Rally

24 Jan, 2022 Ώρα 14:06

Ράλι Μόντε Κάρλο 2022: Μεγάλη ανατροπή και νίκη από τον Sebastien Loeb

Thumbnail

Ο Γάλλος οδηγός της M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM κέρδισε με το υβριδικό Puma στο photo finish το Μόντε Κάρλο 2022.Στις τέσσερις ημέρες του αγώνα κυριάρχησαν οι Γάλλοι. Ο Sebastien Ogier και ο Sebastien Loeb. Ο πρώτος με το Gr Yaris και ο δεύτερος με το Puma Rally 1. Έκαναν το δικό τους αγώνα στα παγωμένα γαλλικά βουνά. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι δύο κινήθηκαν οριακά σε αντίξοες συνθήκες. Και οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί του WRC.

Close

 

 

Ο Ogier θα μπορούσε να ήταν αυτός ο νικητής του αγώνα. Όμως οι κριτές τον τιμώρησαν με δέκα δευτερόλεπτα ποινή για γρήγορο ξεκίνημα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Ogier ήταν μπροστά 30 δευτερόλεπτα από τον Loeb. Στην προτελευταία ειδική διαδρομή έφτασε «λαβωμένος» στον τερματισμό της ειδικής με ένα τρυπημένο λάστιχο. Έχασε 34 δευτερόλεπτα από το κλατάρισμα και είδε τους κόπους  τεσσάρων ημερών να χάνονται. Από αυτή την ατυχία βρέθηκε 9.5΄΄ πίσω από τον Loeb.

 

Close

 

Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Οι κριτές που ήταν στην τελευταία ειδική διαδρομή τον τιμώρησαν με 10 δευτερόλεπτα ποινή για γρήγορη εκκίνηση από την  προβλεπόμενη (jumb-start). Και έτσι η διαφορά που είχε με τον Loeb από 9.5 έγιναν 19.5’’. Ήταν αδύνατον να καλυφθούν στα 14.26 χλμ. της Ειδικής Διαδρομής,

Το δίδυμο Sebastien Loeb - Isabelle Galmiche κέρδισαν το Μόντε Κάρλο του 2022 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ogier περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή (Toyota). Στην 3η θέση με 1 λεπτό και 19,3 δευτερόλεπτα πίσω, τερμάτισε ο Ο Ιρλανδός Craig Breen με ένα άλλο Puma. Ο φοβερός Kalle Rovanperä με GR Yaris κέρδισε το Wolf Power Stage και πρόσθεσε πέντε βαθμούς στη βαθμολογία του.

Ο Elfyn Evans με GR Yaris στην Power Stage κέρδισε τέσσερις βαθμούς ενω στην ίδια ειδική οΤhierry Neuville με Hyundai κέρδισε τρείς βαθμούς ενώ ο Loeb  εξασφάλισε δύο βαθμούς στην τέταρτη θέση και ο Ogier κέρδισε έναν στην 5η θέση. Όλα αυτά.

 

Close

 

Ο Sebastien  Loeb και η Isabelle Galmiche ανέβασαν στη ράμπα του τερματισμού πρώτο το Ford Puma Rally1. Ο Leob αν και χαρούμενος ήταν αρκετά κουρασμένος. Ας μην ξεχνάμε ότι 15 ημέρες πριν έτρεχε στου μαραθώνιο του Ντακάρ. Χαρούμενη ήταν και η Isabelle Galmiche που έτρεχε για πρώτη φορά δίπλα στο Γάλλο και ήταν η πρώτη της νίκη σε αγώνα του WRC.

Αποτελέσματα μετα τον τερματισμό

 

 

Ο  Loeb έφτασε στις 8 νίκες στο συγκεκριμένο αγώνα.Στην 3η θέση της γενικής,πίσω από τον Ogier, τερμάτισαν οι Breen-Nagle με Ford M-Sport. Στην 4η θέση γενικής τερμάτισε ο νεαρός Kalle Rovanpera με Tοyota Yaris GR.

 

 

Ο Thierry  Neuville με συνοδηγό τον Wydaeghe μπορεί να μην το είπε ανοικτά αλλά εύκολα μπορούμε να μεταφράσουμε ότι η ομάδα της Hyundai δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη.Ο Βέλγος στον τερματισμό δήλωσε: «Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα».

Είναι σίγουρο ότι τα Hyundai i20 Rally1 δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένα για τις χιονισμένες ειδικές διαδρομές. Η έξοδος των Τanak-Jarveoja αλλά και οι αναθυμιάσεις στο αυτοκίνητο των Solberg-Edmondson, έφεραν άλλα δυο εργασιακά εκτός μάχης.

Αποτελέσματα κατασκευαστών

 

 

Οι Mikkelsen-Eriksen (Skoda Fabia Evo Rally2) πήραν τη νίκη στο WRC2 με δεύτερους τους ανερχόμενου Τσέχους Cais-Tesinsky (Ford Fiesta Rally2) και τρίτους τους Gryazin-Aleksandrov (Skoda Fabia Evo Rally2).

Ο επόμενος αγώνας του WRC θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στο Σουηδία.

 

Πηγή: Zougla.gr

19 Apr, 2024 Ώρα 12:55

WRC: Πρώτη γεύση από το ασφάλτινο ράλλυ στην Κροατία

Thumbnail

Μπορεί το shakedown να μην έχει κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον όμως είναι ένα δείγμα για το πως θα εξελιχθεί η μάχη των τριών ημερών στο Ράλλυ της Κροατίας. Οι Γάλλοι Sebastien Ogier- Vincent Landais έτρεξαν στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Rallye Monte-Carlo τον Ιανουάριο και τώρα αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν ένα ακόμη ασφάλτινο Ράλλυ. Επέστρεψαν στη δράση και μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δυνάμεις για να κερδίσουν τον αγώνα που θα γίνει στους στεγνούς δρόμους ανατολικά της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ.

Close

 

 

Κέρδισαν με χρόνο 1:55.7 το shakedown των 3.65 χλμ. ενώ στη 2η θέση ήταν οι Evans-  Martin.

 

Close

 

Τον τρίτο και τέταρτο χρόνο έκαναν οι Neuville- Wydaeghe και Tanak- Jarveoja.

Στην κατηγορία WRC2 με τα Rally2, δύο Citroen C3 σημείωσαν τους ταχύτερους χρόνους. Οι Yohan Rossel -Arnaud Dunand (Citroen C3) έκαναν  2:02.6, ενώ 2:03.0 έκαναν οι Nikolay Gryazin -Konstantin Aleksandrov.

Η επίσημη εκκίνηση θα δόθηκε χτές το απόγευμα. Πρόκειται για την τελετουργική εκκίνηση μπροστά από την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο κέντρο του Ζάγκρεμπ.

Ο κανονικός αγώνας ξεκίνησε σήμερα το πρωί. Περιλαμβάνει οκτώ Ειδικές Διαδρομές (4Χ2) συνολικού μήκους 119,74 χλμ. Η μεγαλύτερη ειδική είναι μήκους 23.68 χλμ. Το 1ο σκέλος δεν έχει τεχνική υποστήριξη για τα πληρώματα μόνο στο τέλος 45’ πριν την ανασυγκρότηση.

Close

Το Σάββατο (20/4) θα γίνουν και πάλι 8 Ε.Δ  (4 Χ2 ) συνολικού μήκους  108,76 χλμ.

Ο αγώνας που είναι ο τέταρτος της χρονιάς για το WRC θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 21 Απριλίου). Περιλαμβάνει τέσσερις Ειδικές Διαδρομές (54,78 χλμ.), με τελευταία την Power Stage, 14,24 χλμ η οποία θα ξεκινήσει στις 13.15 τοπική ώρα.

Συνολικά τρέχουν 68 πληρώματα. Τα 8 πληρώματα με Rally1, 25 με Rally2 (οι 19 στο WRC2) και 25 με Rally3 (οι 18 στο JWRC!).

Η Toyota με τα GR Yaris Rally1, έχει τους Sebastien Ogier- Vincent Landais, Elfyn Evans- Scott Martin και Takamoto Katsuta  – Aaron Johnston.

Η Hyundai με τα i20 Ν-Rally1έχει τους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe  που προγούνται στη βαθμολογία, Ott Tanak- Martin Jarveoja και Andreas Mikkelsen – Torstein Eriksen.

Η M-Sport με τα Puma Rally 1 Hybrid συμμετέχει με τους Andrien Fourmoux- Alefandre Coria και Gregoire Munster – Louis Louka.

Με το ανανεωμένο Hyundai i20 Rally2 τρέχουν ο Emil Lindholm με την Reeta Hamalainen

Στιγμιότυπα απο το Shakedown