Η McLaren Solus GT πέτυχε φέτος τον ταχύτερο χρόνο στην θρυλική ανάβαση του Goodwood Festival Of Speed, με το βρετανικό hypercar να σημειώνει χρόνο 45,34 δευτερολέπτων, πετυχαίνοντας τον τρίτο γρηγορότερο χρόνο αυτοκινήτου παραγωγής που έχει σημειωθεί στη διαδρομή, μετά τα McMurtry Speirling (39,08 δευτ.) και το Nio EP9 (44,32 δευτ.).
Οι πέντε γρηγορότεροι χρόνοι φέτος είναι:
McLaren Solus GT Marvin Kirchhofer 45,34 δευτερόλεπτα
Subaru GL Family Huckster Travis Pastrana 46,37 δευτερόλεπτα
McLaren-Cosworth M26 Michael Lyons 46,89 δευτερόλεπτα
Porsche 911 GT3 Cup Adam Smalley 47,40 δευτερόλεπτα
Nissan Skyline GT-R R32 Jake Hill 48,18 δευτερόλεπτα
Η McLaren θα κατασκευάσει μόλις 25 Solus GT που ήδη όλα έχουν βρει τους ιδιοκτήτες τους. Κίνηση παίρνει από έναν ατμοσφαιρικό V10 5.200 κ.εκ κινητήρα που τον κατασκεύασε η Judd Power και αποδίδει 840 άλογα με 650 Nm ροπής. Το αυτοκίνητο ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά, ο κινητήρας του στροφάρει έως τις 10.000 σ.α.λ, με το αυτοκίνητο να παράγει περισσότερα από 1.200 κιλά κάθετης αεροδυναμικής δύναμης.
Ο κινητήρας συνδυάζεται με 7-τάχυτο αυτόματο σειριακό κιβώτιο που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μοντέλο της McLare και τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 2,5 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα άνω των 322 χλμ/ώρα.
Ο κάθε ιδιοκτήτης ενός Solus GT θα έχει κάθισμα ειδικά προσαρμοσμένο στο σώμα του, ενώ θα παίρνει δώρο μια αγωνιστική στολή εγκεκριμένη από την FIA, ένα κράνος και σύστημα HANS για την προστασία του αυχένα του.
Οι ζάντες του είναι μονομπούλωνες, διαστάσεων 18″, με τον κινητήρα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πλαισίου -για πρώτη φορά σε ένα μοντέλο της McLaren- και έτσι δεν απαιτούνται πρόσθετες δομές ή υποπλαίσια εκτός του carbon monocoque πλαισίου.
Πολλά από τα μέρη του Solus GT είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και έχουν εκτυπωθεί τρισδιάστατα, με τα φρένα να αποτελούνται από εξαπίστονες δαγκάνες και carbon δίσκους.
Οι παραδόσεις του Solus GT θα ξεκινήσουν εντός του 2023, με το κάθε αυτοκίνητο να κοστίζει 2,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (2.920.000 ευρώ)
Δείτε τους Koenigsegg, Hennessey και Rimac να οδηγούν ο ένας τα αυτοκίνητα του άλλου (βίντεο)
Οι Koenigsegg, Rimac και Hennessey είναι μεγάλα ονόματα στον χώρο των hypercar. Οι εταιρείες κατασκευάζουν αυτοκίνητα που ξεπερνούν τα όρια της μηχανικής και της φυσικής και δεν βλέπουμε συχνά τους διευθύνοντες συμβούλους τους πίσω από το τιμόνι των ανταγωνιστών τους. Για πρώτη φορά όμως το Top Gear συγκέντρωσε τα τρία αφεντικά και τρία από τα αυτοκίνητά τους στο Sonoma Raceway για να δει τι σκέφτεται ο καθένας για τα αυτοκίνητα του άλλου.
Τα τρία οχήματα -Hennessy Venom F5 Revolution, Rimac Nevera και Koenigsegg Jesko Attack- έχουν κορυφές επιδόσεων, με το πιο αδύναμο να αποδίδει 1.600 ίππους, περίπου 200 λιγότερους από τα άλλα δύο.
Ο John Hennessey κάθισε για πρώτη φορά πίσω από το τιμόνι του Jesko Attack και φάνηκε πολύ εντυπωσιασμένος, σχολιάζοντας το πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται ο κινητήρας και λέγοντας ότι είναι αρκετά «τρομακτικό» με τον έλεγχο πρόσφυσης ρυθμισμένο. Λέει επίσης ότι είναι πολύ ακατέργαστο αλλά και εκλεπτυσμένο, δίνοντάς του μια διπλή προσωπικότητα.
Στη συνέχεια, ο Mate Rimac κάθισε πίσω από το τιμόνι του δημιουργήματος της Hennessey και δεν δίστασε να το ωθήσει στα όριά του, εκμεταλλευόμενος τον ισχυρότερο κινητήρα εσωτερικής καύσης από οποιοδήποτε σημερινό αυτοκίνητο παραγωγής. Μάλιστα δήλωσε ότι είναι σαν να έχεις βάλει έναν «κινητήρα τέρας σε ένα καρτ».
Ο Christian von Koenigsegg είχε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσει το Rimac Nevera και το Hennessey Venom F5. Φαίνεται εντυπωσιασμένος και από τα δύο, ιδιαίτερα από το αμιγώς ηλεκτρικό Nevera και από το πόσο γρήγορα ένιωσε σαν στο σπίτι του πίσω από το τιμόνι.
Από τους τρεις, ο Mate πίεσε περισσότερο, ιδιαίτερα όταν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του Jesko Attack.