Λένε ότι το Time Attack δεν είναι spectators sport. Δηλαδή στη κερκίδα δεν θα δείς αμέτρητο κόσμο να απολαμβάνει τον αγώνα βλέποντας αυτοκίνητα να προσπαθούν να σπάσουν το προσωπικό τους χρόνο ή και ακόμη και το ρεκόρ της πίστας.
Έλα όμως που "nothing is a straight line" και πραγματικά δεν ξέρεις πόσο θεαματικό είναι να βλέπεις την «γριά» τριάρα του Μιχάλη Σοφοκλέους να σπάει για ακόμη μια φορά το ρεκόρ αυτοκινήτων παραγωγής στη πίστα μας. Πόσο μάλλον να βλέπεις τα φοβερά radical να καλύπτουν τα 2,2 km της μοναδικής πίστας ταχύτητας στο νησί με απίστευτες ταχύτητες!
Ο 2ος αγώνας του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος του Time Attack Club Cyprus είναι μια διοργάνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. 35 συνολικά συμμετοχές με τις καιρικές συνθήκες να μας κρατούν σε ζεστό και κρύο mood!
Για να δούμε όμως τι έγινε στον αγώνα ανά κατηγορία:
Στην RC BE τα Radical ήταν όπως πάντα θεαματικά. Ο Χρίστος Χατζηγεωργίου αν και μας συνήθισε σε χρόνους ρεκόρ για 3 συνεχόμενους αγώνες ήταν αρκετά σταθερός κερδίζοντας την πρώτη θέση με χρόνο 1:01.522, ο οποίος ήταν και ο γρηγορότερος χρόνος της ημέρας. Στη δεύτερη θέση και με προσωπικό ρεκόρ ο Ρένος Περικλέους με 1:02.958.
Στην OPEN όπως αναφέραμε και πριν, είχαμε νέο ρεκόρ αυτοκινήτων παραγωγής! Ο Μιχάλης Σοφοκλέους με Lancer Evolution III πήρε τη πρώτη θέση στη κατηγορία με χρόνο 1:02.299. Στη δεύτερη θέση ο Μιχάλης Μιχαήλ με Mazda RX7 και χρόνο 1:04.623.
Στην RC E1 τα Honda Civic EG έχουν την τιμητική τους. O Κωνσταντίνος Λοίζου άρχισε να τα βρίσκει με το νέο του αυτοκίνητο κερδίζοντας την πρώτη θέση με χρόνο 1:09.219. Στα ίδια χνάρια και ο Μιχάλης Θεοδοσίου ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση με χρόνο 1:11.037. Στη τρίτη θέση ήταν ο Φάνος Παναγιώτου με χρόνο 1:13.097.
Στην RC E2 2WD Ο Γιώργος Σκουρής με Nissan 180SX πήρε τη πρώτη θέση με χρόνο 1:07.198. Στη δεύτερη θέση σε απόσταση αναπνοής, ήταν ο Γιώργος Αρτεμίου με Honda Civic και χρόνο 1:07.258. Την τρίτη θέση συμπληρώνει ο Αντρέας Καρασιαλής με Mazda MX5 και χρόνο 1:08.343.
Στην RC E2 4WD Ο Χρίστος Πικκής με Lancer Evolution III μας έκανε έκπληξη με χρόνο 1:05.642. Πήρε τη πρώτη θέση της κατηγορίας και είμαστε σίγουροι ότι το αυτοκίνητο κρύβει ακόμα κάποια εκατοστά του δευτερολέπτου. Χρόνος εκπληκτικός για αυτοκίνητο που δεν ανήκει στη κατηγορία Open. Τη δεύτερη θέση στη κατηγορία κέρδισε ο Αργύρης Μπέλλου με Toyota Corolla και χρόνο 1:14.334. Στη τρίτη θέση ο Χάρης Πέρικκος με Lancer Evolution.
Στην RC S1 Ο Στέλιος Κυθρεώτης με Honda Civic EK, πήρε τη πρώτη θέση με χρόνο 1:12.108 ο οποίος έκανε ρεκόρ με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Στη δεύτερη θέση ο Στέφανος Τσαγγαρίδης με Honda Civic EG και χρόνο 1:12.972. Την τρίτη θέση κέρδισε ο Μάριος Μαυρίδης.
Στην RC S2 Ο Μάριος Ζάκος με Honda Civic EG πήρε τη πρώτη θέση χωρίς ανταγωνισμό και χρόνο 1:12.539.
Μέσα από τις δύο πιο πάνω κατηγορίες σχηματίζεται και η RC S 2WD. Εκεί έχουμε ξανά τον Στέλιο Κυθρεώτη στη πρώτη θέση. Τον Μάριο Ζάκο στη δεύτερη και τον Στέφανο Τσαγκαρίδη στη τρίτη.
Ζωή στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Time Attack δίνουν επίσης και τα πολιτικά αυτοκίνητα. 17 εκ των 35 συμμετοχών και σε 5 διαφορετικές κατηγορίες τα αυτοκίνητα δρόμου απέδειξαν τους λόγους για τους οποίους οποιοσδήποτε μπορεί να τρέξει στη πίστα με ασφάλεια κάνοντας τον εαυτό του καλύτερο οδηγό.
Ξεκινώντας από την κατηγορία M1 ο Andrei Matsipura με Mazda RX8 πήρε τη πρώτη θέση με χρόνο 1:10.441. Στη δεύτερη θέση η Artemiou Team με Honda Civic EK και χρόνο 1:12.898. Στη τρίτη θέση ο Παύλος Γιάλλουρος με Honda Civic EK και χρόνο 1:14.483. Τις υπόλοιπες θέσεις συμπληρωσαν με σειρά οι Χρύσης Νικολάου με Mazda RX8 και Λύσανδρος Μπουζούκης με Honda Civic.
Στην M2 O Κωνσταντίνος Ιωάννου με Lancer Evolution και χρόνο 1:09.496 κέρδισε τη πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση με Lancer Evolution και χρόνο 1:09.598 έχουμε τον Λούκα Καρεκλά και στη τρίτη θέση ο Κωνσταντίνος Κάκας με VW Golf και χρόνο 1:10.764. Τη κατηγορία συμπληρώνουν σε σειρά οι Αντρέας Καφας με Subaru Impreza, Ιωάννης Αυγουστή με Honda S2000 και Γιώργος Τριφύλλης με Lancer Evolution.
Στην M3 Ο Paul Keddie με Toyota Supra έγραψε τον καλύτερο χρόνο πολιτικού αυτοκινήτου της ημέρας και πήρε την πρώτη θέση στη κατηγορία με χρόνο 1:09.076. Τη Δεύτερη θέση κέρδισε ο Theo Pastou με BMW M4 και χρόνο 1:11.334.
Στην S2 έχουμε τον Χάρη Πετρίδη με Renault Clio στη πρώτη θέση με χρόνο 1:15.226. Στη δεύτερη θέση τον Γιώργο Μακεδόνα με Toyota Celica και χρόνο 1:15.493. Τη τρίτη θέση πήρε ο Σταύρος Χαραλάμπους με Audi TT και χρόνο 1:16.402.
Τελευταία η S3 όπου ο Χριστόφορος Χριστοφή με Toyota MR-S και χωρίς ανταγωνισμό πήρε τη πρώτη θέση!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Χορηγούς του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Time Attack, Psaltis Autoparts με τα λιπαντικά Eneos όπως επίσης και στο School of Automotive Engineering.
Μεγάλο ευχαριστώ και στους υποστηρικτές του αγώνα H.F. Trust Racing, και Red Bull Energy Drink.
Χορηγοί επικοινωνίας του Πρωταθλήματος είναι το δικό μας Car.com.cy και το onlyracing cy!
Όλα βέβαια υπό την σκεπή της STS Events, της εταιρείας promoter που βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες διοργανώσεις αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στη χώρα μας!
Ευχαριστούμε επίσης τους Λούκα Κωνσταντίνου και Στέφανο Ιωάννου για τις υπέροχες τους φωτογραφίες!
O επόμενος αγώνας του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Time Attack είναι προγραμματισμένος για τις 21 Μαΐου.
O Ευαγόρας Παπασάββας προάγεται στην USF Pro 2000
Είναι μόλις 16 ετών αλλά έχει θέσει ψηλά το στόχαστρό του, διεκδικώντας μια θέση στο στερέωμα των αγώνων αυτοκινήτου στις ΗΠΑ. Ο λόγος για τον Ευαγόρα Παπασάββα, κάτοικο Mid-Ohio με καταγωγή από τη Λεμεσό, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του.
Ο Ευαγόρας Παπασάββας δεν μιλά πολύ. Αφήνει την οδήγησή του να μιλήσει για τον εαυτό του και η αλήθεια είναι πως το 2024, μετά από όσα έδειξε στο πρωτάθλημα USF2000 των ΗΠΑ, κατάφερε να στρέψει πολύ σημαντικά κεφάλια προς το μέρος του τα οποία έσπευσαν όχι απλώς να τον συγχαρούν, αλλά για να του προσφέρουν ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον.
Το έμπειρο μάτι των «ειδικών παρατηρητών» εστίασε από νωρίς την προσοχή του στον νεαρό συμπατριώτη μας. Παρόλο που τα στεγνά αποτελέσματά του δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της πορείας του στο 2024 (δύο νίκες, δύο pole positions και μια τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα) οι εμφανίσεις του στην πίστα μαρτυρούν ότι ο ίδιος έχει τα φόντα για να φτάσει πολύ ψηλά. Η οδήγησή του στη βροχή του Portland, όπου κατάφερε να περπατήσει πάνω στο νερό και να αναδυθεί σαν καρχαρίας στην επιφάνεια, ήταν ένα από τα πολλά κερασάκια που είδαμε τον ίδιο να τοποθετεί φέτος πάνω στην τούρτα.
Προβιβασμός σε ανώτερη κατηγορία
Η ομάδα TJ Speed (που ανήκει στον πρώην μηχανολόγο του Jacques Villeneuve, Tim Neff) έτρεξε για να εξασφαλίσει πρώτη την υπογραφή του Παπασάββα, διορίζοντάς τον ως πρώτο οδηγό της για το 2025 και αναγγέλλοντας στον ίδιο ότι θέλει να τον προβιβάσει από την USF2000 στην USF Pro 2000, κατηγορία η οποία βρίσκεται μόλις δύο σκαλοπάτια μακριά από το πασίγνωστο πρωτάθλημα των Indycars.
H TJ Speed, όμως, δεν αποτελεί άλλη μια ομάδα του πρωταθλήματος αλλά την ομάδα η οποία έχει από το 2025 την ευθηνή για το πρόγραμμα Εξέλιξης Οδηγών της HMD Motorsports η οποία αγωνίζεται στο Indy NXT: το πρωτάθλημα που εκτρέφει και προμηθεύει με ταλέντα την κορωνίδα των αγώνων αυτοκινήτου της Αμερικής.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για μένα και για την καριέρα μου», ανέφερε ο Ευαγόρας. «Δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσω τη συνεργασία μου με μια νέα ομάδα, με ένα νέο μονοθέσιο, σε ένα νέο πρωτάθλημα και μάλιστα ως οδηγός του προγράμματος που οδηγεί στο Indy NXT».
Η TJ Speed δήλωσε με τη σειρά της, χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό της, πως ο Κύπριος οδηγός έχει την ικανότητα, τη θέληση και την εμπειρία για να πετύχει μαζί της τους στόχους του.
Οι βάσεις για κάτι μεγαλύτερο
Ο συμπατριώτης μας ανυπομονεί λοιπόν να δοκιμάσει το νέο του αυτοκίνητο στο πρώτο του test με την ομάδα στο τέλος αυτού του μήνα (26-27 Νοεμβρίου στο Barber Motorsports Park) τραβώντας πίσω τα γάντια για να μάθει πως συμπεριφέρεται το νέο εργαλείο ταχύτητας που θα αναλάβει.
Η μονοθέσια βολίδα που θα πιλοτάρει στο πρωτάθλημα του 2025 ο Παπασάββας είναι μοντέλο της Tatuus, η οποία κατασκευάζει και τα μονοθέσια των άλλων μικρών κατηγοριών, προσφέροντας έτσι ομαλή προσαρμογή στους νεοφερμένους, ενώ το κινητήριο σύνολο αποτελεί ένας δίλιτρος MZR. Η τελική ταχύτητα του μονοθέσιου, που ζυγίζει μόλις 520 κιλά, ξεπερνά τα 265 χλμ./ώρα.
Η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη αναφορικά με το μέλλον του Παπασάββα, ωστόσο, είναι πως η HMD έχει πρόσφατα μετακομίσει στη νέα, άρτια από τεχνολογικής άποψης βάση της, μεγέθους 7.500 τ.μ., κοντά στη θρυλική πίστα της Indianapolis, με την ομάδα να διαθέτει τώρα τον δικό της εξομοιωτή οδήγησης, γυμναστήριο, βαφείο κ.λπ.
Το σημαντικότερο είναι πως η ομάδα της TJ Speed θα μετακομίσει επίσης σε αυτή τη νέα βάση, εκμεταλλευόμενη με κάθε τρόπο τις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στον Ευαγόρα να ανθίσει σε ένα εύφορο περιβάλλον, προκειμένου να μπορέσει να βαδίσει στα χνάρια πρώην αστέρων της USF Pro 2000, όπως ο Pato O'Ward και ο Kyle Kirkwood, που τερμάτισαν στους πρώτους επτά στο φετινό πρωτάθλημα των Indycar.