Τεχνολογία

14 Jan, 2020 Ώρα 21:59

Επίσημα αποκαλυπτήρια για το... ιπτάμενο ταξί της Hyundai

Thumbnail

Στην έκθεση τεχνολογίας CES που διεξήχθη στο Λας Βέγκας, Uber και Hyundai Motor Company ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία για την ανάπτυξη Uber Air Taxis σε ένα μελλοντικό δίκτυο εναέριας κυκλοφορίας.

Close

_

 

Close

H συνεργασία Hyundai και Uber

Η Hyundai στα πλαίσια της νέας συνεργασίας, θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει τα ιπτάμενα οχήματα και η Uber θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης/υποδομών, συνδέσεις με τις επίγειες μεταφορές και διασυνδέσεις με πελάτες μέσω ενός δικτύου εναέριας κυκλοφορίας.

Close

Και τα δύο μέρη συνεργάζονται στον τομέα υποστήριξης των υποδομών απογείωσης και προσγείωσης για αυτή τη νέα κατηγορία οχημάτων.

_

 

Τα χαρακτηριστικά του ιπτάμενου ταξί

Το ιπτάμενο μοντέλο S-A1 της Hyundai που παρουσιάστηκε στο CES διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

  • Είναι σχεδιασμένο για να αναπτύσσει ταχύτητα έως 290 μίλια / ώρα, να ταξιδεύει σε υψόμετρο περίπου 300-260 ποδιών πάνω από το έδαφος και να έχει διάρκεια πτήσης μέχρι 100 χλμ.
  • Το όχημα της Hyundai θα είναι 100% ηλεκτρικό και κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής θα απαιτεί περίπου πέντε έως επτά λεπτά για επαναφόρτιση.
  • Το ηλεκτρικό ιπτάμενο όχημα της Hyundai χρησιμοποιεί κατανεμημένη ηλεκτρική προώθηση, τροφοδοτώντας πολλαπλούς ρότορες και έλικες γύρω από το σκελετό του οχήματος αυξάνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας κάθε πιθανότητα βλάβης. Έχοντας αρκετούς μικρότερους ρότορες μειώνει επίσης το θόρυβο σε σχέση με το μεγάλο ρότορα των ελικοπτέρων με κινητήρες καύσης, γεγονός πολύ σημαντικό για τις πόλεις.
  • Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να απογειώνεται και να προσγειώνεται στη γη κατακόρυφα.
  • Το όχημα Hyundai θα διαθέτει πιλότο αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γίνει αυτόνομο.
  • Η καμπίνα έχει σχεδιαστεί με τέσσερα καθίσματα για τους επιβάτες, επιτρέποντάς στους  να επιβιβάζονται / αποβιβάζονται εύκολα διαθέτοντας αρκετό χώρο για μια προσωπική τσάντα ή σακίδιο πλάτης.

_

 

06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close