Rally

07 Sep, 2021 Ώρα 14:34

Από 12 ειδικές διαδρομές αποτελείται το Ράλλυ Κύπρος 2021

Thumbnail

Δώδεκα ειδικές διαδρομές χωμάτινης επιφάνειας αποτελούν το Ράλλυ Κύπρος 2021 το οποίο θα διεξαχθεί 24-26 Σεπτεμβρίου με διοργανωτή τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια διαδρομή με πολλές ιδιαιτερότητες και κυριότερο χαρακτηριστικό την επιστροφή του αγώνα στον παραδοσιακό, καθαρά χωμάτινο χαρακτήρα του μετά από πολλά χρόνια. Ο εθνικός μας αγώνας θα έχει συνολικό μήκος 663,22 χιλιόμετρα από τα οποία τα 180,92 θα είναι τα αγωνιστικά χιλιόμετρα των ειδικών διαδρομών και, όπως κάθε χρόνο, θα προσφέρουν ανεπανάληπτο θέαμα στους φίλους του αθλήματος. 

Close

Το 49ο διεθνές Ράλλυ Κύπρος έχει ως βάση του τη Λευκωσία, ενώ αποτελεί τον τέταρτο γύρο του Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής και τέταρτο και πέμπτο γύρο του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ. 

Το τριήμερο του αγώνα ξεκινάει την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου με την πανηγυρική τελετή εκκίνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τα αυτοκίνητα να επιστρέφουν αμέσως μετά στο Service Park στην Αγλαντζιά. Σημειώνεται ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 δεν επιτρέπεται η είσοδος θεατών στους χώρους του Service Park. 

Close

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινά το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου με την ημέρα να περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες), συνολικού μήκους 94,94 χιλιομέτρων. Μετά τη διανυκτέρευση στη Λευκωσία τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου για τις υπόλοιπες έξι ειδικές διαδρομές του αγώνα συνολικού μήκους 85,98, με τον τερματισμός στις 18:00 στο κέντρο της Λευκωσίας.

 

Close

cyprus rally 2021

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ

Δεδομένης της δημοσιοποίησης της διαδρομής του αγώνα, η Οργανωτική Επιτροπή καθιστά σαφές ότι σε όποιο διαγωνιζόμενο ή μέλος ομάδας διαγωνιζόμενου θεαθεί να διέρχεται με οποιοδήποτε τρόπο από την διαδρομή θα επιβάλλεται χρηματική ποινή €3.000  πληρωτέα προ της έναρξης του αγώνα καθώς και ποινή 2’ (δύο λεπτά) που θα προσμετρά κατά τον χρόνο εκκίνησης του διαγωνιζομένου. Οι πιο πάνω ποινές επιβάλλονται βάσει του άρθρου 9.2.b των Συμπληρωματικών Κανονισμών του Αγώνα.

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.