Rally

20 Apr, 2023 Ώρα 10:40

WRC-Croatia Rally: Μια ανάσα πριν την εκκίνηση του 4ου αγώνα 2023

Thumbnail

Φθάσαμε στον 4ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ με μια μεγάλη απώλεια. Όλοι οι οδηγοί που θα τρέξουν στην Κροατία είναι σοκαρισμένοι. Είναι λογικό αφού έχασαν ένα φίλο, έναν συναθλητή τους. Μπορεί ο  Graig Breen να ήταν ο εργοστασιακός οδηγός της Hyundai όμως ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Άλλωστε οι οδηγοί που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Είναι αντίπαλοι στους αγώνες αλλά φίλοι στον ελεύθερο χρόνο τους. 

Close

 

 

Οι εργοστασιακές ομάδες βρίσκονται στην Κροατία με βαριά καρδιά. Οι οδηγοί και μηχανικοί της ΤOYOTA GAZOO Racing World Rally εξέφρασαν τα θερμά συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Breen και την Hyundai Motorsport και ετοιμάζονται για το δύσκολο αγώνα που ξεκινάει αύριο Πέμπτη 20 Απριλίου.

Ο αγώνας αναμένεται να είναι εντυπωσιακός. Το ασφάλτινο ράλλυ της Κροατίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα του WRC πριν από δύο χρόνια. Οι δρόμοι γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, το Ζάγκρεμπ, θεωρούνται ότι είναι από τους απαιτητικούς και δύσκολους στο αγωνιστικό ημερολόγιο.

Close

 

 

Ο Sébastien Ogier θα κάνει το τρίτο του ξεκίνημα της χρονιάς μετά τις ιστορικές νίκες στο Rallye Monte-Carlo και στο Rally México. Μετά από τρείς αγώνες ο Ogier (Toyota) έχει 56 βαθμούς, ο Neuville (Hyundai) έχει 53 βαθμούς, ο Rovanpera (Toyota) έχει 52 βαθμούς, ο Tanak που κέρδισε το Ράλλυ στη Σουηδία έχει 47 βαθμούς και την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Evans (Toyota) που έχει 44 βαθμούς.

 

 

Ο Takamoto Katsuta θα οδηγήσει ένα GR YARIS Rally1 HYBRID στην Κροατία με την υποστήριξη του προγράμματος πρόκλησης TGR WRC που καλωσόρισε ως πολύτιμο συνεργάτη τη Microsoft. Το λογότυπο της Microsoft θα είναι ξανά ορατό στα αυτοκίνητα της ομάδας από το Ράλι Κροατίας και μετά.

Το service park βρίσκεται μέσα στο Ζάγκρεμπ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών διαδρομών θα γίνουν στο βόρειο τμήμα της Κροατίας κοντά στη γειτονική Σλοβενία. Οι δρόμοι στις ειδικές διαδρομές έχουν διαφορετική ποιότητα ασφάλτου. Στις δοκιμές που έκαναν οι εργοστασιακές ομάδες χρησιμοποίησαν διαφορετικές γόμες ενώ όλα θα αλλάξουν αν βρέξει και οι δρόμοι γεμίσουν από λάσπη.

 

wrc

Close

 

Όπως είπαν οι δοκιμαστές των εργοστασιακών αυτοκινήτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η διαφορετική ποιότητα ασφάλτου γιατί οι δρόμοι έχουν διαφορετική πρόσφυση από ειδική σε ειδική. Άλλες ειδικές διαδρομές έχουν τεχνικές στροφές και άλλες γρήγορα κομμάτια με άλματα.

Τα συνολικά χιλιόμετρα του αγώνα είναι 1650,68 χλμ. Στις 20 Ε.Δ οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 301,26 χλμ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα συνηθισμένο ασφάλτινο ράλλυ. Οι δρόμοι έχουν τα κακά τους χάλια. Αλλού είναι φθαρμένοι και έχουν πολλές τρύπες. Στο πρώτο σκέλος, την Παρασκευή οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα ολισθηροί ακόμη και αν είναι στεγνοί.

 

 

Μεγάλο μέρος της διαδρομής για φέτος είναι γνωστό από το 2022. Μετά από το shakedown το πρωί της Πέμπτης θα ακολουθήσει το ίδιο βράδυ η τελετουργική εκκίνηση στο Ζάγκρεμπ . 

Οι ειδικές διαδρομές την Παρασκευή (21/4) θα γίνουν στις ορεινές περιοχές Samoborsko Gorje, Žumberak και την περιοχή Karlovac.

 

 

Οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 130,18 αγωνιστικά χιλιόμετρα, που είναι και τα περισσότερα από όλες τις ημέρες. Θα γίνουν οι ειδικές Mali Lipovec - Grdanjci (19,20km) και Stojdraga - Hartje (25,67km από δύο φορές. Η ειδική των 25,67 χιλιομέτρων το 2022 ήταν κατά πέντε χιλιόμετρα μικρότερη. Είναι στενή με πάρα πολλές στροφές. Την λένε και ειδική των «χιλίων στροφών».Την ίδια ημέρα θα γίνουν δυο γρήγορες ειδικές οι Krašić - Vrškovac (11,11km) και Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki (9,11km). 

 

 

Το Σάββατο (22/4) ο αγώνας μεταφέρεται νοτιοδυτικά, προς την πόλη της Ριέκα στις ακτές της Αδριατικής, με έναν άλλο επαναλαμβανόμενο κύκλο τεσσάρων ειδικών διαδρομών στις ειδικές Ravna Gora – Skrad. Θα γίνουν οι ειδικές Kostanjevac - Petruš Vrh (23,76km) και Vinski Vrh - Duga Resa (8,78 χλμ.). Η τελευταία γίνεται κοντά στον ποταμό Ντόμπρα. Ακολουθεί η νέα ειδική Ravna Gora - Skrad (10,13 χλμ.) και το Πλατάκ (15,63 χλμ.) . Και οι τέσσερις ειδικές επαναλαμβάνονται το απόγευμα μετά το μεσημεριανό σέρβις. Το συνολικό μήκος είναι 116,60 χλμ.

 

 

Την Κυριακή, (23/4) τελευταία ημέρα του Rally Croatia o αγώνας διεξάγεται στα βόρεια του Ζάγκρεμπ. Θα γίνουν τέσσερις ειδικές διαδρομές (οι δυο επαναλαμβανόμενες). Οι δρόμοι είναι καλύτεροι και βαρδύτεροι. Η πρώτη ειδική είναι η Trakošćan- Vrbno (13,15 χλμ.) και ξεκινάει κοντά σε ένα παραλίμνιο κάστρο του 13ου αιώνα μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο.

 

 

Ακολουθεί το Zagorska Sela - Kumrovec (14,09 χλμ.). Και οι δύο ειδικές είναι τεχνικές και θα γίνουν από δύο φορές. Τα συνολικά χιλιόμετρα είναι 54,48 χιλιόμετρα. Το Ράλλυ στην Κροατία θα κλείσει με την Wolf Power Stage όπου τα ταχύτερα πληρώματα θα κερδίσουν έξτρα βαθμούς.

Το Zagorska Sela – Kumrovec φιλοξενεί το Power Stage και εκεί τελειώνει το ράλι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

 

 

 

Πηγή: zougla.gr

16 May, 2024 Ώρα 11:28

Με υψηλές φιλοδοξίες οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης στην Πελοπόννησο

Thumbnail

Μετά τη νίκη τους στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης συμμετέχουν με υψηλές φιλοδοξίες στο 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ με κέντρο τον Πύργο Ηλείας. Το μικτό ελληνοκυπριακό δίδυμο θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε έναν ιδιαίτερο αγώνα που διεξάγεται σε μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας με τις ειδικές του να περνάνε μέσα από το φημισμένο δρυοδάσος της Φολόης.

Close

“Πιστοί στο φετινό μας πρόγραμμα συμμετέχουμε και στο δεύτερο αγώνα του Πρωταθλήματος, το Ολυμπιακό Ράλλυ στην Ηλεία. Έχουμε ακούσει πολλά για τις ειδικές της περιοχής και το δάσος της Φολόης και ανυπομονούμε να τις δούμε από κοντά. Έχουμε επίσης μάθει ότι ο κόσμος της περιοχής διψάει για αγώνες και γεμίζει τις ειδικές διαδρομές  και εμείς θα είμαστε εκεί για να προσφέρουμε θέαμα” δήλωσε ο 33χρονος Κύπριος οδηγός που έχει θέσει ως στόχο φέτος την κατάκτηση του πρωταθλήματος της δικίνητης κατηγορίας F2 και όχι μόνο.

 

Close

 

“Είναι αλήθεια ότι ο συναγωνισμός στον πρώτο αγώνα της χρονιάς δεν ήταν αυτός που περιμέναμε οπότε δεν περιοριστήκαμε στη διεκδίκηση της νίκης στην κατηγορία μας, αλλά στοχεύσαμε και ψηλά στη γενική. Στον Πύργο όμως θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αφού οι τοπικοί οδηγοί είναι εξαιρετικά γρήγοροι και υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Η φύση των ειδικών μάλιστα είναι διαφορετική από τους αγώνες στην Κύπρο, με πιο στενά και τεχνικά κομμάτια, οπότε θα με βοηθήσει πολύ η εμπειρία του συνοδηγού μου Γιώργου Βότση σε αυτές τις συνθήκες. Είναι θετικό που πριν τον αγώνα θα υπάρχει shakedown, όπου θα ρυθμίσουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο στις απαιτήσεις των ειδικών της περιοχής”, ήταν τα λόγια του Πανίκου Πολυκάρπου, ο οποίος δήλωσε αναφορικά με το στόχο του στον Πύργο: “Θα δώσουμε και εδώ τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε έναν απροβλημάτιστο αγώνα και να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε σε χρόνους κάποια από τα τετρακίνητα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Ράλλυ. Ευχόμαστε καλό αγώνα σε όλα τα πληρώματα και καλή διασκέδαση στους πολυάριθμους θεατές που θα βρεθούν στα βουνά.”

Close

 

 

Οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης θα συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό Ράλλυ  με Peugeot 208 Rally4 των κατηγοριών F2 (N-A-R) και C5 της ομάδας του Shockslab, η οποία  συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα με δύο αυτοκίνητα. Ομόσταβλοι των Πολυκάρπου- Βότση είναι οι Δημήτρης Παλαιοκώστας- Ανδρέας Βίγκος με τα δύο πληρώματα της ομάδας να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις της κατηγορίας στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. 

Ο αγώνας έχει κέντρο τον Πύργο Ηλείας και αποτελείται από 6 ειδικές διαδρομές 80 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το Ολυμπιακό Ράλλυ αποτελεί τον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενός θεσμού που συνολικά απαρτίζεται από τέσσερις αγώνες.

Την προσπάθεια του πληρώματος στηρίζουν η εταιρεία Medea Trans, μια εταιρεία αφοσιωμένη στη μεταφορά ιατρικών προϊόντων, φαρμάκων και ιατρικών ειδών, που προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και τα λιπαντικά αυτοκινήτου Mannol Oil. Η Shockslab, η Alkis Car Servicing και η Rally Art Technology είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία και συντήρηση του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την προσπάθεια του Πανίκου Πολυκάρπου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  https://www.facebook.com/panik99