Το πρόγραμμα δοκιμών της νέας Porsche Taycan περιλάμβανε 17 διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.
Η Porsche όπως φαίνεται δεν έχει στόχο απλά να κάνει ένα facelift στην καινούρια της Taycan, αλλά στοχεύει να δημιουργήσει το 2024 ένα εντελώς νέο μοντέλο που θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη γενιά του. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το εξαντλητικό πρόγραμμα δοκιμών που έχει ξεκινήσει η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει σε όλα τα σημεία τόσο την ηλεκτρική έκδοση, όσο και όλη την γκάμα της Taycan.

Το ακραίο πρόγραμμα δοκιμών περιλαμβάνει πέρασμα από 17 διαφορετικές χώρες σε θερμοκρασία που εναλλάσσονταν από τους -41 έως τους +53 βαθμούς Κελσίου. Από την παγωμένη Φινλανδία μέχρι την καυτή Αριζόνα, η Taycan στις εκδόσεις Cross Turismo και Sport Turismo ξεπέρασε τα 3,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ένα από τα σημεία κλειδιά που κατάφεραν να πετύχουν οι άνθρωποι της εταιρείας είναι η αύξηση της αυτονομίας και η μείωση στο χρόνο φόρτισης. Ιδιαίτερα σε συνθήκες ψύχους η Porsche κατάφερε να μειώσει στο μισό το χρόνο φόρτισης κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στην καθημερινή χρήση. Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα – κυρίως Tesla – ταλαιπωρούνται απίστευτα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Η Porsche αναφέρει επίσης ότι η νέα Taycan θα έχει έκδοση με μεγαλύτερη μπαταρία. Το αυτοκίνητο θα είναι σίγουρα πιο γρήγορο, κάτι που μπορούμε να πιστέψουμε αφού στην πρωτότυπη έκδοσή του κατάφερε να σημειώσει 26 δευτερόλεπτα ταχύτερο χρόνο από το υπάρχον μοντέλο, ενώ παράλληλα θα έχει και αυξημένη αυτονομία. Το πρόγραμμα δοκιμών θα ολοκληρωθεί σύντομα και το αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί επίσημα την Άνοιξη του 2024.

Νέο πακέτο “Aero performance ” για το GR Yaris – Πιο σκληροπυρηνικό και ετοιμοπόλεμο από ποτέ με Rally στοιχεία
Τον Απρίλιο, η Toyota παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση του GR Yaris στην Ιαπωνία, μαζί με την ανακοίνωση του επερχόμενου πακέτου “Aero Performance”. Το τελευταίο θα κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά από την 1η Οκτωβρίου, με την αυτοκινητοβιομηχανία να ανακοινώνει την τοπική τιμολόγησή του (αργότερα θα έρθει και σε άλλες αγορές).

Το πακέτο Aero Performance περιλαμβάνει στοιχεία σχεδιασμένα για τη βελτίωση της ψύξης και της αεροδυναμικής. Αυτά αναπτύχθηκαν από την Toyota Gazoo Racing και τους επαγγελματίες οδηγούς της κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Super Taikyu Series και στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Ράλι.
Αρχικά είναι το αεριζόμενο καπό το οποίο αντικατοπτρίζει το σχήμα του καπό από ανθρακονήματα του σκληροτράχηλου GRMN Yaris, αλλά είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Το συγκεκριμένο βελτιώνει την ψύξη αποβάλλοντας τη θερμότητα του χώρου του κινητήρα. Μάλιστα συνδυάζεται με ένα splitter που μειώνει την ανύψωση του μπροστινού μέρους και αεραγωγούς στα μπροστινά φτερά.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ένα επίπεδο προστατευτικό κάλυμμα για το ρεζερβουάρ καυσίμου που βελτιστοποιεί τη ροή του αέρα κάτω από το όχημα και επιπλέον αγωγούς στο πίσω μέρος για τη μείωση των αεροδυναμικών φορτίων στον προφυλακτήρα. Ωστόσο, η πιο προφανής προσθήκη είναι η μεγάλη, ρυθμιζόμενη πίσω αεροτομή που βοηθά στη βελτίωση της σταθερότητας σε υψηλές ταχύτητες και σε απότομο φρενάρισμα.

Το GR Yaris είναι ένας πύραυλος τσέπης που τροφοδοτείται από έναν τρικύλινδρο κινητήρα turbo 1,6 λίτρων που αποδίδει 303 ίππους και 400 Nm ροπής. Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός εξατάχυτου χειροκίνητου και ενός οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων που στέλνει ισχύ και στις τέσσερις στροφές μέσω του συστήματος GR-Four AWD που προέρχεται από ράλι. Μάλιστα, η έκδοση RZ “High Performance” διαθέτει διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης Torsen και σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου BBS.
Οι πωλήσεις του GR Yaris με το πακέτο Aero Performance θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου στην ιαπωνική αγορά και θα κοστίζει περίπου 3.200 ευρώ. Εκτός από την Ιαπωνία, το πακέτο Aero Performance αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές όπως η Ευρώπη, για όσους θέλουν να ανεβάσουν το GR Yaris τους, ένα ακόμα επίπεδο.
