Στο πλαίσιο του Grand Prix της Βρετανίας, που θα διεξαχθεί αυτό το τριήμερο (16-18 ιουλίου) στην ιστορική πίστα του Silverstone, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα μορφή αγώνα sprint.
Η Formula 1 ήθελε κάτι που θα τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού και θα κάνει το αγωνιστικό τριήμερο πιο συναρπαστικό. Τελικά επιλέχθηκε η λύση του sprint qualifying, που θα κάνει ντεμπούτο στο Βρετανικό GP και θα το δούμε τόσο στο Ιταλικό GP όσο και σε έναν ακόμη αγώνα προς το τέλος της χρονιάς.
Την Παρασκευή, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί μόνο μία περίοδος ελεύθερων δοκιμών διάρκειας 60 λεπτών. Στη συνέχεια θα γίνουν κατατακτήριες για να καθοριστεί η σειρά εκκίνησης στο sprint qualifying.

Το Σάββατο, εκτός από τη δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών (FP2), θα διεξαχθεί το sprint qualifying, ένας αγώνας 100 χιλιομέτρων και διάρκειας 30 λεπτών -στο Silverstone θα γίνουν 17 γύροι- με την τελική κατάταξη να κρίνει την pole position και τη σειρά εκκίνησης στον πραγματικό αγώνα της Κυριακής.
Αυτό σημαίνει πως θα δούμε FP1 και κατατακτήριες την Παρασκευή, FP2 και sprint qualifying το Σάββατο και αγώνα την Κυριακή.
Οι τρεις πρώτοι του «sprint race» θα λάβουν από τρεις βαθμούς (3-2 και 1 αντίστοιχα), οι οποίοι θα προσμετρηθούν στη γενική βαθμολογία. Βάθρο δεν θα υπάρξει.

Ελαστικά
Όσον αφορά στα ελαστικά, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο σετ γόμας για το FP1, πέντε σετ μαλακής γόμας για τις κατατακτήριες της Παρασκευή, ένα σετ για το FP2 κι ένα σετ για το Sprint του Σαββάτου. Η επιλογή για το sprint qualifying και για την εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής είναι ελεύθερη. Σε περίπτωση βροχόπτωσης, θα υπάρχουν τέσσερα σετ ενδιάμεσων ελαστικών και τρία σετ βροχής.
Το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσει αυτό το format. Οι οδηγοί, λογικά, δεν θα ριψοκινδυνεύσουν επαφή ούτε θα πιέσουν στο όριο. Η F1 προσφέρει 500.000 δολάρια επιπλέον στο μπάτζετ για να καλυφθούν τα έξοδα σε περίπτωση ζημιάς, αλλά ποιος θα ρισκάρει πιθανό ατύχημα στο sprint qualifying;
Αν εγκαταλείψει κάποιος στο sprint, θα εκκινήσει τον αγώνα της Κυριακής από τη θέση στην οποία έγινε η εγκατάλειψη. Με απλά λόγια, όποιος εγκαταλείψει πρώτος θα εκκινήσει τελευταίος, ο δεύτερος θα πάει προτελευταίος και ούτω καθεξής.

FIA: Άλλαξε ο τιμοκατάλογος για τις βρισιές των οδηγών – Πόσο κοστίζουν πλέον τα… “μπινελίκια”;
Τον Ιανουάριο, η FIA επικαιροποίησε τον αθλητικό της κώδικα για να συμπεριλάβει μια σειρά οδηγιών με βάση την ανάρμοστη συμπεριφορά των οδηγών. Αυτή περιλαμβάνει την προσβλητική χρήση γλώσσας (γραπτής ή προφορικής), χειρονομίας που είναι προσβλητική, αγενής ή υβριστική, καθώς και την επίθεση σε επίσημα μέλη της FIA.
Μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων σχετικά με αυτό το νέο κώδικα, πολλές ομάδες αναφέρθηκαν στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πότε η χρήση μιας βρισιάς μπορεί να είναι προσβλητική ή όχι. (π.χ. ο οδηγός του WRC, Adrien Fourmax τιμωρήθηκε ενώ ο Dan Ticktum της Formula E, δεν τιμωρήθηκε). Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως όλα ξεκίνησαν μετά τα… γαλλικά του Max Verstappen σε περσινή Συνέντευξη Τύπου.
Η FIA έχει πλέον επικαιροποιήσει τους κανονισμούς και μείωσε το βασικό πρόστιμο για τυχόν τέτοιες παραβάσεις από 10.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.
Η FIA αναφέρει επίσης ότι οι αγωνοδίκες μπορούν να αναστείλουν τις ποινές για τυχόν παραβάτες (εάν είναι η πρώτη τους φορά), ενώ διευκρινίζει και ποιες συνεδρίες των πρωταθλημάτων υπόκεινται σε αυτά τα τιμωρητικά μέτρα.
Ο Πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem δήλωσε: «Ως πρώην οδηγός ράλι, γνωρίζω από πρώτο χέρι το εύρος των συναισθημάτων που αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι βελτιώσεις που ανακοίνωσε σήμερα η FIA θα διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε το καλύτερο δυνατό αθλητικό πνεύμα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ παράλληλα θα δώσουν στους αγωνοδίκες αποτελεσματικές οδηγίες για να ενεργήσουν εναντίον ατόμων που μπορεί να δυσφημίσουν το άθλημα».
