Πέρασαν κιόλας 14 χρόνια από τις 15 Σεπτεμβρίου 2007, ημέρα κατά την οποία ο Colin McRae έφυγε από κοντά μας σε ατύχημα με ελικόπτερο που στοίχισε τη ζωή σε ακόμη τρία άτομα μεταξύ των οποίων ο γιος του, Johnny.
Ο χαμός του Colin McRae υπήρξε μια από τις πλέον δυσάρεστες ειδήσεις για τον κόσμο του WRC και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό. Έστω και αν ουσιαστικά δεν είχε πλήρη εμπλοκή στο θεσμό από το 2004, ο Σκοτσέζος ήταν και θα παραμείνει εσαεί, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές στην ιστορία των ράλλυ, αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνολικά.

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, το ελικόπτερο που πιλοτάριζε ο Colin McRae, κατέπεσε κοντά στην κατοικία του Σκοτσέζου, από δικό του λάθος, όπως έδειξαν αργότερα οι έρευνες. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν. Πέραν του McRae, που ήταν 39 ετών, εκείνο το ατύχημα κόστισε ακόμη τη ζωή του 5χρονου γιου του, Johnny, του 6χρονου φίλου του, Ben Porcelli και του φίλου του McRae, Graeme Duncan.
Με την θεαματική οδήγηση και την παρουσία του εν γένει, ο Colin McRae συνέβαλλε τα μέγιστα στην εκτόξευση της δημοτικότητας των ράλλυ, κατά τη δεκαετία του ’90. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η δημιουργία του βιντεοπαιχνιδιού “Colin McRae Rally” το 1998, που έφερε το σπορ κοντά σε κοινό νεότερης ηλικίας, το οποίο απέκτησε πάθος για τα ράλλυ και τον Σκοτσέζο οδηγό.

O Colin McRae, που ήταν ενεργός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 1992 έως το 2003, ενώ έπειτα έλαβε μέρος σποραδικά σε αγώνες μέχρι το 2006, αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ το 1995, με Subaru Impreza. Το 1999, πήρε μεταγραφή από τη Subaru στη Ford με ποσό ρεκόρ, που έφερε για πρώτη φορά οδηγό ράλλυ, σε αντίστοιχα επίπεδα αμοιβής με εκείνα των πιλότων της Formula 1. Το 2003, μετακόμισε στην Citroen, με την οποία συμμετείχε για τελευταία φορά, με πλήρη εμπλοκή, στο WRC.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο McRae είχε 146 συμμετοχές στο WRC, όπου κατέκτησε 25 νίκες, κατέχοντας προσωρινά το σχετικό ρεκόρ ενώ ανέβηκε 42 φορές στο βάθρο και πέτυχε 477 φορές τον ταχύτερο χρόνο σε ειδική διαδρομή. Ωστόσο, το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ο εντυπωσιακός τρόπος οδήγησης, καθώς πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια, δίνοντας την αίσθηση ότι κυνηγά το αδύνατο. Αυτό, τον έχρισε σε αγαπημένο οδηγό των θεατών, οι οποίοι τον αποθέωναν σε κάθε του πέρασμα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Όπως προκύπτει και από την σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην ιστοσελίδα μας, για τον αγαπημένο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ράλλυ ο Colin McRae δημιούργησε ιδιαίτερη σχέση και με τους Έλληνες φίλους του σπορ. Άλλωστε, παραμένει μέχρι σήμερα πολυνίκης του Ράλλυ Ακρόπολις με 5 νίκες (1996, 1998 με Subaru Impreza και 2000, 2001, 2002 με Ford Focus), με τα περάσματά του στις ελληνικές ειδικές διαδρομές, να μνημονεύονται ακόμη και σήμερα με δέος και νοσταλγία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του David Richards, 10 χρόνια μετά το θάνατο του McRae, οι δύο Βρετανοί είχαν προβεί σε συζητήσεις για επιστροφή του Σκοτσέζου στο WRC το 2008, με τη Subaru, κάτι που εντέλει δε μάθαμε ποτέ αν θα τελεσφορούσε…
Είναι τελικά ο Colin ο πιο θεαματικός οδηγός όλων των εποχών στα ράλι; Δεν ξέρω αν έχω να σου δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος έχασε πρόωρα έναν χαρισματικό, “τρελό”, ασυμβίβαστο οδηγό. Ο Nicki Grist είχε πει ότι εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχει χώρος για να περάσει, ο Colin θα τον δημιουργήσει.
Στην τελική, στις μνήμες όλων των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η εικόνα του Σκοτσέζου είναι αυτή:
Συμμετείχα στους αγώνες διότι αγαπούσα να οδηγώ τα αυτοκίνητα, αλλά επίσης, αγαπούσα να τα οδηγώ όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα.
Αν στο τέλος οι άνθρωποι με μνημόνευαν για κάτι, θα ήθελα να είναι αυτό…
If in doubt, flat out….
Colin McRae 5/8/1968- 15/9/2007
Πηγή: 4troxoi, αρχείο Burnout Cyprus

WRC Vodafone Rally de Portugal 2025: Νικητές οι Γάλλοι Ogier- Landais με Toyota GR YARIS Rally 1
Ο 42χρονος Sebastien Ogier, οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα στην Πορτογαλία. Θα πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι ο πιο γρήγορος και πιο μαχητικός οδηγός σε αυτόν τον αγώνα ήταν ο «άχρωμος» και πάντα αγέλαστος Εσθονός οδηγός του HYUNDAI i20 N Rally 1, Ott Tanak.

Μαζί με το συνοδηγό του Martin Jarveoja έκαναν έναν εκπληκτικό αγώνα και σίγουρα αν δεν τους πρόδιδε την προτελευταία ειδική του Σαββάτου, το υδραυλικό σύστημα, θα ήταν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Οι Εσθονοί Ott Tanak- Martin Jarveoja, ήταν από την Παρασκευή μέχρι και την 16η Ε.Δ του Σαββάτου στην πρώτη θέση. Έκαναν ένα τρομερό αγώνα και άνοιγαν από ειδική σε ειδική την ψαλίδα από τα υπόλοιπα πληρώματα.
To τιμόνι στο Hyundai i20 Rally1 τους πρόδωσε και έτσι από την πρώτη θέση έπεσαν στην 3η..

Παρά την απογοήτευση που είχαν, δεν το έβαλαν κάτω. Με επισκευασμένο το υδραυλικό σύστημα, την Κυριακή (18/5) τα έδωσαν όλα. Κάλυψαν τη διαφορά που είχαν με τους Φινλανδούς Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen και κατάφεραν δύο ειδικές πριν τον τερματισμό να περάσουν στη δεύτερη θέση. Σίγουρα δεν είχαν ελπίδες να πλησιάσουν τους νικητές. Ο Ogier ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της τακτικής. Ξέρει πότε πρέπει να πάει οριακά και πότε φυλαγμένα με σκοπό να ανέβει χωρίς ρίσκο το πρώτο σκαλί στο βάθρο.
Παρά το γεγονός ότι οι Εσθονοί κέρδισαν όλες τις τελευταίες ειδικές καθώς επίσης και την Fafe 2 (Wolf Power Stage) και πήραν πολύτιμους βαθμούς, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να απειλήσουν τους Γάλλους. Οι Ott Tanak- Martin Jarveoja, την Κυριακή κέρδισαν από τις πέντε τις τέσσερις ειδικές διαδρομές.
Περίεργο είναι που οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen ενώ βρίσκονταν στη 2η θέση, δύο ειδικές πριν το τερματισμό, δεν πίεσαν όσο έπρεπε και «έπεσαν» στην 3η θέση. Είναι περίεργο γιατί ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Kalle Rovanpera μετά την περιορισμένη συμμετοχή του το 2024 δεν μπορεί να βρει το ρυθμό του.

Προβληματισμένοι ήταν και οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Elfyn Evans- Scott Martin. Δεν έκαναν καλό αγώνα και τερμάτισαν στην 6η θέση πίσω από τους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (HYUNDAI i20 N Rally 1) και Takamoto Katsuta – Aaron Johnston (TOYOTA GR YARIS Rally 1).

Θα μπορούσε να πήγαιναν ακόμη καλύτερα οι Sesks-Francis (Ford Puma Rally1). Έκαναν τον πρώτο χρόνο στο shakedown αλλά η καλή ψυχολογία τους χάλασε όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα από την πρώτη κιόλας διαδρομή.Η πρώτη ειδική διαδρομή στο 3ο σκέλος ήταν καταστροφική. Ένα κλατάρισμα στη μέση της Ε.Δ φτάνει για να χάσεις 10 λεπτά. Και όταν οι διαφορές στους πρώτους υπολογίζονται με δευτερόλεπτα τα δέκα λεπτά ποινή αρκούν για να σε ρίξουν χαμηλά στη σειρά κατάταξης.

Από τις 24 ειδικές διαδρομές ο Tanak σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο σε 11 ειδικές διαδρομές, ο Οgier κέρδισε πέντε οι Fourmaux και Rovanpera κέρδισαν από δύο και από μία κέρδισαν οι Εvans, Katsuta, Neuvile. Στην power-stage η σειρά των 5 ταχύτερων ήταν Tάνακ, Νeuville, Rovanpera, Katsuta, Ogier.
Στη βαθμολογία των οδηγών προηγείται ο Εvans με 118 και ακολουθούν οι Rovanpera 88, Ogier 86, Tanak 84 και Neuville 78.
Η πρώτη δεκάδα μετά τον τερματισμό

