Κατέχοντας το ρεκόρ με 7 νίκες στο Ράλλυ Κύπρος και συνολικά 15 στο νησί μας, καθώς έχει κερδίσει άλλες 7 φορές το Ράλλυ Τρόοδος και μια το διεθνές Ράλλυ Πάφου, o Nasser At Attiyah – τρεις φορές νικητής στο Ράλλυ Ντακάρ- μπορεί να θεωρείται και λίγο Κύπριος. Πλέον υπάρχει ένας ακόμα λόγος που τον νιώθουμε δικό μας, αφού ο οδηγός από το Κατάρ έχει αγοράσει σπίτι στη Λευκωσία. Μας άνοιξε την πόρτα του και μίλησε για όλα.
- Γιατί επέλεξες την Κύπρο για δεύτερη πατρίδα σου;
Λατρεύω την Κύπρο. Είναι ένα όμορφο μέρος και το κατάλαβα από την πρώτη φορά που ήρθα, το 1995 για αγώνες σκοποβολής . Έχω φίλους εδώ. Για εμένα είναι η χώρα που πραγματικά μ' αρέσει.
- Θα περνάς περισσότερο χρόνο στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια;
Φέτος πέρασα αρκετές μέρες εδώ. Του χρόνου θα μείνω ακόμα περισσότερο διότι σχεδιάζουμε να ακολουθήσουμε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Η Κύπρος είναι το καλύτερο μέρος για να προετοιμαστώ στη σκοποβολή ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων "Παρίσι 2024". Είναι το ιδανικό μέρος για ένα αθλητή.
- Είσαι 51. Δεν έχεις πλάνο αποχώρησης από την ενεργό δράση;
Καθόλου. Νιώθω δυνατός και μπορώ να κάνω και τα δύο αθλήματα (σ.σ. σκοποβολή και ράλλυ).
- Μετά από 15 νίκες στην Κύπρο και 17 τίτλους στο Μεσανατολικό Πρωτάθλημα, ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο σου;
Η νίκη στο Ράλλυ Κύπρος είναι πάντα κίνητρο αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ράλλυ στον κόσμο. Οι Κύπριοι με θεωρούν δικό τους οδηγός και είμαι περήφανος που τρέχω σε αυτό τον αγώνα.

«Θέλω κι άλλα πρωταθλήματα»
Οι 17 τίτλοι πρωταθλητή Μέσης Ανατολής που κατέχει ο Al Attiyah αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς ο θρυλικός Mohammed bin Sulayem σταμάτησε στα 14. «Θέλω να κερδίσω και άλλα πρωταθλήματα. Από ένα σημείο και μετά αυτά είναι μόνο νούμερα» εξηγεί

«Ενίοτε πρέπει να οδηγείς έξυπνα»
- Μετά από πολλά χρόνια ως αγώνας μεικτής επιφάνειας φέτος το Ράλλυ Κύπρος είναι 100% χωμάτινο. Το προτιμάς;
Το Ράλλυ Κύπρος είναι ιδιαίτερο. Είναι ωραίο κάποιες φορές να έχει μεικτή επιφάνεια. Φέτος που είναι μόνο χώμα δεν νομίζω να αποτελεί πρόβλημα για τα πληρώματα .
- Πως περιμένεις το φετινό αγώνα;
Πιστεύω θα υπάρχει έντονος συναγωνισμός. Μπορώ να εντοπίσω 3-4 πολύ καλούς Κύπριους οδηγούς που πάντα θέλουν να κερδίσουν. Φέτος νομίζω θα είναι πιο ενδιαφέρον, βλέπω 2-3 οδηγούς να παλεύουν για τη νίκη. Είμαι όμως εδώ, δυνατός για τον αγώνα, έχω μεγάλη εμπειρία εδώ και θα προσπαθήσω να κερδίσω. Θα δούμε ποιος θα τα καταφέρει.

- Προτιμάς έναν άνετο αγώνα όπως πέρσι ή κλειστή μάχη;
Όχι, προτιμώ να παλεύουμε μέχρι το τέλος, όμως κάποιες φορές πρέπει να είσαι έξυπνος. Όταν πιέζεις συνέχεια, κάπου θα έχεις πρόβλημα. Κάποιες φορές πρέπει να το διαχειριστείς, να μην πιέσεις από την αρχή. Το Ράλλυ Κύπρος είναι ένα από τα πιο σκληρά ράλλυ στον κόσμο, θέλεις όλο το πακέτο για να κερδίσεις εδώ. Πρέπει να κινηθείς έξυπνα.
- Σε λυπεί που δεν βρήκες την ευκαιρία να κάνεις το WRC με μια εργοστασιακή ομάδα και να παλέψεις για το πρωτάθλημα;
Όταν ξεκίνησα το 1990 έως και το 1994-95 το πλάνο μου ήταν να πάω στο WRC. Κατόπιν σταμάτησα εντελώς και αφοσιώθηκα στη σκοποβολή. Επέστρεψα το 2003. Δεν ήταν εύκολο. Ήμουν ήδη 33. Όμως, έτρεξα στο WRC2 το κέρδισα δύο φορές το 2015 και 2016 και έφερα 4η θέση γενικής στο Ακρόπολις και στην Πορτογαλία. Πιστεύω πως όταν θέλει να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής πρέπει να το κυνηγήσεις από την αρχή και μια μέρα θα τα καταφέρεις.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprusrally.com.cy.

Θρίαμβος της Hyundai στο Ράλι Ακρόπολις, με 1η και 3η θέση στο βάθρο των νικητών!
Ο Ott Tänak, με συνοδηγό τον Martin Järveoja, ήταν οι θριαμβευτές του Ράλι Ακρόπολις 2025, με το δεύτερο πλήρωμα, τους Adrien Fourmaux και Aledandre Coria ν’ ανεβαίνουν στην τρίτη θέση του βάθρου! Το τρίτο πλήρωμα, με οδηγό τον Thierry Neuville και συνοδηγό τον Martijn Wydaeghe, τερμάτισαν στην 5η θέση, αφού είχαν σπασμένο ελαστικό.

Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και ένα πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων υποχρέωσε τον Tänak να συρθεί κυριολεκτικά στο τέρμα στην τελευταία ειδική διαδρομή της Κυριακής! Παρά το πρόβλημα, η διαφορά που είχε εξασφαλίσει ο νικητής του χάρισε την πρώτη θέση. Το νικηφόρο αποτέλεσμα ανεβάζει τον Tänak στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας οδηγών.

“Ήμουν πολύ ανήσυχος”, δήλωσε ο Tänak. “Στην τελευταία ειδική διαδρομή, η τρίτη ταχύτητα έκανε πολύ θόρυβο και κατάλαβα ότι είχε πρόβλημα. Σύντομα όλο το κιβώτιο είχε πρόβλημα και φοβήθηκα μήπως δεν τερματίσουμε. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η επικράτηση μας”.
Ο Adrien Fourmaux γιόρτασε τη δεύτερη παρουσία του στο βάθρο των νικητών, μετά από μια δραματική εμφάνιση. Ο Thierry Neuville έσωσε την παρτίδα ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση παρά το σπασμένο λάστιχο και το πρόβλημα στην ανάρτηση που δημιουργήθηκε, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος.
