Η Volkswagen καινοτομεί για μια ακόμη φορά στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Εξέλιξε νέας τεχνολογίας κιβώτια ταχυτήτων με την κωδική ονομασία «MQ281» τα οποία λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εκλύονται πέντε γραμμάρια ρύπων λιγότερα ανά χιλιόμετρο, ανάλογα πάντα με τον κινητήρα με τον οποίο συνδυάζονται. Το καινούργιο Passat θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας που θα φέρει το νέο κιβώτιο MQ281, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν σχεδόν όλα τα μοντέλα του Ομίλου Volkswagen.

Μέχρι στιγμής καμία άλλη εταιρεία δεν υπολόγισε πως θα μπορούσε να μειώσει ρύπους μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων. Μάλιστα η μετατροπή που χρειάστηκε ήταν πολύ μικρή, αλλά ο αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι πολύ μεγάλος. Παρόλο που λειτουργούν διακριτικά, τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων έχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά παγκοσμίως λόγω του ότι αρκετός κόσμος τα προτιμά ακόμη.
Η τάση προς τα οχήματα SUV με μεγάλα αμαξώματα, θέτει μεγάλες απαιτήσεις στα κιβώτια ταχυτήτων. «Με το MQ281, έχουμε αναπτύξει ένα εξαιρετικά αποδοτικό χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων που ανταποκρίνεται αξιόπιστα σε αυτές τις απαιτήσεις - και σύντομα θα εισαχθεί σε πολύ περισσότερα αυτοκίνητα πολλών κατηγοριών», εξηγεί ο Helmut Göbbels, Επικεφαλής Ανάπτυξης Χειροκίνητων Κιβωτίων Ταχυτήτων και Τετρακίνησης της Volkswagen. Το MQ281 έχει ένα φάσμα ροπής από 200 έως 340Nm, γεγονός που καθιστά ως αντικαταστάτη, εν μέρη για κάποια και εντελώς για άλλα, των παλαιότερων σχεδίων κιβωτίων της Volkswagen με τις ονομασίες MQ250 και MQ350.

Το μυστικό του MQ281, που παράγεται στην Βαρκελώνη και στην Κόρδοβα της Ισπανίας, είναι στον χαρακτήρα των γραναζιών του, τα οποία ουσιαστικά θα στροφάρουν πιο χαμηλά στις ψηλές ταχύτητες προκαλώντας λιγότερη τριβή, λιγότερη γενική λειτουργία του κινητήρα ενώ θα καθιστούν ακόμη πιο άνετη την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους μιας και μειώνεται ο γενικός θόρυβος από το κιβώτιο ταχυτήτων.

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.
Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.
Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;
Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.
Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.
