Μάχες στην πίστα, σοβαρά ατυχήματα, δύο διακοπές (κόκκινη σημαία), αμέτρητες φορές που είδαμε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας, αποφάσεις αγωνοδικών και οδηγών που θα συζητηθούν, και πολλά άλλα ολοκληρώνουν την εικόνα ενός άκρως αμφιλεγόμενου αγώνα στο πρώτο GP στη Σαουδική Αραβία.

Αυτός που σίγουρα πανηγυρίζει είναι ο Lewis Hamilton, κατακτώντας την 102 νίκη στην καριέρα του και την τρίτη συνεχόμενη στο φετινό πρωτάθλημα, που μαζί με τον επιπλέον βαθμό που πήρε λόγω του ταχύτερου γύρου, ισοβαθμεί πλέον στη βαθμολογία οδηγών με τον Max Verstappen, με το πρωτάθλημα να κρίνεται την επόμενη Κυριακή, στην πίστα της Yas Marina στο Άμπου Ντάμπι, στο τελευταίο Grand Prix της σεζόν.
Σίγουρα αυτό που θα συζητηθεί είναι η συμπεριφορά και η επικίνδυνη οδήγηση του Max Verstappen, καθώς επίσης και ο Michael Masi που μαζί με τους αγωνοδίκες ήταν “στα χαμένα”, κάνοντας “παζάρια” με τις ομάδες για τις ποινές.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, οι Hamilton και Bottas έκαναν την ιδανική εκκίνηση και μέχρι τον 10ο γύρο οι δύο οδηγοί της Mercedes έλεγχαν τον αγώνα. Τότε, ο Mick Schumacher είχε έξοδο με μεγάλη ταχύτητα στην στροφή 22, καταστρέφοντας το μονοθέσιο του. Αμέσως βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και σχεδόν η πλειοψηφία των οδηγών μπήκε στα pits για αλλαγή ελαστικών.
Αυτό, όμως, δεν συνέβη στο γκαράζ της Red Bull, καθώς η αυστριακή ομάδα άφησε εκτός τον Max Verstappen για να έχει το πλεονέκτημα της θέσης στην πίστα. Ωστόσο, στον 15 γύρο ο Michael Masi αποφάσισε το αυτοκίνητο ασφαλείας να μετατραπεί σε κόκκινη σημαία, με όλους τους οδηγούς να σταθμεύουν τα μονοθέσια τους στα pits, με τις ομάδες να έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τα ελαστικά στα μονοθέσια. Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για τον Verstappen.

Με την επανεκκίνηση, ο Hamilton έκανε εξαιρετική εκκίνηση και από δεύτερος έστριψε πρώτος, αλλά o Verstappen τον έσπρωξε εκτός πίστας στο πρώτο σικέιν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Hamilton να πέσει στην 3η θέση, με τον Esteban Ocon να είναι δεύτερος και στην πρώτη θέση ο Ολλανδός.
Ωστόσο, λίγο πιο πίσω υπήρξαν δύο ξεχωριστά περιστατικά, από τα οποία ο Sergio Perez είχε επαφή με τον Charles Leclerc και ο Nikita Mazepin έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πίσω από τον George Russell, ο οποίος είχε κόψει ταχύτητα για να αποφύγει τον Perez. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγει η δεύτερη κόκκινη σημαία, διακόπτοντας ξανά τον αγώνα.

Ακολούθησε μια κακοφωνία διαπραγματεύσεων από τα pitwalls της Red Bull και της Mercedes και η επανεκκίνηση του αγώνα στον 17ο γύρο, είδε τον Ocon να ξεκινά από την 1η θέση, τον Hamilton από την 2η και τον Verstappen από την 3η, σε μια προσπάθεια του Masi να μην πάει το περιστατικό μεταξύ των δύο διεκδικητών στους αγωνοδίκες.

Στην δεύτερη επανεκκίνηση, ο Ολλανδός έκανε μια καταπληκτική εκκίνηση και προσπέρασε τους δύο οδηγούς από την εσωτερική στο πρώτο σικέιν. Ο Hamilton έπεσε τρίτος, πίσω από τον Ocon, αν και προσπέρασε τον οδηγό της Alpine έναν γύρο αργότερα. Ακολούθησαν τρεις περίοδοι εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας από τον 28ο έως τον 36ο γύρο, με τον Hamilton να κυνηγά να “μπει” στο DRS του Verstappen.
Ο οδηγός της Mercedes επιχείρησε ένα προσπέρασμα στον 36 γύρο στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, αλλά ο Ολλανδός φρέναρε πολύ αργά, βγάζοντας και τους δύο οδηγούς εκτός πίστας στη στροφή 2, αλλά διατηρώντας το προβάδισμα. Του δόθηκε η εντολή να δώσει πίσω την πρώτη θέση στον Hamilton και στον 37ο γύρο ο οδηγός της Red Bull επιβράδυνε σημαντικά και ο Hamilton για αδιευκρίνιστο λόγο πιάστηκε απροετοίμαστος, και έπεσε στο πίσω μέρος του αντιπάλου του, προκαλώντας ζημιά στο δεξιά μέρος της εμπρός αεροτομής του.

Οι αγωνοδίκες σημείωσαν το περιστατικό και είπαν πως θα αποφανθούν μετά το τέλος του αγώνα. Εν τέλει, ο οδηγός της Mercedes προσπέρασε τον οδηγό της Red Bull στον 43ο γύρο, με τους αγωνοδίκες να του δίνουν ποινή πέντε δευτερολέπτων για τη προηγούμενη παράβαση. Μετά το προσπέρασμα, ο Ολλανδός -που είχε τη μεσαία γόμα των ελαστικών- έχανε συνεχώς ρυθμό και τελικά τερμάτισε σχεδόν 12 δευτ. πίσω από τον νικητή.
Εν τέλει Ο Max Verstappen πήρε συνολική ποινή 10 δευτερολέπτων, επειδή προκάλεσε σύγκρουση στη στροφή 27 με τον Lewis Hamilton στο Gran Prix της Σαουδικής Αραβίας, συν δύο βαθμούς ποινής στη super license του.
Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η δεύτερη Mercedes, με τον Valtteri Bottas να προσπερνά τον Esteban Ocon ακριβώς στη γραμμή της καρό σημαίας, με την μεταξύ τους διαφορά να ήταν μόλις 0,102 δευτ. Αυτό έφερε τον οδηγό της Alpine στην τέταρτη θέση, μπροστά από τον Daniel Ricciardo της McLaren, ο οποίος ξεκίνησε 11ος.

Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Pierre Gasly, ο οποίος έχασε θέσεις στην εκκίνηση, αλλά τις κέρδισε στην δεύτερη επανεκκίνηση, με τον Γάλλο να κρατά πίσω του τις Ferrari του Charles Leclerc και του Carlos Sainz, που τερμάτισαν στην 7η και 8η θέση, αντίστοιχα. Ο Antonio Giovinazzi εκκίνησε 10ος, αλλά τερμάτισε 90ς μπροστά από τον Lando Norris, ο οποίος ξεκίνησε με τα μαλακά, αλλά έκανε το πρώτο του pit stop στο πρώτο Safety Car και τερμάτισε τον αγώνα με τα σκληρά ελαστικά.
Οδηγός της ημέρας
Δύο επανεκκινήσεις, ένα αυτοκίνητο ασφαλείας, πολλά εικονικά αυτοκίνητα ασφαλείας, μια ποινή πέντε δευτερολέπτων και επαφή με τον αντίπαλό του για το πρωτάθλημα. Οι θεατές έκριναν πως ο πιλότος της Red Bull ήταν ο καλύτερος της ημέρας.

Ο Ολλανδός συγκέντρωσε το 26,7% των ψήφων, για να τον ακολουθήσει ο Lewis Hamilton με 24,6%, ο Esteban Ocon με 12,9%, ο Daniel Ricciardo με 6,6%, και ο Kimi Raikkonen με 4,1%.
Ταχύτερος γύρος
Ο Lewis Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο, στον 47ο γύρο του αγώνα, κατακτώντας τον επιπλέον βαθμό, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για την ομάδα του.

Ο Βρετανός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:30.734, για να τον ακολουθήσει ο Valtteri Bottas με 1:31,408, ο Max Verstappen με 1:31,488, ο Charles Leclerc με 1:31.601 και ο Fernando Alonso με 1:31,633.
Επόμενος αγώνας
Το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1 ρίχνει αυλαία το επόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η F1 δεν κάνει διάλειμμα και από τη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας μεταφέρεται στο Abu Dhabi. Ο αγώνας στην πίστα της Yas Marina, η οποία έχει υποστεί αλλαγές, θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 12 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Autoblog.gr

F1 Saudi Arabia: Πασχαλιάτικα Grand Prix υπό το φως των προβολέων
Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία ( 4-6 Απριλίου), το Grand Prix στο Μπαχρέιν (11-13 Απριλίου) σειρά έχει το Grand Prix στη Σαουδική Αραβία (18-20 Απριλίου). Πασχαλιάτικα θα έχουμε αγώνα στη F1 και ευτυχώς που δεν είναι μεσημέρι γιατί τη μάχη θα την κέρδιζε ο οβελίας. Ο αγώνας στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20.00.
Η Τζέντα φτάνει έως το τέλος της στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι μια παραθαλάσσια πόλη στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται πύλη εισόδου για τους προσκυνητές που κατευθύνονται προς τη Μέκκα, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και πολιτιστικό κόμβο. Είναι γνωστή για τη σύγχρονη παραλία της και την ιστορική συνοικία Αλ-Μπαλάντ.

Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στη Σαουδική Αραβία έγινε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι τρεις επόμενοι αγώνες έγιναν τον Μάρτιο και φέτος θα γίνει τον Απρίλιο και αυτό γιατί τα επίπεδα θερμοκρασίας, ανέμου και υγρασίας είναι παρόμοια με αυτά του καλοκαιριού.
Σήμερα Παρασκευή 18 Απριλίου θα γίνουν τα δύο πρώτα ανεπίσημα δοκιμαστικά. Το Practice 1 θα ξεκινήσει στις 16.30 και το Practice 2 στις 20.00
Το Σάββατο 19 Απριλίου το Practice 3 θα γίνει στις 16.30 και στις 20.00 θα ακολουθήσει το Qualifying για την pole position.
Την Κυριακή 20 Απριλίου ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 20.00 υπο το φώς των προβολέων.

Η πίστα έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι μία από τις ταχύτερες της F1. Δεν θα ήταν υπερβολή αν σας λέγαμε ότι το 80% του αγώνα όλοι οι οδηγοί πηγαίνουν με τέρμα γκάζι. Η πίστα είναι τεχνική. ‘Έχει 16 αριστερές και 11 δεξιές στροφές.
Παρόλο που υπάρχουν τρεις ζώνες DRS, οι προσπεράσεις δεν είναι τόσο εύκολες λόγω έλλειψης έντονων σημείων φρεναρίσματος. Η επιφάνεια της πίστας δεν είναι πολύ τραχιά αλλά οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σημαντικές.

Η επιλογή γομών για τους πρώτους τέσσερις αγώνες αυτής της σεζόν ήταν η ίδια με πέρυσι, αλλά για τον πέμπτο γύρο, η Pirelli έχει κάνει ένα βήμα προς το μαλακό άκρο. Έτσι η τριάδα που θα είναι διαθέσιμη στην Τζέντα έχει: Σκληρή γόμα τη C3, μέση γόμα τη C4 και μαλακή γόμα τη C5. Αυτό είναι εναρμονισμένο με το στόχο, που έχουν θέσει η FIA, η F1 και οι ομάδες για να δημιουργήσουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής και επομένως πιο συναρπαστικούς και απρόβλεπτους αγώνες. Στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις αυτού του Grand Prix, η μια αλλαγή κυριάρχησε, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην προτίμηση των ομάδων, ακόμη και όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ανακάτευε λίγο τα πράγματα.
