Τεχνολογία

28 Jan, 2020 Ώρα 23:11

Αυτό το όχημα γράφτηκε στο βιβλίο Guinness

Thumbnail

Ο Jonathan Tippett είναι από το Βανκούβερ του Καναδά και μαζί με την ομάδα του εξέλιξαν ένα πολύ ιδιαίτερο όχημα που συνδυάζει άνθρωπο και μηχανή. Όπως θα δείτε σχεδίασε το μεγαλύτερο εξω-σκελετικό... τετρόποδο στον κόσμο, τον οποίο ονόμασε PROSTHESIS.

Close

Το PROSTHESIS έχει ύψος 3,96 μέτρα, 5,1 μέτρα μήκος  και πλάτος 5,51 μέτρα. Το σώμα και τα πόδια του έχουν κατασκευαστεί από σωλήνες χάλυβα Chromoly υψηλής αντοχής, ένα υλικό υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται συνήθως στην αεροδιαστημική και τη βιομηχανία αυτοκινήτων αγωνιστικών αυτοκινήτων. Το μηχάνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσωτερικό πιλότο...

Δείτε το video και... προσοχή μη το συναντήσετε στο δρόμο!

Close

 

 

Close
06 May, 2025 Ώρα 10:02

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.

Thumbnail

Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.

Close

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.

Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;

Close

Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.

Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.

Close