Ειδήσεις

01 Jul, 2022 Ώρα 11:56

Ξεκινά η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς

Thumbnail

Άλλη μια εξαγγελία-προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, ο δρόμος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, δεν μένει στα λόγια, αλλά μετατρέπεται σε πράξη, με οφέλη όχι μόνο για την Επαρχία Πάφου, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο, δήλωσε τη Παρασκευή (1/7) ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Close

Όπως αναφέρει και ρεπορτάζ της Offsite.com.cy, o Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις εξελίξεις λέγοντας ότι «είναι πολύ ευχάριστο νέο η έναρξη των εργασιών και ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσουν και τα έργα προς την Πόλη Χρυσοχούς». (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ)

Ο κ. Καρούσος, συνοδευόμενος από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Γιάννη Νικολαΐδη, τους Δημάρχους Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς κ.κ. Φαίδωνα Φαίδωνα και Γιώτη Παπαχριστοφή, την Αν. Διευθύντρια κα Ελένη Κασκίρη και λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, επιθεώρησαν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητοδρόμου.

Close

 

 

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Επαρχία Πάφου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος στον χαιρετισμό του, αφού «μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχε θέσει ως προτεραιότητα, ένα πολυαναμενόμενο έργο, διαχρονικό αίτημα των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής εδώ και δεκαετίες, μπαίνει σε πορεία υλοποίησης με πολλαπλά οφέλη για το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς, την Επαρχία Πάφου και ολόκληρη την Κύπρο». 

Πρόσθεσε πως «η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως μέρος του βασικού οδικού δικτύου της Κύπρου, με στόχο την αναζωογόνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Επαρχίας Πάφου. Ως νησιωτικό κράτος, η Κύπρος στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις οδικές μεταφορές για τις εσωτερικές μετακινήσεις, γεγονός που προκαλεί συχνά δυσκολίες στην προσβασιμότητα σε βασικές υπηρεσίες, αλλά και στις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών».

Ο Υπουργός Μεταφορών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που αναμένεται να έχει το Έργο για τους κατοίκους του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς. Επιδίωξή μας, είπε ο κ. Καρούσος, είναι να διευκολύνουμε κυρίως την προσβασιμότητα των κατοίκων της απομακρυσμένης αυτής περιοχής, αλλά και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στο οδικό δίκτυο και κατ’ επέκταση να επιλύσουμε τα προβλήματα οδικής ασφάλειας.

 

Close

 

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ο κ. Υπουργός, αναμένεται πως ο νέος δρόμος θα συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς, αφού θα διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, η εφαρμογή νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, με συνεπακόλουθα οφέλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η ύπαρξη ασφαλούς οδικής συνδεσιμότητας και η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα περιορίσει το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. 

Το Έργο αφορά τη μελέτη και την κατασκευή (design&build) δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας αρχικά από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, με μήκος 15,5 χλμ και κόστος €86.845,010,00 (περιλ. ΦΠΑ). Μελλοντικά, ο δρόμος θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων. Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

Η α’ φάση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, ενός κυκλικού κόμβου στην Τσάδα και ενός στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί. Προνοείται, επίσης, η κατασκευή δύο διατρητικών σηράγγων μήκους 720μ. και 290μ. έκαστη, πέντε κοιλαδογεφύρων συνολικού μήκους 1.500μ., δύο υπέργειων διαβάσεων και εννέα υπόγειων διαβάσεων. Τέλος, λόγω της ανωφέρειας του δρόμου, θα κατασκευαστούν πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ).

Στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 31 χλμ και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Για τη δεύτερη φάση υπάρχει η προμελέτη και τα αρμόδια Τμήματα προχωρούν σταδιακά με τις υπόλοιπες φάσεις της διαδικασίας. 

 

 

Πηγή: Brief.com.cy

24 Jul, 2025 Ώρα 17:09

Τζιωρτζής: «Όλα έτοιμα για την διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR»

Thumbnail

«Κάναμε πολύ καλό ξεκίνημα, το καλύτερο μισό της χρονιάς που είχαμε από το 2020 στην ανώτατη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR» τόνισε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/7) για τον απολογισμό της πορείας του στο πρώτο μισό του 2025 στην έκτη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΝASCAR.

Close

 

 

Ο Κύπριος οδηγός μετά από τους πρώτους τρεις αγώνες σε Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 164 βαθμούς, μόλις δύο πίσω από την έκτη θέση και σε κοντινή απόσταση από την τριάδα. «Είχαμε συνέχεια καλούς τερματισμούς και μαζέψαμε πολλούς βαθμούς που μας βάζουν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος» ανέφερε ο Τζιωρτζής και πρόσθεσε: «Αν αφαιρέσουμε τα δύο χειρότερα αποτελέσματα, που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν μετά τον επόμενο αγώνα στην Τσεχία τέλος Αυγούστου, η διαφορά μηδενίζεται».

Ο Κύπριος επαγγελματίας οδηγός εστίασε επίσης και στο γεγονός ότι με τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που έγιναν στο αυτοκίνητό του, HTFX Ford Mustang, από τον προηγούμενο αγώνα στην πίστα Brands Hatch στην Αγγλία αλλά και στα δοκιμαστικά που έγιναν, θα ενισχυθεί η προσπάθειά του να βρεθεί στο βάθρο στους τρεις αγώνες που ακολουθούν για την ολοκλήρωση της χρονιάς. 

Close

 

 

Εξάλλου, τόνισε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τη συνέπεια και τη σταθερότητα που δείχνει η νέα του ομάδα, η γαλλική SPEEDHOUSE. «Μου δίνει ένα αυτοκίνητο που δεν με προδίδει με μηχανικά προβλήματα και τους ευχαριστώ πολύ.  Σίγουρα να είσαι σε μία καινούργια ομάδα δεν είναι το πιο εύκολο να δεις τα αποτελέσματα από την αρχή, γι’ αυτό είναι θετικό ότι πλέον η διεκδίκηση του τίτλου είναι κοντά» σχολίασε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Να είστε σίγουροι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε να το πετύχουμε και τον ερχόμενο Οκτώβριο εδώ μπροστά να είναι η κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης».

 

 

Διπλοί βαθμοί στους δύο τελευταίους αγώνες

Η σεζόν θα συνεχιστεί με τον τέταρτο αγώνα που θα γίνει στις 30-31 Αυγούστου στην πίστα Autodrom Most στην Τσεχία όπου μέχρι τότε απομένουν ακόμη τρία δοκιμαστικά με την ομάδα. Έπειτα θα ακολουθήσουν τα ημιτελικά στη Motorsport Arena Oschersleben στην Γερμανία στις 20-21 Σεπτεμβρίου και ο τελικός στη Circuit Zolder στο Βέλγιο στις 11-12 Οκτωβρίου. «Οι ημιτελικοί και οι τελικοί είναι οι σημαντικότεροι αγώνες της χρονιάς, αφού οι βαθμοί σε αυτούς τους αγώνες μετράνε διπλοί» σημειώνει ο Τζιωρτζής.

Προανήγγειλε ευχάριστα νέα 

Στο μεταξύ, ο Κύπριος οδηγός προανάγγειλε και την άφιξη στην Κύπρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος NASCAR, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν ευχάριστα νέα που έχουν προκύψει για εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχου που έχει τεθεί εδώ και καιρό. Περισσότερα θα αποκαλυφθούν τον Νοέμβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής ευχαρίστησε και όσους βρίσκονται δίπλα του στην προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του. Τον Πλατινένιο Χορηγό, την εταιρεία HTFX και τους υποστηρικτές ALCO Filters, Psaltis Auto Parts, Panayiotides Gifts, Televantos Used Trucks, Sana Hiltonia και πίστα Daytona Raceway.

 

Close