Μια πρώτη γεύση από τις παγίδες που κρύβει αυτός ο αγώνας στην Αφρική πήραμε χθες όταν έγινε το Shakedown. Μια ειδική 5.40 km, που είναι χρονομετρημένη αλλά οι χρόνοι δεν υπολογίζονται στον αγώνα. Είναι μια ειδική αναγνωριστική. Και εκεί ο γιαπωνέζος οδηγός Takamoto Katsuta «απογείωσε» το Toyota GR Yaris Rally1.

Ευτυχώς ούτε αυτός ούτε ο συνοδηγός του Aaron Johnston έπαθαν κάτι. Αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι μηχανικοί της Gazoo Racing που έκαναν όλη τη νύκτα αγώνα δρόμου για να του το ετοιμάσουν και να μπορέσει το πλήρωμα της Toyota να ξεκινήσει κανονικά τον αγώνα.
Σήμερα στις 12.46 ξεκινάει από το Ururu Park ο 7ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ που είναι αρκετά δύσκολος κυρίως αν ξεκινήσει η βροχή. Οι νερόλακκοι που σχηματίζονται κρύβουν πολλές παγίδες και δημιουργούν προβλήματα στα υβριδικά εργοστασιακά αυτοκίνητα. Θυμηθείτε τι έγινε στη Σαρδηνία. Πόσοι εγκατέλειψαν μετά από τις «βούτες» στους νερόλακκους.

Το κέντρο του αγώνα βρίσκεται στο Nairobi. Η πρώτη ειδική διαδρομή θα ξεκινήσει στις 14.04. Είναι η Super Special Kasarani, μήκους 4.84 km. To Safari Rally Kenya ξεκινάει σήμερα και τελειώνει την Κυριακή το απόγευμα.

Το συνολικό μήκος του αγώνα είναι 834.87 km. Από αυτά οι αγωνιζόμενοι σε 19 ειδικές διαδρομές θα καλύψουν 355.92 δύσκολα χιλιόμετρα. Από τα αναγνωριστικά περάσματα που έκαναν όλοι κατάλαβαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές εκπλήξεις. Οι πρωταθλητές 2022 του WRC Kalle Rovanpera- Jonne Halttunen ξεκινούν πρώτοι και ανοίγουν το δρόμο. Ευνοημένοι είναι όσοι ακολουθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πίσω από το Φινλανδικό πλήρωμα του Toyota GR Yaris Rally Hybrid ακολουθούν οι Ott Tanak- Martin Jarveoja (Ford Puma Rally Hybrid), Sebastien Ogier- Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally Hybrid), Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally Hybrid) και την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Thierry Neuville- Martin Wydaeghe (Hyundai i20N Rally Hybrid). Από τη 10η θέση θα ξεκινήσει ο Έλληνας Ιορδάνης Σερδερίδης.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Kalle Rovanpera με 118 βαθμούς, στη 2η θέση βρίσκεται ο Βέλγος Thierry Neuville με 93 βαθμούς, στην 3η θέση είναι ο Ott Tanak με 85 βαθμούς, στην 4η θέση βρίσκεται ο Elfyn Evans με 83 βαθμούς και την πεντάδα κλείνει ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier με 70 βαθμούς. Βέβαια ο Ogier δεν συμμετέχει σε όλους τους αγώνες αλλά μόνο σε όσους έχει συμφωνήσει με την Gazoo Racing.

Νικητές στους έξι προηγούμενους αγώνες ήταν στο Monte Carlo ( Ogier), Sweden ( Ott Tanak), Mexico (Ogier), Croatia (Evans), Portugal ( Rovanpera) και Sardenia( Neuville).
Στο χθεσινό skakedown οι χρόνοι ήταν οι εξής:

Ο Φινλανδός έκανε ένα λάθος στο 3o πέρασμα αλλα ευτυχώς δεν έπαθε ζημιά το αυτοκίνητό του. Πολύ καλός ήταν ο Εσθονός που σε κάθε πέρασμα έκανε καλύτερο χρόνο χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο του. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Ott Tanak που σε κάθε πέρασμα του κατέβαζε τον χρόνο του.
Αυτός που το παράκανε ήταν ο Takamoto Katsuta που είχε ένα αρκετά επεισοδιακό Shakedown και μια εντυπωσιακή απογείωση αλλά μια κακή προσγείωση.
Τέλος να επισημάνουμε ότι η Hyundai i20N Rally Hybrid ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε στην ομάδα της, τους Teemu Suninen και Emil Lindholm για το WRC αλλά και το WRC2 αντίστοιχα.

Ο Teemu Suninen με τον Mikko Markuula θα αντικαταστήσουν τον αδικοχαμένο Craig Breen και θα τρέξουν στο Rally Estonia και Rally Finland. Ο Emil Lindholm θα συνεχίσει να έχει συνοδηγό την Reeta Hämäläinen και θα τρέξουν με το i20 Rally2.

Παρέλλης & Παπανδρέου θριάμβευσαν τερματίζοντας πρώτοι στη κατηγορία τους στο Ράλι Ακρόπολις 2025.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Δημήτρης Παρέλλης και Ανδρέας Παπανδρέου σήκωσαν ψηλά τη σημαία της Κύπρου στον πιο απαιτητικό αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία RC4 του Ράλι Ακρόπολις 2025.

Με απόλυτο έλεγχο, υψηλή τεχνική κατάρτιση, εμπειρία που τέθηκε σε εφαρμογή και στρατηγική ωριμότητα, το κυπριακό δίδυμο ξεχώρισε από την αρχή του αγώνα, καταγράφοντας κορυφαίους χρόνους σε όλες τις ειδικές διαδρομές και επικρατώντας απέναντι σε κορυφαίους διεθνείς αντιπάλους.

Αυτή είναι μια ιστορική επιτυχία αφού είναι η πρώτη φορά που Κύπριος οδηγός ανεβαίνει στην κορυφή της RC4 στο πλαίσιο του WRC – επιβεβαιώνοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι οι συμπατριώτες μας ανήκουν στην ελίτ του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το Opel Corsa Rally4 της Parellis Rally Team ανταποκρίθηκε απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις του αγώνα, χάρη στην άψογη προετοιμασία και μηχανολογική υποστήριξη της ομάδας. Κομβικής σημασίας για την τεράστια αυτή επιτυχία ήταν και η υποστήριξη των χορηγών: η ECOMMBX ως χρυσός χορηγός που αποτελεί σταθερό πυλώνα στρατηγικής και ενίσχυσης, η IRIDA που στάθηκε δίπλα στην ομάδα με συνέπεια και αφοσίωση, ενώ οι Psaltis Auto Parts / MANNOL, Blue Island και Vitatrace συνέβαλαν ουσιαστικά στην προετοιμασία και την επιτυχία της φετινής προσπάθειας.
«Ήταν ένας αγώνας γεμάτος προκλήσεις, αλλά και στιγμές ανεπανάληπτες. Νιώθουμε υπερηφάνεια για αυτό το αποτέλεσμα και τεράστια ευγνωμοσύνη προς την ομάδα και τους χορηγούς μας που στάθηκαν δίπλα μας. Το Rally Acropolis 2025 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας», δήλωσε με ενθουσιασμό ο Δημήτρης Παρέλλης.
Με αυτό το θριαμβευτικό αποτέλεσμα, η ομάδα Παρέλλη – Παπανδρέου περισσότερο ενισχυμένη από ποτέ αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δυναμική της και συνεχίζει τη φετινή σεζόν με αυτοπεποίθηση, φιλοδοξία και σταθερή αγωνιστική φιλοσοφία, κοιτώντας μπροστά προς τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις.
