Πρόκειται για ένα μοντέλο που θέτει νέα πρότυπα στον τομέα των επιδόσεων για την premium κατηγορία μικρών αυτοκινήτων. Τα αγωνιστικά του γονίδια σε συνδυασμό με τον τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 306 ίππων το καθιστούν σαν το ταχύτερο ΜΙΝΙ που κατασκεύασε ποτέ η θρυλική εταιρεία. Το Mini John Cooper Works GP θα κατασκευαστεί σε μόλις 3000 κομμάτια.
Η τρίτη γενιά του μοντέλου αποδίδει 75 ίππους περισσότερους από τον προκάτοχο του. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις δυνατότητες της έκδοσης John Cooper Works GP. Η γνήσια αγωνιστική του αίσθηση είναι προϊόν διαφόρων παραγόντων όπως η ανάρτηση που βασίζεται στην αγωνιστική τεχνογνωσία του τμήματος John Cooper Works, το μειωμένο βάρος του αμαξώματος, η στρεπτική ακαμψία, η αεροδυναμική και φυσικά ο κινητήρας που είναι ο ισχυρότερος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μικρό αυτοκίνητο της μάρκας.

Ο δύο λίτρων κινητήρας του νέου MINI John Cooper Works GP βασίζεται στην τελευταία γενιά της τεχνολογίας MINI TwinPower Turbo αλλά με σειρά βελτιώσεων για το μοντέλο. Η απόδοση των 306 ίππων και τα 450 Nm ροπής (1.750 - 4.500 σαλ) προσφέρουν μια επιτάχυνση στα 5,2 δευτερόλεπτα για τα εκατό χιλιόμετρα από στάση αλλά και μια τελική ταχύτητας της τάξης των 265 km/h. Διαθέτει ένα επίσης νέο 8-τάχυτο κιβώτιο Steptronic που φέρει ενσωματωμένο μπλοκέ διαφορικό και συνδυάζεται με τα χαρακτηριστικά επιδόσεων και την υψηλή ροπή του κινητήρα. Κιβώτιο που ελέγχεται μέσω ενός ηλεκτρονικού επιλογέα ειδικά σχεδιασμένου για το μοντέλο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών στη φάση εξέλιξης του, ολοκλήρωσε το γύρο στην πίστα του Nürburgring σε λιγότερο από οκτώ λεπτά – σχεδόν ένα λεπτό ταχύτερα από τον αμέσως προηγούμενο προκάτοχό του.
Το νέο MINI John Cooper Works GP υιοθετεί ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει ενώ συμβάλλουν και στα οδηγικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου όπως στην ευστάθεια και την ακρίβεια ελέγχου ακόμα και σε συνθήκες δυναμικής οδήγησης. Μόνη χρωματική επιλογή για το εξωτερικό είναι το Racing Grey metallic ενώ η οροφή και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών έχουν φινίρισμα Melting Silver metallic για δημιουργία αντίθεσης.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα δερμάτινα σπορ καθίσματα John Cooper Works το δερμάτινο τιμόνι, επίσης JCW, τα χειριστήρια αλλαγών στο τιμόνι (shift paddles) και η κόκκινη αλουμινένια μπάρα που αποτρέπει τη μετατόπιση των αποσκευών προς τα εμπρός σε περίπτωση ξαφνικού φρεναρίσματος. Αναφέρουμε ότι η επένδυση στην πλευρά του συνοδηγού φέρει την αρίθμηση του αντίστοιχου οχήματος. Ο αριθμός αυτός παράγεται ανεξάρτητα για το καθένα από τα 3.000 αντίτυπα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Δελτίο Τύπου Char Pilakoutas Group

Τζιωρτζής: «Όλα έτοιμα για την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR»
«Κάναμε πολύ καλό ξεκίνημα, το καλύτερο μισό της χρονιάς που είχαμε από το 2020 στην ανώτατη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR» τόνισε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/7) για τον απολογισμό της πορείας του στο πρώτο μισό του 2025 στην έκτη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΝASCAR.

Ο Κύπριος οδηγός μετά από τους πρώτους τρεις αγώνες σε Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 164 βαθμούς, μόλις δύο πίσω από την έκτη θέση και σε κοντινή απόσταση από την τριάδα. «Είχαμε συνέχεια καλούς τερματισμούς και μαζέψαμε πολλούς βαθμούς που μας βάζουν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος» ανέφερε ο Τζιωρτζής και πρόσθεσε: «Αν αφαιρέσουμε τα δύο χειρότερα αποτελέσματα, που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν μετά τον επόμενο αγώνα στην Τσεχία τέλος Αυγούστου, η διαφορά μηδενίζεται».
Ο Κύπριος επαγγελματίας οδηγός εστίασε επίσης και στο γεγονός ότι με τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που έγιναν στο αυτοκίνητό του, HTFX Ford Mustang, από τον προηγούμενο αγώνα στην πίστα Brands Hatch στην Αγγλία αλλά και στα δοκιμαστικά που έγιναν, θα ενισχυθεί η προσπάθειά του να βρεθεί στο βάθρο στους τρεις αγώνες που ακολουθούν για την ολοκλήρωση της χρονιάς.

Εξάλλου, τόνισε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συνέπεια και τη σταθερότητα που δείχνει η νέα του ομάδα, η γαλλική SPEEDHOUSE. «Μου δίνει ένα αυτοκίνητο που δεν με προδίδει με μηχανικά προβλήματα και τους ευχαριστώ πολύ. Σίγουρα να είσαι σε μία καινούργια ομάδα δεν είναι το πιο εύκολο να δεις τα αποτελέσματα από την αρχή, γι’ αυτό είναι θετικό ότι πλέον η διεκδίκηση του τίτλου είναι κοντά» σχολίασε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Να είστε σίγουροι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε να το πετύχουμε και τον ερχόμενο Οκτώβριο εδώ μπροστά να είναι η κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης».

Διπλοί βαθμοί στους δύο τελευταίους αγώνες
Η σεζόν θα συνεχιστεί με τον τέταρτο αγώνα που θα γίνει στις 30-31 Αυγούστου στην πίστα Autodrom Most στην Τσεχία όπου μέχρι τότε απομένουν ακόμη τρία δοκιμαστικά με την ομάδα. Έπειτα θα ακολουθήσουν τα ημιτελικά στη Motorsport Arena Oschersleben στην Γερμανία στις 20-21 Σεπτεμβρίου και ο τελικός στη Circuit Zolder στο Βέλγιο στις 11-12 Οκτωβρίου. «Οι ημιτελικοί και οι τελικοί είναι οι σημαντικότεροι αγώνες της χρονιάς, αφού οι βαθμοί σε αυτούς τους αγώνες μετράνε διπλοί» σημειώνει ο Τζιωρτζής.
Προανήγγειλε ευχάριστα νέα
Στο μεταξύ, ο Κύπριος οδηγός προανάγγειλε και την άφιξη στην Κύπρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν ευχάριστα νέα που έχουν προκύψει για εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου που έχει τεθεί εδώ και καιρό. Περισσότερα θα αποκαλυφθούν τον Νοέμβριο.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής ευχαρίστησε και όσους βρίσκονται δίπλα του στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του. Τον Πλατινένιο Χορηγό, την εταιρεία HTFX και τους υποστηρικτές ALCO Filters, Psaltis Auto Parts, Panayiotides Gifts, Televantos Used Trucks, Sana Hiltonia και πίστα Daytona Raceway.
