Video

14 Jul, 2021 Ώρα 12:13

50 χρόνια Lamborghini Countach: Τα μυστικά της σχεδίασης της (βίντεο)

Thumbnail

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη  δημιουργία της Countach, η Lamborghini λανσάρει μια σειρά τεσσάρων επετειακών επεισοδίων. Σε αυτά πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη του εμβληματικού μοντέλου, οι οποίοι μας καλούν να γίνουμε συνοδοιπόροι τους σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν.

Close

Στο πρώτο επεισόδιο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Marcello Gandini, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη φουτουριστική σχεδίαση της Countach, αξιοποιώντας τη σχεδιαστική ελευθερία που απολάμβαναν τη δεκαετία του ‘70 οι designers, απουσία κανονιστικών και νομικών περιορισμών.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 1970 όταν ο Ferrucio Lamborghini χάραξε τις κατευθύνσεις για τη δημιουργία ενός επαναστατικού μοντέλου που θα αποτελούσε τον άξιο διάδοχο ενός θρύλου, της Miura. Το νέο δημιούργημα έπρεπε να είναι γρηγορότερο, τεχνολογικά ανώτερο, και το κυριότερο να αναδειχθεί σε σύμβολο της τότε εποχής. 

Close

 

 

Οι απαιτήσεις του ιδρυτής της μάρκας δεν τρόμαξαν τον Marcello Gandini. Αντιθέτως, λειτούργησαν ως η θρυαλλίδα να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του. Εγκατέλειψε το καμπυλοειδές σχήμα που κυριαρχούσε στα αυτοκίνητα του ’60, στρεφόμενος σε μια ένα πιο επιθετικό σχεδιαστικό μοτίβο με κοφτερές γραμμές, πλατύ αποτύπωμα και μικρή απόσταση από το έδαφος.

Αναμφίβολα, το πιο ριζοσπαστικό σχεδιαστικό στοιχείο ήταν οι scissor πόρτες. Το πρώτο όχημα που μας σύστησε με την εν λόγω αρχιτεκτονική ήταν η Alfa Romeo Carabo το 1968, αλλά η παρθενική παρουσία σε αυτοκίνητο παραγωγής αφορούσε την Countach 500. Έκτοτε, οι πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω είναι το σήμα κατατεθέν της Sant‘Agata Bolognese.

Ο Gandini αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις scissor πόρτες όχι μόνο για να ικανοποιήσει μια τεχνική απαίτηση που προκύπτει από το ύψος του πλευρικού τμήματος του πλαισίου, αλλά και για να «κερδίσει» μερικά εκατοστά σε πλάτος, διευκολύνοντας την επιβίβαση στο όχημα. Η έκδοση παραγωγής του θρυλικού μοντέλου συστήθηκε με τον αυτοκινητικό κόσμο το 1971 στις Εκθέσεις του Αυτοκινήτου του Παρισιού και του Τορίνο.

Όσο περνούσαν τα χρόνια και παρουσιάζονταν νέες εκδόσεις, το στιλ της Countach συμμορφωνόταν με τις επιταγές της εποχής. Το βασικό σχήμα, ωστόσο, έμεινε αναλλοίωτο, με την Countach να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ποθητά supercars στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Close

 

Πηγή: Newsauto.gr

24 Apr, 2024 Ώρα 08:34

Ένα πλύσιμο σκέτη απόλαυση (βίντεο)

Thumbnail

Πόσο καιρό έχετε αφήσει το αυτοκίνητο σας χωρίς ένα καλό εξωτερικό και εσωτερικό πλύσιμο; Στο σημερινό βίντεο έχουμε ίσως το νικητή για το μεγαλύτερο διάστημα που έχει να πλυθεί ένα Ι.Χ. καθώς η συγκεκριμένη C3 Corvette του 1978 που βλέπετε στη φωτογραφία, αφού οδηγήθηκε για περίπου 2.573χλμ. μετά έμεινε ακίνητη να σαπίζει για 45 χρόνια. Ευτυχώς σε κλειστό γκαράζ με κλειστά παράθυρα.

Close

Ήρθε η ώρα να λάβει την αγάπη που της αξίζει.

Το συνεργείο από το κανάλι WD Detailing στο YouTube, αφού κατάφερε να ανοίξει την γκαραζόπορτα, βρήκε το εγκαταλελειμμένο κλασικό αυτό μοντέλο και το μετέφερε στον ειδικό χώρο καθαρισμού.

Close

Ενώ η περισσότερη βρωμιά βγαίνει με λίγο σαπούνι και ένα πιεστικό, οι προφυλακτήρες είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. Οι φίλοι της Corvette θα γνωρίζουν ότι αυτά τα κομμάτια κατασκευάστηκαν από πλαστικό και όχι από μέταλλο ή fiberglass, και οι άνθρωποι της WD Detailing υποψιάζονται ότι απορρόφησαν περισσότερη βρωμιά από την εναλλαγή θερμότητας από ό,τι τα υπόλοιπα πάνελ. Τίποτα που δεν μπορεί όμως να διορθωθεί με μια σκληρή βούρτσα και τα ανάλογα χημικά.

 

Close

 

Όποιος έβαλε αυτή την Corvette στην αποθήκη, αποφάσισε έξυπνα να κρατήσει τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, σφραγίζοντας την καμπίνα από τον εξωτερικό αέρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα φωτεινό κόκκινο δερμάτινο εσωτερικό που μοιάζει σχεδόν σαν καινούργιο. Αυτό δεν εμπόδισε τα ποντίκια να μπουν στο εσωτερικό, να φτιάξουν φωλιές και να αφήσουν περιττώματα στο πέρασμά τους. Μια σχολαστική ηλεκτρική σκούπα και ένα τρίψιμο ήταν το μόνο που χρειαζόταν η καμπίνα για να λάμψει όπως πριν από σχεδόν 50 χρόνια.