Φθάσαμε στον 4ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ με μια μεγάλη απώλεια. Όλοι οι οδηγοί που θα τρέξουν στην Κροατία είναι σοκαρισμένοι. Είναι λογικό αφού έχασαν ένα φίλο, έναν συναθλητή τους. Μπορεί ο Graig Breen να ήταν ο εργοστασιακός οδηγός της Hyundai όμως ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Άλλωστε οι οδηγοί που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Είναι αντίπαλοι στους αγώνες αλλά φίλοι στον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι εργοστασιακές ομάδες βρίσκονται στην Κροατία με βαριά καρδιά. Οι οδηγοί και μηχανικοί της ΤOYOTA GAZOO Racing World Rally εξέφρασαν τα θερμά συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Breen και την Hyundai Motorsport και ετοιμάζονται για το δύσκολο αγώνα που ξεκινάει αύριο Πέμπτη 20 Απριλίου.
Ο αγώνας αναμένεται να είναι εντυπωσιακός. Το ασφάλτινο ράλλυ της Κροατίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα του WRC πριν από δύο χρόνια. Οι δρόμοι γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, το Ζάγκρεμπ, θεωρούνται ότι είναι από τους απαιτητικούς και δύσκολους στο αγωνιστικό ημερολόγιο.

Ο Sébastien Ogier θα κάνει το τρίτο του ξεκίνημα της χρονιάς μετά τις ιστορικές νίκες στο Rallye Monte-Carlo και στο Rally México. Μετά από τρείς αγώνες ο Ogier (Toyota) έχει 56 βαθμούς, ο Neuville (Hyundai) έχει 53 βαθμούς, ο Rovanpera (Toyota) έχει 52 βαθμούς, ο Tanak που κέρδισε το Ράλλυ στη Σουηδία έχει 47 βαθμούς και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Evans (Toyota) που έχει 44 βαθμούς.

Ο Takamoto Katsuta θα οδηγήσει ένα GR YARIS Rally1 HYBRID στην Κροατία με την υποστήριξη του προγράμματος πρόκλησης TGR WRC που καλωσόρισε ως πολύτιμο συνεργάτη τη Microsoft. Το λογότυπο της Microsoft θα είναι ξανά ορατό στα αυτοκίνητα της ομάδας από το Ράλι Κροατίας και μετά.
Το service park βρίσκεται μέσα στο Ζάγκρεμπ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών διαδρομών θα γίνουν στο βόρειο τμήμα της Κροατίας κοντά στη γειτονική Σλοβενία. Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές έχουν διαφορετική ποιότητα ασφάλτου. Στις δοκιμές που έκαναν οι εργοστασιακές ομάδες χρησιμοποίησαν διαφορετικές γόμες ενώ όλα θα αλλάξουν αν βρέξει και οι δρόμοι γεμίσουν από λάσπη.
Όπως είπαν οι δοκιμαστές των εργοστασιακών αυτοκινήτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η διαφορετική ποιότητα ασφάλτου γιατί οι δρόμοι έχουν διαφορετική πρόσφυση από ειδική σε ειδική. Άλλες ειδικές διαδρομές έχουν τεχνικές στροφές και άλλες γρήγορα κομμάτια με άλματα.
Τα συνολικά χιλιόμετρα του αγώνα είναι 1650,68 χλμ. Στις 20 Ε.Δ οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 301,26 χλμ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα συνηθισμένο ασφάλτινο ράλλυ. Οι δρόμοι έχουν τα κακά τους χάλια. Αλλού είναι φθαρμένοι και έχουν πολλές τρύπες. Στο πρώτο σκέλος, την Παρασκευή οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα ολισθηροί ακόμη και αν είναι στεγνοί.

Μεγάλο μέρος της διαδρομής για φέτος είναι γνωστό από το 2022. Μετά από το shakedown το πρωί της Πέμπτης θα ακολουθήσει το ίδιο βράδυ η τελετουργική εκκίνηση στο Ζάγκρεμπ .
Οι ειδικές διαδρομές την Παρασκευή (21/4) θα γίνουν στις ορεινές περιοχές Samoborsko Gorje, Žumberak και την περιοχή Karlovac.

Οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 130,18 αγωνιστικά χιλιόμετρα, που είναι και τα περισσότερα από όλες τις ημέρες. Θα γίνουν οι ειδικές Mali Lipovec - Grdanjci (19,20km) και Stojdraga - Hartje (25,67km από δύο φορές. Η ειδική των 25,67 χιλιομέτρων το 2022 ήταν κατά πέντε χιλιόμετρα μικρότερη. Είναι στενή με πάρα πολλές στροφές. Την λένε και ειδική των «χιλίων στροφών».Την ίδια ημέρα θα γίνουν δυο γρήγορες ειδικές οι Krašić - Vrškovac (11,11km) και Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki (9,11km).

Το Σάββατο (22/4) ο αγώνας μεταφέρεται νοτιοδυτικά, προς την πόλη της Ριέκα στις ακτές της Αδριατικής, με έναν άλλο επαναλαμβανόμενο κύκλο τεσσάρων ειδικών διαδρομών στις ειδικές Ravna Gora – Skrad. Θα γίνουν οι ειδικές Kostanjevac - Petruš Vrh (23,76km) και Vinski Vrh - Duga Resa (8,78 χλμ.). Η τελευταία γίνεται κοντά στον ποταμό Ντόμπρα. Ακολουθεί η νέα ειδική Ravna Gora - Skrad (10,13 χλμ.) και το Πλατάκ (15,63 χλμ.) . Και οι τέσσερις ειδικές επαναλαμβάνονται το απόγευμα μετά το μεσημεριανό σέρβις. Το συνολικό μήκος είναι 116,60 χλμ.

Την Κυριακή, (23/4) τελευταία ημέρα του Rally Croatia o αγώνας διεξάγεται στα βόρεια του Ζάγκρεμπ. Θα γίνουν τέσσερις ειδικές διαδρομές (οι δυο επαναλαμβανόμενες). Οι δρόμοι είναι καλύτεροι και βαρδύτεροι. Η πρώτη ειδική είναι η Trakošćan- Vrbno (13,15 χλμ.) και ξεκινάει κοντά σε ένα παραλίμνιο κάστρο του 13ου αιώνα μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο.

Ακολουθεί το Zagorska Sela - Kumrovec (14,09 χλμ.). Και οι δύο ειδικές είναι τεχνικές και θα γίνουν από δύο φορές. Τα συνολικά χιλιόμετρα είναι 54,48 χιλιόμετρα. Το Ράλλυ στην Κροατία θα κλείσει με την Wolf Power Stage όπου τα ταχύτερα πληρώματα θα κερδίσουν έξτρα βαθμούς.
Το Zagorska Sela – Kumrovec φιλοξενεί το Power Stage και εκεί τελειώνει το ράλι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Πηγή: zougla.gr

WRC Rally Chile Bio Bío 2025: Τέσσερις διεκδικητές του φετινού παγκόσμιου τίτλου στο WRC ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα στη Λατινική Αμερική
Σήμερα, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο 11ος από τους 14 γύρους του παγκοσμίου πρωταθλήματος WRC. Τα πληρώματα της πρώτης (WRC) και δεύτερης κατηγορίας (WRC2) μετά τον αγώνα στην Παραγουάη πέρασαν την οροσειρά των Άνδεων και μεταφέρθηκαν στη Χιλή όπου εκεί ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος αγώνας που γίνεται στην Λατινική Αμερική.
Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές είναι βατοί και σε γενικές γραμμές καλύτεροι από όσο περίμεναν τα πληρώματα. Όμως υπάρχουν παγίδες και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα χθες έβρεχε οπότε αλλάζει η στρατηγική τόσο όσον αφορά τις γόμες όσο και οι σημειώσεις που έγιναν με στεγνό χώμα.
Υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ειδικές δένδρα και ομίχλη. Ένα λάθος στο βρεγμένο χώμα αρκεί για να καταλήξει το αυτοκίνητο στην πυκνή βλάστηση. Στο Ράλλυ στη Χιλή υπάρχουν αρκετές τυφλές και «κυματιστές» στροφές.

Στη Χιλή γίνεται ο προτελευταίος χωμάτινος αγώνας. Υπάρχει ακόμη ένας – ο τελευταίος στο φετινό πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία- και μεσολαβούν δύο ασφάλτινοι. Ένας στην Κεντρική Ευρώπη και ένας στην Ιαπωνία.
Να δούμε λίγο τη βαθμολογία.
Οι Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally) προηγούνται με 198 βαθμούς. Ξεκινούν πρώτοι στη Χιλή και «ανοίγουν» το δρόμο στους υπόλοιπους.
Στην συνέχεια με 191 βαθμούς ακολουθούν οι Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally 1). Με διαφορά μόλις δύο βαθμών, 189 βαθμούς ακολουθούν οι Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally 1).
Οι τέταρτοι που μπορούν να διεκδικήσουν τίτλο είναι οι Ott Tanak- Martin Jarveoja Estonia (Hyundai i20 Rally1) με 180 βαθμούς.
Θα μπορούσαμε να εντάσσαμε στους διεκδικητές του φετινού τίτλου τους περσινούς παγκόσμιους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) που έχουν 150 βαθμούς. Το γεγονός ότι βρίσκονται 48 βαθμούς πίσω από τους Elfyn Evans- Scott Martin θεωρείται αδύνατον να γίνει ανατροπή. Λάθη με τόσο έμπειρα πληρώματα δεν γίνονται. Και αυτό οι Βέλγοι το γνωρίζουν πολύ καλά.
Αντίθετα για τα τέσσερα πρώτα πληρώματα που οι διαφορές είναι μικρές, εύκολα γίνονται οι ανατροπές.
Χθες έγινε το shakedown μήκους 6.79 χλμ. Οι χρόνοι δεν μετρούν στον αγώνα. Όμως παίρνουμε μια γεύση. Πιο γρήγοροι με χρόνο 3.21.5 ήταν οι Εσθονοί Tanak-Jarveoja. Ένα δευτερόλεπτο πιο αργοί (3.21.6) ήταν οι Rovanpera-Halttunen και τρίτοι με χρόνο 3.21.8 ήταν οι Εvans-Martin. Οι Ogier-Landais έκαναν 3.22.9 και οι Andrien Fourmoux- Alefandre Coria (Hyundai i20 Rally1) «έγραψαν» 3.23.1
Η πραγματική μάχη όμως ξεκινάει σήμερα. Στον αγώνα έχουν δηλώσει 49 πληρώματα. Όμως στο shakedown, τέσσερα πληρώματα δεν εμφανίσθηκαν. Στον αγώνα όμως δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.
Οι αγωνιζόμενοι από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα κάνουν 16 χωμάτινες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 306.76 χλμ.
Στη Χιλή για τους Elfyn Evans- Scott Martin που ξεκινούν πρώτοι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν βρέχει. Αυτοί που θέλουν τη βροχή γιατί σίγουρα θα ευνοηθούν από τη θέση που ξεκινούν είναι οι Γάλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ogier ξέρει και διαλέγει τις σωστές γόμες. Και είναι και κάτι ακόμη. Έχει 8 παγκόσμιους τίτλους και πριν αποσυρθεί από το WRC θέλει να κάνει 9 τους τίτλους του.
