Ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull, Max Verstappen, έδωσε ρεσιτάλ οδήγησης και κέρδισε το Grand Prix στο Spa του Βελγίου. Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου και «πάει» ολοταχώς για το επόμενο Π.Π. Οδηγών στη F1.
Ξεκίνησε τον αγώνα στο Spa από την 15η θέση. Στον 9ο γύρο είχε βρεθεί στην τρίτη θέση και 34 γύρους πριν την καρό σημαία ήταν επικεφαλής του αγώνα.

Ο μεγάλος του αντίπαλος Charles Leclerc, που έκανε το πρώτο pit stop στην αρχή του αγώνα όταν μπήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας είχε μείνει στη 12η θέση.
Ο Carlos Sainz που ξεκίνησε από την Pole Position δεν κατάφερε να κρατήσει την πρωτοπορία του. Στον 12 γύρο μπήκε και αυτός για αλλαγή ελαστικών και ο Vertsappen αφού πέρασε τον Perez βρέθηκε στην 1η θέση. Μια θέση που κράτησε μέχρι την καρό σημαία. Χθες μετά την ανακοίνωση της FIA για τη σειρά εκκίνησης ο Ολλανδός είπε ότι θα προσπαθήσει να φθάσει στο βάθρο. Τελικά ανέβηκε στην πρώτη θέση.

Ήταν η 9η φετινή του νίκη και η 29η στη F1. Η Red Bull έκανε για 4η φορά φέτος το 1-2. Στην δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε ο S. Perez. Ο Leclerc, που δύο γύρους πριν τον τερματισμό ήταν στην 3η θέση, τελικά βρέθηκε στην 6η.
Πίσω από τον M.Verstappen στη 2η θέση τερμάτισε ο «ομόσταβλός» του S. Perez και στην 3η θέση ο C. Sainz.
Η σειρά του τερματισμού

Ο αγώνας δεν ξεκίνησε καλά για τον Hamilton και τον Bottas. Στη γραμμή εκκίνησης ήταν 18 μονοθέσια. Όταν έσβησαν τα πέντε κόκκινα φώτα ο Sainz ξεκίνησε καλά, ενώ ο Perez στην προσπάθειά του να κερδίσει μια θέση έχασε τρεις. Ο Alonso ακούμπησε τον Hamilton, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
Λίγο μετά ο Ocon ακούμπησε τον Bottas που βρέθηκε στην αμμοπαγίδα. Έτσι, από τον δεύτερο γύρο εκτός αγώνα ήταν τόσο ο Hamilton, που σε αυτόν τον αγώνα ήλπιζε για ένα βάθρο, και ο Bottas, που έχει σήμερα τα γενέθλιά του έμεινε πικραμένος από αυτή την πρόωρη εγκατάλειψη.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία/Red Bull) 284 βαθμοί
2. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/Red Bull) 191
3. Σαρλ Λεκλέρκ (Μονακό/Ferrari) 186
4. Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ισπανία/Ferrari) 171
5. Τζορτζ Ράσελ (Βρετανία/Mercedes) 170
6. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Mercedes) 146
7. Λάντο Νόρις (Βρετανία/McLaren) 76
8. Eστεμπάν Οκόν (Γαλλία/Alpine) 64
9. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Alpine) 51
10. Βάλτερι Μπότας (Φινλανδία/Alfa Romeo) 46
11. Kέβιν Μάγκνουσεν (Δανία/Haas) 22
12. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Aston Martin) 20
13. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/McLaren) 19
13. Πιέρ Γκασλί (Γαλλία/AlphaTauri) 18
15. Μικ Σουμάχερ (Γερμανία/Haas) 12
16. Γιούκι Τσουνόντα (Ιαπωνία/AlphaTauri) 11
17. Γκουανγιού Ζου (Κίνα/Alfa Romeo) 5
18. Λανς Στρολ (Καναδάς/Aston Martin) 4
19. Αλεξάντερ Άλμπον (Ταϊλάνδη/Williams) 4
20. Νίκολας Λατίφι (Καναδάς/Williams) 0
21. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Aston Martin) 0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Red Bull-RBPT 475 βαθμοί
2. Ferrari 357
3. Mercedes 316
4. Alpine-Renault 115
5. McLaren-Mercedes 95
6. Alfa Romeo-Ferrari 51
7. Haas-Ferrari 34
8. AlphaTauri-RBPT 29
9. Aston Martin-Mercedes 24
10. Williams-Mercedes 4
Πηγή: Zougla.gr

Ο πρόεδρος της FIA θέλει επιστροφή των V8 κινητήρων στην Formula 1 από το 2029 και 12η ομάδα
Με την F1 να αποκλείει την επιστροφή των V10 κινητήρων, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επανέλαβε τις δηλώσεις τους πως η Formula 1 θα πρέπει από το 2029 να στραφεί σε πολύ φθηνότερους κινητήρες, προτείνοντας αυτή τη φορά την επιστροφή των V8 κινητήρων, ενώ στάθμισε τις πιθανότητες μιας 12ης ομάδας να ενταχθεί στο grid.
Ο Ben Sulayem προέτρεψε την Formula 1 να στραφεί σε φθηνότερους κινητήρες το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τη σεζόν του 2029, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων μονάδων ισχύος του 2026.
Για εμάς, οι V8 κινητήρες έρχονται. Με τις ομάδες τώρα, είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό. Η FOM είναι υποστηρικτική, οι ομάδες συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.
Close Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Χρειάζονται τρία χρόνια, οπότε ελπίζουμε ότι μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι εκεί, αλλά το καύσιμο είναι επίσης πολύ ακριβό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι πολύ ακριβά.
Ο τρέχων κινητήρας δεν έχεις ιδέα πόσο περίπλοκος είναι, και είναι δαπανηρός. Η έρευνα και ανάπτυξη φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, και ο κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αν επιλέξουμε έναν V8 κινητήρα.
Close
Τα σχόλια του Ben Sulayem αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της FIA νωρίτερα αυτή τη σεζόν, όταν οι εκκλήσεις του προέδρου για φθηνότερους κινητήρες οδήγησαν σε συνάντηση με τους διάφορους τρέχοντες και μελλοντικούς κατασκευαστές μονάδων ισχύος στο Μπαχρέιν. Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι η F1 πρέπει να διατηρήσει μια μορφή ηλεκτροκίνησης καθώς και βιώσιμα καύσιμα στους μελλοντικούς κανονισμούς κινητήρων της.
Δεν έχουν υπάρξει επίσημες συζητήσεις για μελλοντικές μονάδες ισχύος από τη συνάντηση στο Μπαχρέιν, με οποιαδήποτε απόφαση να απαιτεί την υποστήριξη της FIA και του κατόχου εμπορικών δικαιωμάτων FOM, καθώς και μια ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των κατασκευαστών.
Ο Ben Sulayem εξέφρασε νωρίτερα την επιθυμία του για V10 κινητήρες, αλλά οι V8 κινητήρες με μια πιο μετριοπαθή και φθηνότερη μορφή υβριδικού συστήματος πιθανότατα θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς σχετίζονται περισσότερο με τα συμβατικά αυτοκίνητα και είναι ελαφρύτεροι από τους V10, κάτι που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων της F1.
Πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν V8 κινητήρες στα αυτοκίνητά τους, επομένως εμπορικά είναι σωστό. Πόσο κοστίζει; Ο στόχος είναι πάνω από 50% [φθηνότερα] σε όλα.
Ο Ben Sulayem αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή 12η ομάδα στο grid. Μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αμερικάνικη εργοστασιακή ομάδα, με την Cadillac να μπαίνει στο πρωτάθλημα από το 2026, στρέφει το βλέμμα του σε μια συμμετοχή από την Κίνα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια προσφορά αυτή τη στιγμή και ο Ben Sulayem αναγνώρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος θα πρέπει να περάσει από τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες της FIA και της FOM για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμο και προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα.
Θα έρθει η ώρα που θα νιώσουμε ότι είναι σωστό να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εδώ για να αναστατώσουμε άλλες ομάδες. Δεν θα είναι απλώς να πάμε και να το κάνουμε για να το κάνουμε. Πρέπει να αξίζει τον κόπο για εμάς. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει αξία στη διατήρηση της επιχείρησης της Formula 1.
