Τεχνολογία

28 Aug, 2019 Ώρα 19:06

Το μπαλάκι του γκολφ που βρίσκει πάντα το στόχο του...

Thumbnail

Η Nissan απαλλάσσει από το άγχος και τους γκολφερς,  με τo πρόσφατο, καινοτόμο και πρωτότυπο μπαλάκι  του γκολφ με ProPILOT.

Close

Το πρωτότυπο μπαλάκι εμπνέεται από την τεχνολογία υποστήριξης του οδηγού ProPILOT 2.0 της Nissan, που θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της με το νέο Nissan Skyline,  τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία. Σχεδιασμένο για οδήγηση σε  αυτοκινητόδρομο, το ProPILOT 2.0 λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης του οχήματος για να βοηθήσει στο χειρισμό του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια προκαθορισμένη διαδρομή, σε καθορισμένους δρόμους. Παράλληλα, για πρώτη φορά,  το σύστημα επιτρέπει την οδήγηση χωρίς ο οδηγός να κρατά το τιμόνι, διατηρώντας την πορεία του οχήματος σε μια λωρίδα.

Παρομοίως με την προηγμένη τεχνολογία ProPILOT 2.0 του Skyline, το μπαλάκι του γκολφ με το συγκεκριμένο σύστημα υποστηρίζει τους γκολφερς,  ακολουθώντας μια προκαθορισμένη διαδρομή προς το στόχο τους. Οι παίκτες μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι θα φτάσουν στο στόχο τους χωρίς κόπο, σε κάθε χτύπημα.

Close

Μια κάμερα  ανιχνεύει τη θέση όπου βρίσκεται το μπαλάκι και η τρύπα. Όταν ο παίκτης χτυπήσει το μπαλάκι,  ένα σύστημα παρακολούθησης υπολογίζει τη σωστή διαδρομή με βάση την κίνηση της μπάλας και ρυθμίζει την τροχιά της. Συνδυάζοντας την τεχνολογία ανίχνευσης με ένα εσωτερικό ηλεκτρικό μοτέρ, το μπαλάκι του γκολφ με το ProPILOT παραμένει στη σωστή τροχιά, μέχρι  να φτάσει στην τρύπα,  κάνοντας ακόμα και αρχάριους παίκτες, όλων των ηλικιών, να αισθάνονται σαν επαγγελματίες.

 

Close

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close