Video

03 Jan, 2022 Ώρα 10:02

Όταν σε διώχνουν από την πίστα επειδή εισαι υπερβολικά γρήγορος (βίντεο)

Thumbnail

Το νέο Tesla Model S Plaid είναι αυτή τη στιγμή το πιο γρήγορο καινούριο αυτοκίνητο που μπορείς να αγοράσεις από μια επίσημη αντιπροσωπεία, καθώς το 0-100 χλμ/ώρα έρχεται σε μόλις 2,1 δευτ., ενώ το 400άρι ολοκληρώνεται σε 9,234 δευτ. με ταχύτητα εξόδου τα 244,8 χλμ/ώρα.

Close

Σύμφωνα με την NHRA (National Hot Rod Association), την αμερικάνικη ένωση για τους αγώνες dragster, μερικές πίστες dragster απαιτούν την εγκατάσταση αλεξίπτωτου για όσα αυτοκίνητα έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώνουν το 1/4 του μιλίου σε χρόνο κάτω των 10 δευτ. και με ταχύτητα εξόδου άνω των 150 μιλίων/ώρα (240 χλμ/ώρα), λόγω του γεγονότος ότι ο χώρος για την την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου σε αυτές τις πίστες δεν θα ήταν αρκετός.

Για παράδειγμα, μια από τις πιο διάσημες “ευθείες”, είναι η πίστα της Sonoma Raceway, η οποία έχει αυστηρούς κανόνες για αυτοκίνητα που ολοκληρώνουν τα 400 μέτρα σε χρόνο κάτω των 9,99 δευτ., με το κανονισμό της να αναφέρει:

Close

Οι οδηγοί οχημάτων που κάνουν χρόνο 9,99 ή καλύτερο ή 135 μίλια/ώρα (232 χλμ/ώρα) πρέπει να έχουν έγκυρη αγωνιστική άδεια από τη NHRA και το όχημα πρέπει να συμμορφώνεται με τους γενικούς κανονισμούς του NHRA.

Επιπλέον, απαιτείται ο οδηγός να φορά μια πυρίμαχη φόρμα και κράνος, για όσα αυτοκίνητα είναι τόσο γρήγορα όσο το Plaid.

Close

Ο ιδιοκτήτης ενός Model S Plaid εκδιώχθηκε από την προαναφερθείσα πίστα, επειδή το εργοστασιακό του αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά γρήγορο. Πρώτα, όπως φαίνεται στο βίντεο, το Model S Plaid έτρεξε στο 1/8 μιλίου (200 μέτρα) ενάντια σε μια Ferrari F8 Tributo. Εκτός από το ότι κέρδισε τη Ferrari, το Plaid ολοκλήρωσε το 1/8 του μιλίου σε μόλις 6,135 δευτερόλεπτα.

Αυτή η ταχύτητα είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη προειδοποίηση από τη διοίκηση του dragstrip, με την δεύτερη προειδοποίηση στον οδηγό να ήταν η τελευταία (και τελική), κάτι που οδήγησε στον εκδιωγμό του οδηγού του Plaid. Οι αρχές της πίστας παραδέχτηκαν ότι οι κανόνες του NHRA δεν έχουν ενημερωθεί για να ισχύουν τα παραπάνω νούμερα σε νέα αυτοκίνητα παραγωγής. Έτσι, την επόμενη φορά που ο οδηγός ενός Model S Plaid θα θελήσει να τρέξει στο dragstrip της Sonoma, θα χρειαστεί επίσης ένα roll cage.

 

 

01 Aug, 2025 Ώρα 08:48

“Τρελάθηκε” ο Max Verstappen με τη νέα Ford Mustang GTD (βίντεο)

Thumbnail

Η Ford Mustang GTD κέρδισε τον τίτλο του ταχύτερου αμερικανικού αυτοκινήτου παραγωγής που έχει κάνει ποτέ γύρο στο Nürburgring πέρυσι. Το αυτοκίνητο αξίας 327.000 δολαρίων έχει πλέον κερδίσει και τον σεβασμό του τετράκις Πρωταθλητή Οδηγών της Formula 1. Η Ford Performance δημοσίευσε ένα βίντεο που παρουσίαζε την πρώτη φορά που ο Max Verstappen οδήγησε τη Mustang GTD. Ο ίδιος, παράλληλα με τους επαίνους του για το σύνολο των 826 ίππων, υπαινίχθηκε τους λόγους για τους οποίους θα παραμείνει στη Red Bull όταν η συνεργασία της ομάδας με τη Ford ξεκινήσει το 2026.

Close

Ο Verstappen οδήγησε την Mustang GTD στην πίστα Circuit du Grand Sambuc στη νότια Γαλλία με τον Chris Harris, δημοσιογράφο αυτοκινήτων και παρουσιαστή του Top Gear, στη θέση του συνοδηγού. Ενώ ο Harris εξέταζε την ιλιγγιώδη διαδικασία εγκλιματισμού του οδηγού της Red Bull στην πίστα, ο Verstappen έσπευσε να πει πόσο απόλαυσε τον ήχο του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα V8 5,2 λίτρων. Έτρεχε από apex σε apex με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Ο Ολλανδός περιέγραψε την Mustang GTD ως “ωραία και αγωνιστική. Νιώθεις την πρόσφυση. Η απόκριση των φρένων και των αλλαγών ταχυτήτων είναι εξαιρετική”.

Η δοκιμαστική οδήγηση της Mustang GTD ήταν πιθανώς μια ευπρόσδεκτη απόσπαση της προσοχής του Verstappen από την άτονη σεζόν του στην F1. Στα μισά της σεζόν, έχει μόνο δύο νίκες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Με την ξαφνική απόλυση του επικεφαλής της ομάδας Christian Horner και τη McLaren να μην έχει αντίπαλο, φαινόταν ότι ο Verstappen θα έψαχνε για μια έξοδο από την Red Bull Racing. Κυκλοφόρησαν εικασίες γύρω από μια πιθανή μεταγραφή στη Mercedes, καθώς οι οπαδοί παρακολούθησαν τα ιδιωτικά τζετ του επικεφαλής της ομάδας Toto Wolff και του Verstappen σε μια εκδρομή διακοπών στη Σαρδηνία.

Close

 

Close