Rally

17 Nov, 2021 Ώρα 16:23

Νίκη για Παντελή και Λαό στο Ράλι Τίγρης

Thumbnail

Με τους Πέτρο Παντελή και Πάμπο Λαό στο μπάκετ του Psaltis / SKF Citroen DS3 R5 να ανεβαίνουν πρώτοι στη ράμπα του τερματισμού, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου ο 6ος και προτελευταίος γύρος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι Honda/Galatariotis – ENI. Τον αγώνα διοργάνωσε η Λέσχη Αυτοκινήτου Λεμεσού και τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας αυτοκινήτου. Τα 19 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή είχαν να αντιμετωπίσουν συνολικά οκτώ ειδικές διαδρομές, δυο επαναλαμβανόμενες το Σάββατο και άλλες δύο επαναλαμβανόμενες την Κυριακή, όλες στην επαρχία Λεμεσού.

Close

 

 

Το αρχηγείο του αγώνα βρισκόταν στο MYMALL, εκεί όπου ήταν και ο χώρος ανασυγκρότησης, εκκίνησης και τερματισμού. Την εκκίνηση έδωσαν τόσο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος όσο και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης. Όμως ο Υπουργός δεν έμεινε μέχρι εκεί. Θα βρεθεί μέσα σε αγωνιστικό αυτοκίνητο και θα κάνει τη διαδρομή από τη ράμπα μέχρι την εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής!.

 

Close

 

Ο αγώνας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρων των θεατών από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ειδική διαδρομή αφού τα είχε όλα, ανατροπές εγκαταλείψεις και μεγάλες μάχες τόσο για την πρώτη θέση όσο και για τη νίκη στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Παντελή/Λαός εκμεταλλευτήκαν με τον καλύτερο τρόπο την εγκατάλειψη των Γαλαταριώτη/Ιωάννου στο τέλος της πρώτης μέρας, κινήθηκαν εξαιρετικά την δεύτερη μέρα αφού έγραψαν τον ταχύτερο χρόνο στις τρείς από τις τέσσερις ειδικές και δίκαια πανηγύρισαν την πρώτη τους φετινή νίκη. Πλέον το πλήρωμα μπήκε σφήνα στην μάχη του τίτλου αφού με το αποτέλεσμα που πέτυχαν τους ανεβάζει στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από τους Τσουλόφτα/Ηλία.

Στην δεύτερη θέση γενικής τερμάτισε το πλήρωμα των Γιάγκου/Χριστοφή με το Psaltis Autoparts Hyundai i20 R5. Έγραψαν τον ταχύτερο χρόνο σε μια ειδική διαδρομή, είχαν σωστή τακτική και δεν πήραν περιττά ρίσκα.  Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Αντωνίου/Πιερή με το Psaltis Autoparts / ENEOS Mitsubishi Lancer EVO10 R4 οι οποίοι με αυτό το αποτέλεσμα μάζεψαν το μάξιμουμ των βαθμών στην κατηγορία Ν και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην κατηγορία τους. Στην τέταρτη θέση και πρώτοι στην κατηγορία RC2 τερμάτισαν οι Μιχαηλίδης/Λαός (Subaru Impreza), οι οποίοι έχοντας σταθερό ρυθμό πήραν το καλύτερο τους μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

 

Close

 

Στην πέμπτη θέση γενικής και πρώτοι στη δικίνητη κατηγορία ολοκλήρωσαν το αειθαλές πλήρωμα των Τελεβάντου/Σταύρου (Peugeot 208).  Παρά το ότι είχαν δύσκολο έργο σε μια δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική κατηγορία με πολύ δυνατές παρουσίες, εντούτοις με την επικράτηση τους εξασφάλισαν και μαθηματικά τον φετινό πρωτάθλημα.

 

 

Στην 6η θέση γενικής και πρώτους στην κατηγορία 2WD S βρίσκουμε το πλήρωμα των Θεοφάνους/Κωνσταντίνου (Peugeot 306), οι οποίοι οδήγησαν όπως πάντα στο όριο.  Στην 7η θέση και πρώτοι στην κατηγορία RCL1 πλασαρίστηκαν οι Έλληνας/Μιχαήλ στην πρώτη παρουσία τους με το Ford Fiesta DYTKO, αφήνοντας θετικά σημάδια για τη συνέχεια.

 

 

Στην 8η θέση γενικής και πρώτους στην κατηγορία RC4 βρίσκουμε τους Ελλαδίτες Αργυρίου/Συνετό ακολουθούμενοι σε γενική αλλά και κατηγορία από τους Τανούση/Αριστοδήμου, αμφότεροι με Toyota Yaris. Την δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ερμής και Μιχάλης Κωνσταντίνου (Seat Ibiza) οι οποίοι πήραν και την πρώτη θέση στην κατηγορία RCS1. 

 

 

Στην 11η θέση γενικής και πρώτοι στην RCS2 ολοκλήρωσαν οι Γιαννούρης/Χρυσοστόμου με το Psaltis / ENEOS Mitsubishi Lancer EVO V οι οποίοι κατάκτησαν και το πρωτάθλημα της κατηγορίας. Τέλος την μικτή κατηγορία κέρδισαν οι Αγαθοκλέους/Αλεξάνδρου (Mitsubishi Lancer X) και την κατηγορία αρχαρίων οι Μαρασίνος/Ξενοφώντος (Mitsubishi Lancer VI).

Επόμενος αγώνας για το Honda/Galatariotis – ENI Πρωτάθλημα Ράλι 2021 όπου θα κριθεί και ο φετινός πρωταθλητής είναι τo Venus Rally το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11-12 Δεκεμβρίου.

Κύριος Χορηγός του αγώνα είναι η εταιρεία Ψάλτης Auto Parts με τις μπαταρίες Exide και την Comline Auto Parts.

12 Sep, 2025 Ώρα 11:48

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική

Thumbnail

Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.

Close

Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.

Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Close

 

Close

 

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.

 

Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.

Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).

Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.

Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.

Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1

Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.

Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.