Video

17 Feb, 2023 Ώρα 11:29

Το πρώτο supercar στην ιστορία "κλείνει" τα 60 και το γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο

Thumbnail

Πολλοί θεωρούν τη Lamborghini Miura ως το πρώτο supercar στον κόσμο, ίσως την μητέρα αυτής της κατηγορίας. Μία ειδική  κατηγορία αυτοκινήτων που μας έχει χαρίσει ανά τα χρόνια, μερικά από τα πιο ακραία οχήματα που κατασκευάστηκαν ποτέ, ξεπερνώντας τα όρια της μηχανικής και της φυσικής. Supercars λοιπόν και μάλιστα με ιταλική υπογραφή. 

Close

 

 

Η Miura έκανε το ντεμπούτο της το 1963 και η αυτοκινητοβιομηχανία γιόρτασε την 60η επέτειό της με ένα αναμνηστικό βίντεο, βάζοντας δίπλα στο ιστορικό μοντέλο, τους σύγχρονους και ομόσταυλους ανταγωνιστές του. Στο εντυπωσιακό και γεμάτο συναίσθημα βίντεο που θα παρακολουθήσετε, οι Lamborghini δεν ήταν μόνες καθώς εμφανίζονται οι McLaren 720S, Porsche 911 Turbo και Audi R8. Απούσα όμως είναι η Ferrari, η αιώνια Ιταλίδα αντίπαλος της εταιρίας.

H αποκάλυψη του μοντέλου έγινε το 1963 με την γραμμή παραγωγής να βάζει μπροστά τις μηχανές το 1966. Συνολικά 763 μοντέλα θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του μοντέλου το 1973. Φυσικά η Miura εφοδιαζόταν με έναν V12 κινητήρα 3.9λτ. ο οποίος απέδιδε 365 άλογα και έκανε το 0-100 σε 6.3 δευτ. Σίγουρα θα είχε ακόμα μεγαλύτερη απήχηση εάν εκείνη την περίοδο η Ferrari δεν τραβούσε όλα τα φλας επάνω της.

Close

 

 

Η Lamborghini πλέον δεν θα μπορέσει να αποφύγει την επερχόμενη αλλαγή, με την αυτοκινητοβιομηχανία να επιβεβαιώνει ήδη ότι θα εξηλεκτρίσει ολόκληρη τη γκάμα της μέχρι το 2024. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. έχουν αντίκτυπο και στην κατηγορία των supercars τελικά. Οι αλλαγές της μάρκας περιλαμβάνουν τον διάδοχο της Aventador, ο οποίος θα συνδυάσει ένα V12 με μια plug-in υβριδική εγκατάσταση. Αναμένεται να ακολουθήσει η υβριδική Huracan, και μία εξηλεκτρισμένη Urus. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα κάνει την πλήρη βουτιά στα EV στο δεύτερο μισό της δεκαετίας με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της.

13 May, 2025 Ώρα 11:17

Robert Wickens: Ο παραπληγικός επαγγελματίας οδηγός αγώνων που δείχνει πως η θέληση ξεπερνά τα εμπόδια (βίντεο)

Thumbnail

Ακόμη και για τα δεδομένα των κορυφαίων οδηγών αγώνων, ο Robert Wickens είναι αξιοσημείωτος. Μετά από ένα ατύχημα στο IndyCar το 2018 στο Pocono που τον κατέστησε παραπληγικό, δεν εγκατέλειψε ούτε για ένα δευτερόλεπτο τους αγώνες. Το 2022, έκανε την επιστροφή του στη σειρά IMSA Michelin Pilot Challenge με την Bryan Herta Autosport σε ένα Hyundai Elantra N TCR, τροποποιημένο με ειδικά χειριστήρια. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τώρα, συμμετέχει στη σειρά IMSA WeatherTech SportsCar Championship, αγωνιζόμενος με μια Chevrolet Corvette Z06.R GT3 με την DXDT Racing.

Close

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε ένα κρίσιμο κομμάτι τεχνολογίας από την Bosch και σε στενή συνεργασία με την Corvette και την Pratt Miller. Τα πρώτα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Wickens με χειροκίνητο έλεγχο ήταν καθαρά μηχανικά, με μια απλή ράβδο που συνέδεε έναν μοχλό χειρός με το πεντάλ του φρένου. Κάτι τέτοιο είναι μια χαρά σε ένα αυτοκίνητο δρόμου, αλλά σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά δύσκολο να παράγεις αρκετή δύναμη για να φρενάρεις ανταγωνιστικά και να αισθανθείς το όριο πρόσφυσης. Το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης (EBS) της Bosch, που αναπτύχθηκε για αγωνιστικά πρωτότυπα, ήταν μια καλύτερη λύση.

Τα σημερινά αυτοκίνητα κατηγορίας LMDh απαιτούν σύστημα brake-by-wire (δυνατότητα ελέγχου των φρένων με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς μηχανική σύνδεση πεντάλ και φρένων) για να φρενάρουν αλλά και να παράγουν αναγεννητική ενέργεια. Αλλά, όπως αποκαλύπτει αυτή η νέα σειρά ντοκιμαντέρ από το Autosport, οι μηχανικοί της Bosch συνειδητοποίησαν ότι και αυτό το σύστημα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Wickens. Ένα σύστημα brake-by-wire συνήθως μεταφράζει το σήμα από έναν αισθητήρα θέσης στο πεντάλ του φρένου σε μια ηλεκτρονική εντολή προς τα πραγματικά φρένα. Αλλά δεν χρειάζεται πεντάλ φρένου για να δημιουργηθεί αυτό το σήμα. Μπορεί να δημιουργηθεί και από ειδικά χειριστήρια για τα άνω άκρα.

Close

 

 

Η Pratt Miller, ο επί μακρόν κατασκευαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων Corvette, ανέπτυξε τα χειριστήρια για να λειτουργούν με το σύστημα Bosch, δίνοντας στον Wickens λίγο περισσότερη αίσθηση μέσω των χεριών του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Στην πρώτη του δοκιμή με την Corvette Z06.R GT3 στο Sebring, «έπιασε» κατευθείαν αγωνιστικό ρυθμό.

Η προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή των αγώνων αποτελεί έμπνευση. Απολαύστε λοιπόν αυτό το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς που θα ακολουθήσει για την πορεία του Wickens στην IMSA WeatherTech.