Ειδήσεις

18 May, 2023 Ώρα 17:40

Σύμπραξη των μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου

Thumbnail

Οι τέσσερις μεγάλοι Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλετών - Honda, Yamaha, Kawasaki και Suzuki - έλαβαν υπουργική έγκριση για τη σύσταση «μιας ένωσης τεχνολογικής έρευνας που ονομάζεται HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology) για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου για μικρές μετακινήσεις».

Close

Ενώ πολλοί στοιχηματίζουν στην ηλεκτρική ενέργεια ως το μέλλον της κινητικότητας, άλλοι έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μοτοσυκλέτες, λόγω του μεγάλου βάρους και της περιορισμένης αυτονομίας που προσφέρει η τρέχουσα τεχνολογία μπαταριών.

Η νέα ένωση προειδοποιεί ότι: «Για να υπάρξει μια κοινωνία απελευθερωμένη από τις εκπομπές άνθρακα, είναι απαραίτητη μια στρατηγική πολλαπλών οδών για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων στον τομέα της κινητικότητας, αντί να επικεντρώνεται η προσπάθεια σε μια ενιαία πηγή ενέργειας».

Close

 

 

«Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα και η ανάπτυξη που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση της κινητικότητας με κινητήρες που τροφοδοτούνται από υδρογόνο - που θεωρείται πηγή ενέργειας επόμενης γενιάς - κερδίζει δυναμική».

Οι τεχνικές προκλήσεις στη χρήση υδρογόνου, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον νέο όμιλο HySE, περιλαμβάνουν την «γρήγορη ταχύτητα φλόγας και μεγάλη περιοχή ανάφλεξης, που συχνά οδηγούν σε ασταθή καύση» συν «την περιορισμένη χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμου σε περίπτωση χρήσης σε μικρά οχήματα».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τον προγραμματισμένο σχηματισμό της ένωσης», δήλωσε ο Kenji Komatsu, υποψήφιος Πρόεδρος της HySE και Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Τεχνικής Έρευνας & Ανάπτυξης, Yamaha Motor Co. Ltd.

«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην ανάπτυξη κινητήρων που κινούνται με υδρογόνο, αλλά ελπίζουμε να δούμε τις δραστηριότητες της ένωσης να προωθούν τη θεμελιώδη έρευνα προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις».

Close

«Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτήν την προσπάθεια με την αίσθηση της ευθύνης να διατηρήσουμε τη χρήση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, που αποτελούν την επιτομή των μακροχρόνιων προσπαθειών που έχουν επενδύσει οι προκάτοχοί μας».

 

 

Εκτός από τους τέσσερις κατασκευαστές μοτοσυκλετών, η Kawasaki Heavy Industries και η Toyota Motor Corporation θα υποστηρίξουν την ένωση ως ειδικά μέλη:

«Η Kawasaki Heavy Industries, ως ένας από τους κύριους διοργανωτές του Συνδέσμου Έρευνας Τεχνολογίας Εφοδιασμού Ενέργειας χωρίς CO2, θα προωθήσει τις δραστηριότητες της HySE, με βάση τη γνώση που αποκτήθηκε από τις δραστηριότητές της για την HySTRA».

«Η Toyota, από την άλλη πλευρά, θα αναλάβει το ρόλο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων της HySE για την ανάπτυξη κινητήρων υδρογόνου, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της σε πειράματα, αναλύσεις και σχεδιασμό μεγάλων μονάδων ισχύος με καύσιμο υδρογόνο για τετράτροχα οχήματα».

30 Apr, 2024 Ώρα 14:17

Το Volvo EX30 λαμβάνει το διάσημο βραβείο σχεδίασης Red Dot

Thumbnail

Το ΕΧ30, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό compact SUV της Volvo τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο Red Dot: 2024. Ένα βραβείο που αναγνωρίζει την αριστεία στο σχεδιασμό με βάση τις τέσσερις βασικές σχεδιαστικές αρχές. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 39 ειδικούς από όλο τον κόσμο, επέλεξε το EX30 ως νικητή σε έναν ανταγωνιστικό τομέα με συνολική βαθμολογία 93/100.

Close

Το EX30 αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι και έχει ήδη κερδίσει περισσότερα από 20 σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το διάσημο βραβείο Car Design 2024, που θεσπίστηκε το1984 από το περιοδικό auto&design. Έχει επίσης λάβει το βραβείο The Sun Car of the Year, World Urban Car από το World Car of the Year, το βραβείο Small SUV/Crossover of the Year από τους Sunday Times και το βραβείο Eco Warrior of the Year από το περιοδικό Top Gear.  

 

Close

 

«Το Volvo EX30 ενσαρκώνει τις σχεδιαστικές αξίες της Volvo Cars σε μικρότερο μέγεθος και αποτελεί μια επίδειξη της premium σκανδιναβικής σχεδίασης, όπου η φόρμα ακολουθεί τη λειτουργία», δήλωσε ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars, και συνέχισε. «Το EX30 παρουσιάζει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιοδήποτε πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα και έχει σχεδιαστεί για να είναι τόσο ασφαλές όσο θα περιμένατε από ένα αυτοκίνητο Volvo».

Close

Κτισμένο πάνω σε μια πλατφόρμα ειδικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, το νέο ΕΧ30 προσφέρει πλούσιες διαστάσεις και αξιοπρόσεκτους εσωτερικούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές παρά τον compact χαρακτήρα του. Με μήκος 4,23 m, πλάτος 1,84 m, ύψος 1,55 m και μεταξόνιο 2,65 m, προσφέρει επίσης χαμηλό κέντρο βάρους και σωστή κατανομή που συμβάλλουν στην πολύ καλή οδική του συμπεριφορά και την εντυπωσιακή ποιότητα κύλισης. 

Το EX30 προσφέρεται στην Κυπριακή αγορά τόσο δικίνητο όσο και τετρακίνητο με δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών. Στη δικίνητη επιλογή προσφέρεται με μπαταρία 51 kWh απόδοσης 272 ίππων με αυτονομία 344 χιλιομέτρων ενώ με την μπαταρία των 69 kWh η αυτονομία φθάνει τα 480 χιλιόμετρα. Παράλληλα, προσφέρεται και η τετρακίνητη έκδοση Twin Motor Performance, στην οποία διαθέτει ακόμα ένα ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η AWD εκδοχή του EX30 είναι και η πιο γρήγορη και αποδίδει 428 ίππους ενώ προσφέρει 460 χιλιόμετρα αυτονομίας με τα 0-100 km/h να φθάνουν σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα. Το Volvo EX30 βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της CTC Automotive σε όλες του τις παραλλαγές και τιμή που ξεκινά από €40,500 ενώ εμπίπτει και στο σχέδιο επιδοτήσεων της κυβέρνησης.