Ειδήσεις

15 May, 2023 Ώρα 12:08

SOS: Ξεχασμένο μωρό στο αυτοκίνητο!

Thumbnail

Η Εθνική Διοίκηση Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ του Υπουργείου Μεταφορών, έχει ξεκινήσει από πέρσι μιά σχετική καμπάνια για το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome).

Close

Αυτή λέγεται «Look Before You Lock» προτρέποντας γονείς συνοδούς να ελέγχουν πριν κλειδώσουν. Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 θάνατοι ετησίως αποδίδονται σε αυτό.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά έχουν μικρότερη αντοχή στη ζέστη και δεν μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε αυξημένες θερμοκρασίες, ενώ ο ιδρώτας τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στη δροσιά του σώματός τους.

Close

“Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στη ζέστη από τους ενήλικες”, δήλωσε η Dr. Barbara Pahud, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Kansas. “Τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερη αντοχή στη ζέστη και δεν μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, ο ιδρώτας τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στη δροσιά του σώματός τους.”

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχουμε πάντα τα παιδιά μας και να είμαστε συνεπείς στη ρουτίνα μας, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις. Το να θυμόμαστε πάντα να κοιτάμε το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου πριν το εγκαταλείψουμε.

Close

 

Ιδού οι σχετικές «συμβουλές» της NHTSA:

• Κλειδώστε το αυτοκίνητό σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ακόμη και αν δεν έχετε δικό σας παιδί, ένα αγόρι ή κορίτσι στη γειτονιά σας μπορεί να μπει στο ξεκλείδωτο όχημά σας, με τραγικές συνέπειες.

• Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμη και αν λείψετε μόνο για ένα λεπτό.

• Το κατέβασμα του παραθύρου δεν βοηθάει πολύ στη δροσιά του οχήματος. Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε μια σχετικά δροσερή ημέρα. Ένα όχημα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνη θερμοκρασία σε μόλις 10 λεπτά.

• Όταν οδηγείτε με το παιδί σας, να θυμάστε να κοιτάτε πάντα πριν κλειδώσετε για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει αφεθεί στον παιδικό σταθμό ή σε κάποιον φροντιστή και δεν έχει μείνει πίσω στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

• Κρατήστε ένα αντικείμενο στο πίσω κάθισμα – όπως ένα αρκουδάκι. Βάλτε το αρκουδάκι μπροστά μαζί σας, όταν το παιδί σας είναι στο κάθισμα του αυτοκινήτου, για να σας το θυμίζει.

• Ή, βάλτε την τσάντα ή το τηλέφωνό σας στο πίσω κάθισμα μαζί με το παιδί.

• Και αν δείτε ένα παιδί σε κίνδυνο μέσα σε ένα όχημα – ΔΡΑΣΤΕ. Καλέστε αμέσως το 100 και ζητήστε βοήθεια.

• Πριν βγείτε από το αυτοκίνητό σας, να σκέφτεστε πάντα: “Πού είναι το μωρό; Κοιτάξτε πριν κλειδώσετε”.

 

 

Πηγή: Newsauto

08 May, 2025 Ώρα 22:16

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για αγοραπωλησίες οχημάτων υπό ανάκληση -Τι προνοεί

Thumbnail

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταβίβασης και εγγραφής οχημάτων τα οποία τελούν υπό ανάκληση, προσφέροντας διέξοδο σε εμπόρους και αγοραστές.

Close

Η πρόταση κατατέθηκε και εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 24 βουλευτές, ενώ καταψήφισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου, ώστε, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση βεβαίωσης ή δήλωσης για σκοπούς εγγραφής ή/και μεταβίβασης οχήματος – λόγω εκκρεμούσας ανάκλησης και μη ολοκλήρωσης των διορθωτικών μέτρων – να επιτρέπεται η προσκόμιση κοινής δήλωσης, υπογεγραμμένης από τον αγοραστή και τον πωλητή.

Close

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις στην Επιτροπή και με τα αρμόδια τμήματα αποφασίστηκε ότι τα οχήματα που τελούν υπό ανάκληση δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ή να εγγραφούν εκτός αν ο αγοραστής και ο πωλητής δηλώσουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη ανάκλησης.

Όπως εξήγησε, σκοπός της πρότασης είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η δυνατότητα διεκπεραίωσης αγοραπωλησιών, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ανακλήσεων, όπως αυτή που αφορά τους αερόσακους και εκκρεμεί σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών.

Close

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχολίασε ότι για ακόμα μια φορά η Βουλή παρεμβαίνει αποφασιστικά για την επίλυση ενός προβλήματος και συνεχάρη την Επιτροπή Μεταφορών για την πρωτοβουλία της.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ