Τα πάνω κάτω ήρθαν στο χθεσινό αγώνα, και πάλι όμως ο Ολλανδός πήρε μία εύκολη νίκη. Ήδη από τον γύρο σχηματισμού ο Leclerc (ο οποίος θα ξεκίναγε δεύτερος στο Grid) θα χάσει τα υδραυλικά και θα πέσει στις μπαριέρες, χάνοντας τον αγώνα. Όταν πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση, μία καραμπόλα μεταξύ Albon, Magnussen και Piastri θα φέρει κόκκινη σημαία και διακοπή μισής ώρας στον αγώνα, προσθέτοντας δύο ακόμα εγκαταλείψεις. Μετά την δεύτερη εκκίνηση ο Ολλανδός θα πάρει κατευθείαν απόσταση ασφαλείας και θα αντικρίσει χωρίς άγχος, πρώτος την καρό σημαία. Στους γύρους που ακολούθησαν εγκατέλειψαν από μηχανική βλάβη ακόμα τρία μονοθέσια, αυτά των Zhou, Bottas και Russell, αφήνοντας μόνο 14 αγωνιστικά να τερματίσουν. Εκπληκτικός ο δεύτερος Norris, ενώ ο Alonso θα βρεθεί στη τρίτη θέση του πόντιουμ έπειτα από απίθανη μονομαχία με τον Perez. Χρειάστηκε το photo finish για να φανεί ποιος πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού.
Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 Max Verstappen έκανε τον καλύτερο χρόνο στα επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά κερδίζοντας την 31η Pole Position της καριέρας του. Αυτό σημαίνει πως ξεκινά από την πρώτη θέση του grid έχοντας πίσω του τον πιλότο της Ferrari Charles Leclerc. Ο Μονεγάσκος όμως στον γύρο σχηματισμού θα χάσει τον έλεγχο και θα πέσει στις μπαριέρες χάνοντας τον αγώνα με τον πλέον άδοξο τρόπο.

Η 2η θέση κενή λοιπόν την τελευταία στιγμή. Στην 3η θέση στη σειρά της εκκίνησης ο Lance Stroll. Ακολουθούν οι Alonso, Hamilton, Russell, Norris.
Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν τον αγώνα. Πριν ακόμα πάρουν την 1η στροφή όμως, υπήρξε επαφή μεταξύ των Magnussen και Albon με το μονοθέσιο του πρώτου να πέφτει στις μπαριέρες. Από την τεράστια αυτή καραμπόλα και ο Oscar Piastri θα πάθει ζημιά στο μονοθέσιο του ενώ μία ελεύθερη ρόδα παίζει «φλιπεράκι» ανεξέλεγκτη ανάμεσα στα μονοθέσια, χτυπώντας την αεροτομή του Ricciardo.
Συνολικά 4 μονοθέσια έπαθαν ζημιά από την καραμπόλα στην πρώτη στροφή καθώς Magnussen – Albon – Piastri και Ricciardo έχουν λαβωμένα αγωνιστικά.

Η κόκκινη σημαία έκανε την εμφάνιση της και ο αγώνας διακόπηκε για περίπου μισή ώρα. Οι μηχανικοί σε αυτό το χρόνο κατάφεραν να επισκευάσουν το μονοθέσιο του Ricciardo αλλά και του Piastri.
Έτσι στη νέα εκκίνηση υπήρχαν 17 μονοθέσια τα οποία αυτή τη φορά ξεκίνησαν και έστριψαν χωρίς παρατράγουδα.

Πλέον, με 10 γύρους να έχουν περάσει (οι 3 χρεώθηκαν στη κόκκινη σημαία και ουσιαστικά δεν έγιναν ποτέ), πρώτος είναι ο Verstappen δεύτερος ο Norris, τρίτος ο Alonso ενώ ακολουθούν οι Hamilton, Russell και Perez. Και οι 17 έχουν μαλακή γόμα με μόνη εξαίρεση τον τελευταίο στη κατάταξη Piastri που έχει τη μεσαία.
Οι προσπεράσεις δίνουν και παίρνουν στη μεγάλη ευθεία, ενώ από τον 20ο γύρο οι οδηγοί ο ένας μετά τον άλλον θα μπουν για αλλαγή ελαστικών.
Η τέταρτη εγκατάλειψη θα έρθει στον 24ο γύρο καθώς ο οδηγός της Alfa Romeo, Zhou, θα βγει εκτός μάχης λόγω μηχανικής βλάβης. Ευτυχώς θα το κάνει ενώ είναι στα pit και έτσι δεν θα επηρεάσει την ροή του αγώνα.
Στη μέση του αγώνα (36ος γύρος από τους 71), ο Ολλανδός έχει εξασφαλίσει απόσταση 5 δευτ. από τον δεύτερο Norris ενώ ο Alonso παλεύει να κρατήσει πίσω του τον Perez.
Εξαιρετική και η μάχη μεταξύ Sainz και Hamilton για την θέση 6.
Τελικά θα εγκαταλείψει και η 2η Alfa Romeo, αυτή του Bottas, αφήνοντας την ιταλική ομάδα χωρίς μονοθέσιο στον αγώνα. Συνολικά η 5η εγκατάλειψη στον αγώνα μέχρι τώρα.
Εγκαταλείψεων συνέχεια με τον οδηγό της Mercedes, George Russell να ακούει στο team radio «Retire the car» λόγω μηχανικής βλάβης. Ο Russell πάλεψε σε όλο τον αγώνα για ένα καλό αποτέλεσμα όμως το μονοθέσιο του δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει τελικά κάτι. Ο teammate του Hamilton βρίσκεται στην 8η θέση.
Απίστευτη η μάχη μεταξύ Alonso και Perez για την τρίτη θέση με τον οδηγό της Aston Martin να καταφέρνει να κρατήσει τη θέση του στο πόντιουμ με διαφορά 0.05 δευτ. από τον Μεξικανό, στην πιο επική μάχη της χρονιάς.
Η τελική κατάταξη του αγώνα είναι: Verstappen – Norris – Alonso – Perez – Stroll – Sainz – Gasly – Hamilton – Tsunoda – Ocon – Sargeant – Hulkenberg – Ricciardo – Piastri.
Εγκατέλειψαν οι: Leclerc – Albon – Magnussen – Zhou – Bottas – Russell.

Ο πρόεδρος της FIA θέλει επιστροφή των V8 κινητήρων στην Formula 1 από το 2029 και 12η ομάδα
Με την F1 να αποκλείει την επιστροφή των V10 κινητήρων, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, επανέλαβε τις δηλώσεις τους πως η Formula 1 θα πρέπει από το 2029 να στραφεί σε πολύ φθηνότερους κινητήρες, προτείνοντας αυτή τη φορά την επιστροφή των V8 κινητήρων, ενώ στάθμισε τις πιθανότητες μιας 12ης ομάδας να ενταχθεί στο grid.
Ο Ben Sulayem προέτρεψε την Formula 1 να στραφεί σε φθηνότερους κινητήρες το συντομότερο δυνατό, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να συμβεί τη σεζόν του 2029, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των νέων μονάδων ισχύος του 2026.
Για εμάς, οι V8 κινητήρες έρχονται. Με τις ομάδες τώρα, είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό. Η FOM είναι υποστηρικτική, οι ομάδες συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.
Close Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Χρειάζονται τρία χρόνια, οπότε ελπίζουμε ότι μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι εκεί, αλλά το καύσιμο είναι επίσης πολύ ακριβό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Τα κιβώτια ταχυτήτων είναι πολύ ακριβά.
Ο τρέχων κινητήρας δεν έχεις ιδέα πόσο περίπλοκος είναι, και είναι δαπανηρός. Η έρευνα και ανάπτυξη φτάνει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, και ο κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 έως 2,1 εκατομμύρια δολάρια, οπότε αν επιλέξουμε έναν V8 κινητήρα.
Close
Τα σχόλια του Ben Sulayem αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της FIA νωρίτερα αυτή τη σεζόν, όταν οι εκκλήσεις του προέδρου για φθηνότερους κινητήρες οδήγησαν σε συνάντηση με τους διάφορους τρέχοντες και μελλοντικούς κατασκευαστές μονάδων ισχύος στο Μπαχρέιν. Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση αυτή ήταν ότι η F1 πρέπει να διατηρήσει μια μορφή ηλεκτροκίνησης καθώς και βιώσιμα καύσιμα στους μελλοντικούς κανονισμούς κινητήρων της.
Δεν έχουν υπάρξει επίσημες συζητήσεις για μελλοντικές μονάδες ισχύος από τη συνάντηση στο Μπαχρέιν, με οποιαδήποτε απόφαση να απαιτεί την υποστήριξη της FIA και του κατόχου εμπορικών δικαιωμάτων FOM, καθώς και μια ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των κατασκευαστών.
Ο Ben Sulayem εξέφρασε νωρίτερα την επιθυμία του για V10 κινητήρες, αλλά οι V8 κινητήρες με μια πιο μετριοπαθή και φθηνότερη μορφή υβριδικού συστήματος πιθανότατα θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς σχετίζονται περισσότερο με τα συμβατικά αυτοκίνητα και είναι ελαφρύτεροι από τους V10, κάτι που θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων της F1.
Πολλοί από τους κατασκευαστές παράγουν V8 κινητήρες στα αυτοκίνητά τους, επομένως εμπορικά είναι σωστό. Πόσο κοστίζει; Ο στόχος είναι πάνω από 50% [φθηνότερα] σε όλα.
Ο Ben Sulayem αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή 12η ομάδα στο grid. Μετά από μια παρατεταμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια αμερικάνικη εργοστασιακή ομάδα, με την Cadillac να μπαίνει στο πρωτάθλημα από το 2026, στρέφει το βλέμμα του σε μια συμμετοχή από την Κίνα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια προσφορά αυτή τη στιγμή και ο Ben Sulayem αναγνώρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενο μέρος θα πρέπει να περάσει από τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες της FIA και της FOM για να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμο και προσθέτει αξία στο πρωτάθλημα.
Θα έρθει η ώρα που θα νιώσουμε ότι είναι σωστό να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον. Δεν είμαστε εδώ για να αναστατώσουμε άλλες ομάδες. Δεν θα είναι απλώς να πάμε και να το κάνουμε για να το κάνουμε. Πρέπει να αξίζει τον κόπο για εμάς. Η ομάδα πρέπει να προσθέσει αξία στη διατήρηση της επιχείρησης της Formula 1.
