Τεχνολογία

28 Feb, 2020 Ώρα 18:31

Το VW Golf 8ης γενιάς διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο αυτόματο σύστημα κλιματισμού

Thumbnail

Το ολοκαίνουργο VW Golf θα διαθέτει έναν πολύ ψηλό…. δείκτη ευφυΐας ακόμα και στον κλιματισμό καθώς θα διατίθεται προαιρετικά με αυτόματο σύστημα κλιματισμού 3 ζωνών, το “Air Care Climatronic”.

Close

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο και διαισθητικό στη χρήση σύστημα κλιματισμού, με τις ρυθμίσεις του να γίνονται είτε με συρόμενο διακόπτη αφής είτε με φωνητικές εντολές. Παράλληλα, αυτό το νέο σύστημα κλιματισμού διαθέτει ένα μενού Smart Climate που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων ιδιαίτερων λειτουργιών όχι μόνο με το άγγιγμα στην οθόνη αφής αλλά και με τη χρήση φωνητικού ελέγχου.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός έχουν πρόσβαση στο μενού του συστήματος κλιματισμού Air Care Climatronic με το αντιαλλεργικό φίλτρο και τις 3 ζώνες ελέγχου είτε μέσω της οθόνης του συστήματος Infotainment είτε μέσω των πλήκτρων αφής άμεσης πρόσβασης που βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Το νέο μοντέλο είναι το πρώτο Golf που ανταποκρίνεται τόσο διαδραστικά στις επιθυμίες του οδηγού και του συνοδηγού.

Close

Προκειμένου ο οδηγός ή ο συνοδηγός να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του συστήματος κλιματισμού δεν είναι πλέον απαραίτητο να διαθέσει χρόνο ρυθμίζοντας διάφορες παραμέτρους. Μέσω του νέου μενού Smart Climate είναι δυνατή η ενεργοποίηση διαισθητικά προκαθορισμένων σεναρίων με ένα απλό άγγιγμα ή εναλλακτικά χρησιμοποιώντας φωνητικό έλεγχο.

_

Close

Η Volkswagen έχει εντοπίσει τις πέντε συχνότερα χρησιμοποιούμενες επιλογές και τις έχει μεταφέρει στο μενού Smart Climate. Οι επιλογές αυτές είναι:

  • Clear view (ξεθαμπώνει το παρμπρίζ)
  • Warm feet (πιο ζεστός αέρας στα πόδια)
  • Warm hands (πιο ζεστός αέρας στους αεραγωγούς στο ταμπλό)
  • Cool feet (πιο κρύος αέρας στα πόδια)
  • Fresh air (φρέσκος αέρας στο εσωτερικό)

Το πραγματικά έξυπνο εδώ είναι πως οι λειτουργίες Smart Climate ενεργοποιούνται πάντοτε μόνο προσωρινά -βελτιώνουν γρήγορα προς το ευχάριστο την τρέχουσα κατάσταση και στη συνέχεια υπάρχει επιστροφή στις προγενέστερες ενεργές ρυθμίσεις του συστήματος αυτόματου κλιματισμού.

Παράλληλα, όσον αφορά στις φωνητικές εντολές, τα νέα ψηφιακά μικρόφωνα του Golf αναγνωρίζουν αν μιλά ο οδηγός ή ο συνοδηγός. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο οδηγός ή ο συνοδηγός να πουν “I am cold” (Κρυώνω) ή “I am warm” και το Air Care Climatronic θα αλλάξει τη θερμοκρασία στην πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού ανάλογα για κάθε εντολή. Επιπλέον, το σύστημα είναι τόσο προηγμένο που αναγνωρίζει και εντολές της μορφής “Make it four degrees warmer” (κάνε το τέσσερις βαθμούς πιο ζεστό) για να αλλάξει τη θερμοκρασία ανάλογα. Εξίσου απλά και αποτελεσματικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση του συστήματος αυτόματου κλιματισμού εκφράσεις όπως “There’s a draught” (κάνει ρεύμα) ή “It’s stuffy” (είναι αποπνικτικά), με το αυτόματο σύστημα κλιματισμού να ανταποκρίνεται ανάλογα!

 

Δείτε τον προηγμένο έλεγχο του συστήματος κλιματισμού παρακάτω:

 

10 Apr, 2025 Ώρα 13:44

Τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αξιοποιεί η Volvo

Thumbnail

Τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αξιοποιεί η Volvo για τη δημιουργία εικονικών κόσμων που της επιτρέπουν να εξελίξει περαιτέρω το λογισμικό ασφαλείας των οχημάτων της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Συνδυάζοντας τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες των οχημάτων της από πραγματικά περιστατικά, όπως τα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης και οι απότομοι ελιγμοί, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να προβλέψει δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και να βελτιστοποιήσει τα συστήματα υποβοήθησης. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω της τεχνικής Gaussian splatting που επιτρέπει τη δημιουργία ρεαλιστικών τρισδιάστατων περιβάλλοντων. Μέσα σε αυτά μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες προσομοίωσης, προσθέτοντας ή αφαιρώντας οχήματα, πεζούς, εμπόδια ή αλλάζοντας τα κυκλοφοριακά δεδομένα. 

Close

Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χιλιάδες διαφορετικά σενάρια και να αξιολογήσει το λογισμικό ασφαλείας της σε ακραίες μεν αλλά ρεαλιστικές συνθήκες. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στη Volvo να συρρικνώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο για τη δοκιμή των συστημάτων υποβοήθησης στα εν λόγω σενάρια, μειώνοντάς τον από μήνες σε μόλις λίγες ημέρες. Αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα αναπτύσσονται εσωτερικά (in-house) σε συνεργασία με τη Zenseact, μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης και λογισμικού που ιδρύθηκε από τη Volvo Cars. Η πρωτοβουλία αποτελεί, επίσης, τμήμα μιας ερευνητικής διδακτορικής διατριβής από κορυφαία σουηδικά πανεπιστήμια η οποία εξετάζει τη δυνητική ενσωμάτωση τεχνικών νευρωνικής απεικόνισης (neural rendering) σε μελλοντικά συστήματα ασφαλείας.

 

Close

 

Η Volvo διατηρεί μακρά ιστορία στη χρήση δεδομένων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, έχοντας καταφέρει να εξελίξει μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, η ομάδα Έρευνας πάνω στην Ασφάλεια της μάρκας μετέβαινε στη σκηνή ατυχημάτων με μετροταινίες,  καταγράφοντας ίχνη φρεναρίσματος και άλλους δείκτες σύγκρουσης. Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν σε πολλές σωτήριες καινοτομίες όπως το σύστημα αποτροπής πρόκλησης τραυματισμού στον αυχένα (Whiplash Injury Protection System) και το σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις (Side Impact Protection System). Σήμερα, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, η Volvo μπορεί να αξιοποιεί τα δεδομένα με ακόμα πιο «έξυπνο» και αποτελεσματικό τρόπο, προβλέποντας ακόμα περισσότερες δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. 

Close

Η Volvo μπορεί να εξερευνήσει τεχνολογίες όπως το Gaussian splatting (μέθοδος απεικόνισης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων οι οποίες σχετίζονται με την αναπαράσταση χώρων) χάρη στη διευρυμένη συνεργασία της με τη NVIDIA. Η νέα γενιά αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Volvo -επικουρούμενα από την υπολογιστική τεχνολογία της NVIDIA, συλλέγουν δεδομένα από μια πληθώρα αισθητήρων, αποκτώντας ακόμα καλύτερη γνώση για τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος.