Η Mazda CX-30, η νέα γενιά crossover της Ιαπωνικής μάρκας πήρε τον τίτλο «Novità dell'Anno» δηλαδή «Καινοτομία της Χρονιάς» για το 2020. Με το 14,4% των προτιμήσεων, το Mazda CX-30 επιλέχθηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Quattroruote που εξέφρασαν την άποψή τους μέσω του site quattroruote.it που επίσης ανήκει στον εξειδικευμένο Ιταλικό Όμιλο.
Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η Mazda κερδίζει αυτό το βραβείο, όντας και η πρώτη ιαπωνική μάρκα που λαμβάνει αυτή την τιμή. Το βραβείο αυτό αποτελεί μέρος ενός πολύ σημαντικού έτους για τη Mazda, η οποία φέτος γιορτάζει τα 100 της χρόνια από την ίδρυση της. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 2018, η Mazda κέρδισε το βραβείο «Q Global Tech» για τον επαναστατικό κινητήρα SKYACTIV-X.
Το βραβείο παρουσιάστηκε από τη Laura Confalonieri, Αντιπρόεδρο του Quattroruote, μαζί με την Alessia Ventura, το γνωστό πρόσωπο του τηλεοπτικού προγράμματος DriveUp. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας που λαμβάνουμε ένα τόσο σημαντικό βραβείο για το αυτοκίνητο μας στην Ιταλία», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, και συνέχισε: «Μια σημαντική αναγνώριση της πορείας που κάνει η Mazda και της οποίας το CX-30 είναι η πιο πρόσφατη μαρτυρία: μια συνεκτική εξέλιξη στο σχεδιασμό και την τεχνολογία που προσφέρει στους πελάτες μας μια εκλεπτυσμένη επιλογή. Θα ήθελα να μοιραστώ αυτό το βραβείο με ολόκληρη την ομάδα της Mazda στην Ιταλία, συναδέλφους, αντιπροσώπους και εξουσιοδοτημένους επισκευαστές που εργάζονται με εξαιρετικό πάθος, μέχρι τη Χιροσίμα, όπου δημιουργήθηκε το αυτοκίνητο». Τα βραβεία αυτά του Quattroruote διεξάγονται από τον Ιανουάριο του 2000, με σκοπό να αναθέσουν στους αναγνώστες του την ευθύνη να αναγνωρίσει τη σημαντικότερη καινοτομία μεταξύ των αυτοκινήτων που παρουσιάστηκαν τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Μια επιλογή υπαγορευόμενη από την επιθυμία να ανταμείψει ένα μοντέλο που εκτιμήθηκε από μια μεγάλη λαϊκή κριτική επιτροπή, αναθέτοντας στο εκδοτικό προσωπικό το μόνο καθήκον της προεπιλογής των υποψηφίων, με αποκλεισμό των supercars και των exclusive αυτοκινήτων.

90 χρόνια Jaguar. Δύο οράματα, μία φιλοσοφία που αντέχει στον χρόνο
Η Jaguar γιορτάζει φέτος ενενήντα χρόνια δημιουργικής καινοτομίας, επιλέγοντας να σηματοδοτήσει την επέτειο με μια εικόνα που συμπυκνώνει την ίδια της την ταυτότητα. Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποίησε το όνομα Jaguar, το ιστορικό SS Jaguar του 1935, που συναντά για πρώτη φορά το πιο πρόσφατο δημιούργημα της μάρκας, το Type 00. Το στιγμιότυπο εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, έξω από το The Chancery Rosewood, ένα ξενοδοχείο που συνδυάζει μοντέρνες γραμμές και σύγχρονη βρετανική αισθητική, σαν καθρέφτης της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Jaguar μέσα στον χρόνο.
Το SS Jaguar υπήρξε το αυτοκίνητο που καθόρισε το ύφος της εταιρείας, τότε ακόμη μικρής και αποφασισμένης να χαράξει δική της πορεία. Στη δεκαετία του ’30, όταν τα περισσότερα βρετανικά αυτοκίνητα παρέμεναν ογκώδη και λειτουργικά, ο Sir William Lyons τόλμησε να αμφισβητήσει αυτό το μοτίβο. Δημιούργησε ένα χαμηλό, κομψό, μακρόστενο αμάξωμα, που απέρριπτε τις ευθείες γραμμές και το αυστηρό ύφος της εποχής. Το SS Jaguar, με το μακρύ καπό και το επιμηκυμένο προφίλ του, δεν ήταν απλώς ένα νέο μοντέλο. Ήταν μια δήλωση: «Copy Nothing». Μην αντιγράφεις τίποτα.
Ενενήντα χρόνια μετά, η Jaguar επιστρέφει στο Λονδίνο για να παρουσιάσει ένα νέο ορόσημο. Το Type 00 δεν αποτελεί ακόμη μοντέλο παραγωγής, αλλά μια νέα εποχή για την εταιρεία, η οποία ετοιμάζεται να αποκαλύψει μέσα στο 2026 ένα εντελώς νέο, πολυτελές ηλεκτρικό GT. Στην έκδοση που παρουσιάστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα, το Type 00 εμφανίζεται βαμμένο σε ένα εντελώς νέο χρώμα με την ονομασία «London Red». Πρόκειται για μια απόδοση τιμής στην αισθητική του Λονδίνου: από τα κόκκινα τούβλα της βικτωριανής αρχιτεκτονικής και τις βαθιές αποχρώσεις των γκαλερί τέχνης έως τα εμβληματικά τηλέφωνα και τα διώροφα λεωφορεία.
Η συνύπαρξη των δύο αυτοκινήτων, του SS Jaguar και του Type 00, δεν λειτουργεί μόνο ως φόρος τιμής στο παρελθόν αλλά και ως γέφυρα προς το μέλλον. Για τη μάρκα, η ιστορία δεν είναι απλή αναφορά σε ένδοξα επιτεύγματα, αλλά ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στο χθες και το αύριο. Από το SS Jaguar και το θρυλικό XK120 που κατέρριπτε ρεκόρ, μέχρι το E-Type που ακόμα και ο ίδιος ο Enzo Ferrar αποκάλεσε ως «το ωραιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο», η Jaguar πάντοτε διαμόρφωνε τις σχεδιαστικές τάσεις. Το Type 00 συνεχίζει αυτή τη γενεαλογία των «ανυπάκουων» Jaguar. Με γενναίες αναλογίες, ελεύθερες επιφάνειες και μια γλυπτική προσέγγιση της φόρμας, παρουσιάζει τη φιλοδοξία της εταιρείας να επαναπροσδιορίσει όχι μόνο τον σχεδιασμό ενός premium ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά και την ίδια την ιδέα του τι μπορεί να είναι ένα Jaguar.
Η επέτειος των 90 χρόνων δεν είναι απλώς ένας εορτασμός νοσταλγίας, αλλά μια υπενθύμιση ότι η Jaguar κτίστηκε πάνω στην ευρηματικότητα και τη διάθεση να αψηφά τη συμβατικότητα. Με το βλέμμα στραμμένο στο 2026, όπου θα παρουσιαστεί το πρώτο ολοκληρωμένο μοντέλο της νέας εποχής, η Jaguar δηλώνει έτοιμη για το επόμενο μεγάλο άλμα της, πιστή πάντα στο αδιαπραγμάτευτο μότο «Copy Nothing».
