Moto

21 Nov, 2019 Ώρα 11:42

MotoGP 2019: Νίκη και ρεκόρ από τον Marquez στο φινάλε

Thumbnail

O Marc Marquez πήρε μία ακόμα επιβλητική νίκη στο φινάλε του πρωταθλήματος που έγινε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Παράλληλα, αυτό έδωσε και την ευκαιρία στη Repsol Honda να κατακτήσει το Triple Crown στο φετινή σεζόν. Κάτι που κάνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα αναβατών όσο και των ομάδων και των κατασκευαστώ, σε μία πραγματικά απίστευτη χρονιά γεμάτη ρεκόρ καθώς η Honda γιορτάζει την 60ή επέτειό της στους αγώνες.

Close

Μετά το σβήσιμο των κόκκινων φώτων του τελευταίου αγώνα για το 2019, ο Marquez κατάφερε γρήγορα να προσπεράσει αρκετούς αντιπάλους και να ανέβει στη δεύτερη θέση μόλις στον τρίτο γύρο. Με τον Fabio Quartararo να είναι μπροστά του, ο Marquez ψαλίδισε με μεθοδικότητα τη διαφορά του ενός περίπου δευτερολέπτου σε μόλις δύο δέκατα μέσα σε πέντε γύρους.  Εξαπολύοντας την επίθεσή του στη στροφή 11, ο Marquez δεν έχασε την ευκαιρία να πάρει τα ηνία του αγώνα ανοίγοντας γρήγορα στη συνέχεια ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του.

 

Close

 

Η 12η νίκη του Marquez μέσα στο 2019 έρχεται να σφραγίσει τη φετινή σεζόν, με τον Ισπανό να σημειώνει ίσο αριθμό νικών με το 2014, χρονιά που για μια ακόμα φορά κυριάρχησε στο MotoGP. Με 420 βαθμούς σε 19 αγώνες μέσα στο 2019, ο Marquez καθίσταται ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία που συγκεντρώνει περισσότερους από 400 βαθμούς μέσα σε μία σεζόν. Με το 95ο βάθρο του στη μεγάλη κατηγορία γίνεται ο δεύτερος αναβάτης με τους περισσότερους τερματισμούς στο podium στη μεγάλη κατηγορία ισοφαρίζοντας την επίδοση του Mick Doohan.

Close

 

 

Ύστερα από 297 εκκινήσεις σε Grand Prix, ο Jorge Lorenzo ολοκλήρωσε τη θρυλική καριέρα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP με τον καλύτερο τερματισμό του φέτος μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό του.  Ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής αποχαιρέτησε τα Grand Prix μπροστά στους Ισπανούς οπαδούς του τερματίζοντας στην 13η θέση. Με 68 νίκες, 152 τερματισμούς στο βάθρο και 69 pole positions, ο Jorge Lorenzo αποχωρεί έχοντας στο ενεργητικό του εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία στην ιστορία των Grand Prix. Επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία τόσο της ομάδας όσο και του κατασκευαστή, αυτή είναι η ένατη φορά από το 2002 μέχρι και σήμερα που η ομάδα της Repsol Honda κατακτά το Triple Crown στο MotoGP. 

 

 

Μετά το τέλος του αγώνα ο Marc Marquez δήλωσε: «Ένα τέλειο φινάλε σε μια τέλεια σεζόν με μία νίκη! Κάναμε πράξη αυτό ακριβώς που θέλαμε και κερδίσαμε το Πρωτάθλημα Ομάδων και πήραμε το Triple Crown σε αυτή τη συναρπαστική σεζόν. Πάντοτε ο πρωταρχικός στόχος είναι το Πρωτάθλημα Αναβατών, αλλά είμαι χαρούμενος που βοήθησαν να κερδίσουμε το Πρωτάθλημα Ομάδων, όχι μόνο για την ομάδα, αλλά και για τον Jorge, ο οποίος ήταν ένας σπουδαίος πρωταθλητής και ένας εξαιρετικός teammate».

15 Apr, 2024 Ώρα 18:19

MotoGP USA: O Bat-Mav χτύπησε δυνατά!

Thumbnail

O Maverick Viñales έγινε ο πρώτος αναβάτης στην σύγχρονη ιστορία (από το 2002 και μετά στην 4χρονη εποχή) των MotoGP που καταφέρνει να πάρει νίκη με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές στη μεγάλη κατηγορία, καθώς επικράτησε στο Grand Prix της Αμερικής με την Aprilia.

Close

Μετά το απίστευτο ρεκόρ που έκανε το Σάββατο στις Κατατακτήριες Δοκιμές και τη νίκη που πέτυχε με άνεση στον Αγώνα Sprint, o BatMAv με το σήμα του Batman στο κράνος του, ήταν το φαβορί για τη νίκη και στον Αγώνα της Κυριακής.

 

Close

 

Όμως ξεκινώντας ο αγώνας τα πράγματα έδειχναν δύσκολα για τον Ισπανό, καθώς μετά από μια κακή εκκίνηση βρέθηκε μόλις στη 11η θέση, μετά από επαφή με τον Bagnaia (Ducati). Πρώτος είχε στρίψει ο Pedro Acosta (GASGAS/KTM), που έκανε μια εκπληκτική εκκίνηση και εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αντιπάλων του, ενώ οι Jorge Martin (Ducati) και Jack Miller (KTM) ακολουθούσαν. Ο Μarc Marquez (Ducati) μπήκε και αυτός στο παιχνίδι, ενώ μια επαφή του με τον Miller στο 2ο γύρο επέτρεψε στον Bagnaia να περάσει στη δεύτερη θέση.

Close

 

 

Μπροστά ο Martin προσπαθούσε απεγνωσμένα να περάσει τον Acosta, ώστε να εκμεταλλευτεί το μαλακό πίσω ελαστικό που είχε, αλλά για κάθε κίνηση του Martin, ο 19χρονος Acosta είχε την απάντηση.

 

 

Τελικά ο αναβάτης της Prima Pramac κατάφερε να περάσει μπροστά και βλέποντάς το, αμέσως ο Marquez επιτέθηκε γρήγορα και πέρασε τους Bagnaia και Acosta. Φτάνοντας τον Martin, o 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής προσπάθησε να τον περάσει στην τελευταία στροφή του πέμπτου γύρου, ενώ και πιο πίσω, Acosta και Bagnaia μας χάριζαν ωραίες μάχες.

Μάχες και προσπεράσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα για την κορυφή, μέχρι που στον 11ο γύρο, ο Marquez πέρασε τον Acosta για να ανέβει στην πρώτη θέση. O επτά φορές νικητής στην πίστα της COTA (Circuit Of The America), λίγες στιγμές αργότερα, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του στην 11η στροφή, μετά από πρόβλημα που αντιμετώπισε με το μπροστινό του φρένο και έπεσε από την πρώτη θέση.

 

 

Αυτο άφησε τον Acosta στην πρώτη θέση, που σε ηλικία 19 χρονών και 325 ημερών θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος οδηγός της ιστορίας που θα ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη μεγάλη κατηγορία. Όμως σύντομα άρχισε να νιώθει την πίεση του Viñales, ο οποίος είχε ήδη περάσει τους Bagnaia και Martin και πλέον ήταν πίσω του. Ο αναβάτης της Aprilia πέρασε στην πρώτη θέση στον 13ο γύρο, στην 11η στροφή, ενώ μετά από μερικές μάχες κατάφερε να την κρατήσει και να ανοίξει λίγο τη διαφορά στους τελευταίους γύρους.

Έφτασε μέχρι την καρό σημαία με πάνω από μισό δευτερόλεπτο διαφορά, για να γράψει ιστορία παίρνοντας τη νίκη και είναι μάλιστα ο πρώτος οδηγός φέτος που παίρνει τους 37 βαθμούς των δύο αγώνων του Σαββατοκύριακου, ενώ η απόλυτη κυριαρχία του επισφραγίστηκε και με το ρεκόρ γύρου σε διάρκεια αγώνα, αλλά και με το ρεκόρ συνολικής διάρκειας αγώνα, στο οποίο είναι 5” ταχύτερος από το περσινό ρεκόρ του Alex Rins. Από την πλευρά του ο Acosta πήρε το δεύτερο βάθρο του, μόλις στον τρίτο του αγώνα και έγινε ο νεότερος με δύο συνεχόμενα βάθρα στην ιστορία.

Η μάχη για την τρίτη θέση εκτυλίχθηκε μεταξύ των Ducati των Enea Bastianini  και Jorge Martin, με τον Ιταλό να καταφέρνει να περάσει μπροστά και να συμπληρώσει το βάθρο, αφήνοντας τον Ισπανό τέταρτο. Με αυτή την κίνηση, ο Bastianini πέρασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και μείωσε την διαφορά από τον Martin.

 

 

O Bagnaia έκανε έναν μέτριο αγώνα στην πέμπτη θέση, αντιμετωπίζοντας και πάλι προβλήματα με τη φθορά των ελαστικών του. Πίσω του ο πολύ καλός Fabio Di Giannantonio (Ducati). Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Aleix Espargaro (Aprilia), Marco Bezzecchi (Ducati), Brad Binder (KTM) και Raul Fernandez (Aprilia). H Yamaha και η Honda για άλλη μια φορά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και έμειναν στην 12η θέση ο Fabio Quartararo (Yamaha) και στην 16η θέση ο Luca Marini (Honda).