαγκάνες των φρένων σε χρώμα Acid Green και μαύρο. Τα φρένα της Panamera 4S E-Hybrid με δεκαπίστονες δαγκάνες στον μπροστινό άξονα περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό. Εναλλακτικά, το κεραμικά φρένα PCCB διατίθενται για αυτό το μοντέλο σε συνδυασμό με τροχούς 21 ιντσών. Το μέγεθος των κεραμικών φρένων είναι 440 mm στον μπροστινό άξονα και 410 mm στον πίσω άξονα.

 

Λανσάρισμα στην αγορά 

Η Porsche Panamera 4 E-Hybrid και η Panamera 4S E-Hybrid είναι άμεσα διαθέσιμες για παραγγελία στην έκδοση αμαξώματος sport saloon. Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός της Panamera περιλαμβάνει σύστημα ParkAssist και ψυχόμενη βάση για smartphone που προσφέρει ασύρματη φόρτιση έως 15 W. Προαιρετικά διατίθενται επίσης το σύστημα παθητικής τετραδιεύθυνσης του πίσω άξονα, η λειτουργία Remote ParkAssist, το σύστημα Porsche InnoDrive, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ενεργητικής διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, η οθόνη συνοδηγού και το σύστημα ελέγχου ποιότητας αέρα. Το στυλ αμαξώματος Executive με μακρύτερο μεταξόνιο προσφέρεται ανάλογα με τη χώρα. Επιλογές όπως το τετραζωνικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού ή η μεγάλη κεντρική κονσόλα περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό.

H εταιρεία A.I. Motokinisi Ltd είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Porsche στην Κύπρο με εκθεσιακούς χώρους σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

09 Apr, 2024 Ώρα 19:20

Ανανέωση για το Audi S3: Έρχεται με φρέσκια σχεδίαση και 333 ίππους

Thumbnail

Λίγες ημέρες μετά το facelift του A3, ήρθε η ώρα και για το γρηγορότερο Audi S3 να δεχθεί μία ελαφριά ανανέωση η οποία μάλιστα το κάνει πλέον ταχύτερο από το Golf R.

Close

Η σπορ έκδοση του γερμανικού μικρομεσαίου θα συνεχίσει να προσφέρεται τόσο και σε Sporttback όσο και σε σεντάν αμάξωμα με τις αλλαγές να είναι τόσο αισθητικές όσο και μηχανικές.

 

Close

 

Όσον αφορά τις πρώτες, το ανανεωμένο Audi S3 λαμβάνει νέα μάσκα, LED προβολείς αλλά και φώτα ημέρας τεχνολογίας LED Matrix με 4 διαφορετικές φωτεινές επιγραφές.

Close

Στο εσωτερικό υπάρχει νέος ambient φωτισμός, οροφή με επένδυση μαύρου χρώματος, πεντάλ αλουμινίου, σπορ καθίσματα με πολύ καλή πλευρική στήριξη αλλά και μικρές λεπτομέρειες από ανθρακονήματα.

 

 

Το «ζουμί» της ανανέωσης είναι κάτω από το καπό

Το ανανεωμένο Audi S3 εξοπλίζεται με τον αναβαθμισμένο τετρακύλινδρο TFSI βενζινοκινητήρα 2 λίτρων ο οποίος πλέον αποδίδει 333 άλογα και 420 Nm ροπής (+23 άλογα και +20 Nm ροπής από πριν).

 

 

Πλέον το 0-100 έρχεται σε 4.7 δευτ. ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 250χλμ./ώρα τη στιγμή που οι αναβαθμίσεις έχουν περάσει και στο αυτόματο επτατάχυτο κιβώτιο S tronic το οποίο κάνει αλλαγές πολύ πιο γρήγορα. Μάλιστα το παρών δίνει και η λειτουργία διαχωρισμού ροπής δίνοντας τη δυνατότητα για εναλλασσόμενη ροπή μεταξύ των πίσω τροχών.

 

 

Λοιπές αναβαθμίσεις

Εκτός από τις αισθητικές αλλαγές και την αναβάθμιση του κινητήρα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που κάνουν το νέο Audi S3 καλύτερο σε όλα του. Υπάρχουν έξι συνολικά προγράμματα παραμετροποίησης της οδήγησης, με ένα εξ αυτών, το Dynamic Plus, να κάνει το πίσω μέρος ακόμα πιο παιχνιδιάρικο. Υπάρχει φυσικά και σπορ ανάρτηση ως στάνταρ η οποία είναι κατά 15χλστ. χαμηλωμένη ενώ τα φρένα είναι και αυτά ενισχυμένα. Οι μπροστινοί δίσκοι είναι 357χλστ. με διπίστονες δαγκάνες.

Η διάθεση του μοντέλου θα ξεκινήσει αυτό το τρίμηνο με την τιμή του στη Γερμανία να αρχίζει από τα 55.600 ευρώ.