Την έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, επέλεξε η Mercedes για να μας συστήσει στο εντυπωσιακό νέο σύστημα infotainment MB.OS. Ένα σύστημα το οποίο αρχικά θα εξοπλίσει την έκδοση παραγωγής της Mercedes-Benz Concept CLA-Class και θα επεκταθεί σε όλα τα μοντέλα που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA).
Ίσως το πιο σημαντικό και πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείου του νέου infotainment, είναι η λειτουργία MBUX Virtual Assistant, η οποία ουσιαστικά παρέχει έναν ψηφιακό βοηθό ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας ψηφιακός βοηθός που μπορεί να αντιλαμβάνεται ακόμα και την διάθεση του οδηγού και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Εάν π.χ. το σύστημα αντιλαμβάνεται πως ο οδηγός έχει καλή διάθεση, τότε αυτό θα απαντάει πιο ομιλητικά και θα μπορεί να προτείνει και λειτουργίες όπως μασάζ του καθίσματος κ.α. Από την άλλη, όταν αντιλαμβάνεται πως ο οδηγός δεν περνά και την καλύτερη ημέρα, τότε οι απαντήσεις θα είναι πιο σύντομες και οι προτροπές για άλλες λειτουργίες, λιγότερες. Μάλιστα το «πρόσωπο» του ψηφιακού αυτού βοηθού θα εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη αφής ως ένα αστέρι, το οποίο θα αλλάζει χρώματα και σχέδια, ανάλογα με την τρέχουσα συναισθηματική ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο.

Μάλιστα στο νέο αυτό σύστημα, ο οδηγός δεν θα χρειάζεται να λέει πριν από κάθε φωνητική εντολή τη γνωστή φράση «Hey Mercedes». Αντιθέτως θα μπορεί απλά να λέει «ζεσταίνομαι» και η τεχνητή νοημοσύνη να ανάβει αυτόματα τον κλιματισμό.
Το νέο MB.OS κάνει επίσης πρεμιέρα με το νέο σύστημα πλοήγησης MBUX Surround. Αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιεί προηγμένα τρισδιάστατα γραφικά για να παρέχει στους επιβάτες έναν λεπτομερή χάρτη και μπορεί να ξεχωρίζει τα οχήματα στο δρόμο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των φορτηγών, των ποδηλατών, ακόμη και των πεζών κοντά στο δρόμο.

H διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης.
Σε ποιες περιπτώσεις οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα με τους μπροστά και πότε με την ίδια φορά; Η τετραδιεύθυνση σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να εκτινάξει την οδηγική του συμπεριφορά και αποτελεί μια τεχνολογία που ποτέ δεν έμελλε να είναι προνόμιο μόνο των ακριβών supercars.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν οι μηχανικοί της Honda κατάφεραν στο Prelude του 1988 να εισαγάγουν σύστημα διεύθυνσης και για τους πίσω τροχούς. Μια τεχνολογία που βελτίωνε σε απίστευτο βαθμό τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο, όμως τελικά ποτέ δεν πέρασε στη μαζική γραμμή παραγωγής λόγω… κακού marketing.
Ανά χρονικά διαστήματα εταιρείες εξοπλίζουν μερικά μοντέλα επιδόσεών τους με τετραδιεύθυνση, όπως π.χ. το Renault Megane RS. Όμως, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενεργητικής και παθητικής τετραδιεύθυνσης;
Παθητική τετραδιεύθυνση: Αποτελεί την πιο απλή περίπτωση στην οποία οι πίσω τροχοί στρίβουν ελάχιστες μοίρες προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς. Με αυτόν τον τρόπο (ακόμα και με τις 2 ή 3 μοίρες κλίσης) μειώνεται σε τεράστιο βαθμό η πιθανότητα υπερστροφής.
Ενεργητική τετραδιεύθυνση: Μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, που έχει όμως και θεαματικά αποτελέσματα και μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης. Όταν το όχημα κινείται με μικρή ταχύτητα, τότε οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας το όχημα πιο ευέλικτο και ευκολοδήγητο. Όταν η ταχύτητα κίνησης αυξηθεί σε έναν βαθμό, τότε η στρέψη των πίσω τροχών γίνεται προς την όμοια φορά, βοηθώντας το όχημα να πετύχει καλύτερη πρόσφυση και σταθερότητα, ώστε ακόμα και απότομοι ελιγμοί, να γίνουν πιο ασφαλείς.
