Rally

15 Feb, 2024 Ώρα 10:01

WRC: Οι προβολείς στράφηκαν στα χιονισμένα βουνά της Σουηδίας

Thumbnail

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ράλλυ στο WRC το 2022 και 2023 Kalle Rovanpera φέτος δεν θα ακολουθήσει όλο το πρωτάθλημα. Για πρώτο αγώνα φέτος ο νεαρός Φινλανδός διάλεξε το Rally Sweden που περιλαμβάνει 18 χιονισμένες Ειδικές Διαδρομές.

Close

Στον αγώνα των 1104.30 χιλιομέτρων δήλωσαν συμμετοχής 57 πληρώματα ενώ από τη Σουηδία ξεκινάει και ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος FIA Junior WRC του 2024.

 

Close

 

Χωρίς τον Sebastien Ogier αλλά με τον Kalle Rovanpera η αγωνιστική ομάδα της Toyota θα προσπαθήσει να κερδίσει τον αγώνα. Στο Rally Monte Carlo ο Γάλλος S.Ogier παρά τις προσπάθειες που έκανε δεν μπόρεσε να κερδίσει τον T.Neuville και έτσι στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε η Hyundai.

Close

Το Rally Sweden ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουάριου με μία ειδική διαδρομή μήκους 5.16 χλμ. Την επομένη ημέρα (Παρασκευή 16/2) θα γίνουν 7 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 108.78 χλμ. Με επτά ειδικές διαδρομές αλλά με περισσότερα χιλιόμετρα θα γίνει το Σάββατο (17/2) το τρίτο σκέλος. Τα συνολικά αγωνιστικά χλμ είναι 126.74 . Την Κυριακή (18/2) θα γίνουν μόνο τρεις Ε.Δ συνολικού μήκους 61.08 χλμ.

 

 

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 57 πληρώματα. Η αγωνιστική ομάδα της Toyota συμμετέχει με τέσσερα GR Yaris Rally1 HYBRID με τους Kallle Rovanpera – Jonne Halttunen , Elfyn Evans- Scott Martin, Takamoto Katsuta – Aaron Johnston και Lorenzo Bertelli -Simone Scattolin.

Η αγωνιστική ομάδα της Hyundai συμμετέχει με τρία i20 N Rally 1 Hybrid και τους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe, Ott Tanak- Martin Jarveoja και Εsapekka Lppi – Janne Ferm .

O Ott Tänak δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στις γαλλικές Άλπεις. Το πάλεψε και με το παραπάνω και κατάφερε να πάρει μια 4η θέση. Το αυτοκίνητο του δούλεψε θαυμάσια, ο Εσθονός δεν παραπονέθηκε, όπως συνηθίζει να κάνει όταν δεν κερδίζει αυτό που θέλει, αλλά τελικά οι αντίπαλοι του είχαν δημιουργήσει μια καλή απόσταση ασφαλείας και έτσι κάθε προσπάθεια του ήταν περιττή. Στη Σουηδία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το χιόνι είναι η ειδικότητά του. Για να δούμε τι θα κάνει στον 4ήμερο αγώνα. Πάντως πέρυσι κέρδισε το Ράλλη στη Σουηδία με το M-Sport Ford Puma.

Η αγωνιστική ομάδα της Ford συμμετέχει στη Σουηδία με δύο Puma Rally 1 Hybrid και τους Andrien Fourmoux- Alefandre Coria και Gregoire Munster – Louis Louka .

Στις τέσσερις ημέρες του αγώνα τα πληρώματα θα κάνουν συνολικά 1104,30 χλμ και από αυτά τα 915.21 χλμ θα είναι απλές διαδρομές και τα 301.76 θα είναι αγωνιστικά που θα γίνουν στις 18 Ε.Δ.

Έχοντας διεκδικήσει δύο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα φέτος ο 23χρονος Φινλανδός επέλεξε ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσει -τουλάχιστον για το 2024- έναν νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα και έτσι δίνει την ευκαιρία στον Elfyn Evans να διεκδικήσει τον τίτλο. Φυσικά τον τίτλο θα κυνηγήσουν και οι δύο οδηγοί της Hyundai. Ο Neuville και ο Ott Tanak.

 

 

Στην Σουηδία θα δούμε με το εργοστασιακό GR Yaris Rally1 HYBRID (είναι η  τέταρτη επίσημη συμμετοχή) τους Ιταλούς Lorenzo Bertelli -Simone Scattolin. Ο Lorenzo Bertelli είναι ιδιώτης και πριν από ένα χρόνο συμμετείχε στον ίδιο αγώνα με νοικιασμένο εργοστασιακό αυτοκίνητο.

Στην Hyundai ο Thierry Neuville, που θέλει τη νίκη γνωρίζει ότι έχει δύο καλούς οδηγούς που μεγάλωσαν οδηγώντας στα χιόνια. Ο Εσθονός Ott Tänak θα προσπαθήσει να κερδίσει στη Σουηδία και να πάρει βαθμούς ενώ ίδιο στόχο έχει και ο Φινλανδός Esapekka Lappi που φέτος είναι ο πρώτος του αγώνας με το τρίτο i20 N Rally1. Ο Lappi φέτος θα μοιρασθεί το τρίτο i20 N Rally1 με τους Andreas Mikkelsen και Dani Sordo.

Νίκη θέλει και ο Γάλλος Adrien Fourmaux, ο οποίος είναι ικανός να κάνει την έκπληξη.

Στο στρατόπεδο του WRC2 θα δούμε τους Oliver Solberg και Sami Pajari, τον Emil Lindholm αλλά και τον πρωταθλητή του FIA Junior WRC William Creighton που αναβαθμίστηκε και θα τρέξει με ένα Fiesta Rally2 που προετοιμάζεται από τη M-Sport Ford.

Ο πρωταθλητής του WRC3, Roope Korhonen, φέτος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση  στην κατηγορία του WRC2 με ένα ολοκαίνουργιο GR Yaris Rally2.

Το ράλλυ στη Σουηδία έχει μια ιδιαιτερότητα στην επιλογή των ελαστικών. Ενώ το πρωί το χιόνι είναι παχύ και όλοι χρησιμοποιούν ελαστικά με καρφιά, στα δεύτερα περάσματα που το φρέσκο χιόνι δεν έχει προλάβει να καλύψει τις αυλακιές η πρόσφυση είναι διαφορετική. Στις ειδικές τα πληρώματα χάνουν την πρόσφυση που είχαν στα πρωινά περάσματα αφού τα ελαστικά με τα καρφιά δεν δουλεύουν σωστά όταν συναντούν χαλίκια.

 

16 May, 2024 Ώρα 11:28

Με υψηλές φιλοδοξίες οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης στην Πελοπόννησο

Thumbnail

Μετά τη νίκη τους στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης συμμετέχουν με υψηλές φιλοδοξίες στο 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ με κέντρο τον Πύργο Ηλείας. Το μικτό ελληνοκυπριακό δίδυμο θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε έναν ιδιαίτερο αγώνα που διεξάγεται σε μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας με τις ειδικές του να περνάνε μέσα από το φημισμένο δρυοδάσος της Φολόης.

Close

“Πιστοί στο φετινό μας πρόγραμμα συμμετέχουμε και στο δεύτερο αγώνα του Πρωταθλήματος, το Ολυμπιακό Ράλλυ στην Ηλεία. Έχουμε ακούσει πολλά για τις ειδικές της περιοχής και το δάσος της Φολόης και ανυπομονούμε να τις δούμε από κοντά. Έχουμε επίσης μάθει ότι ο κόσμος της περιοχής διψάει για αγώνες και γεμίζει τις ειδικές διαδρομές  και εμείς θα είμαστε εκεί για να προσφέρουμε θέαμα” δήλωσε ο 33χρονος Κύπριος οδηγός που έχει θέσει ως στόχο φέτος την κατάκτηση του πρωταθλήματος της δικίνητης κατηγορίας F2 και όχι μόνο.

 

Close

 

“Είναι αλήθεια ότι ο συναγωνισμός στον πρώτο αγώνα της χρονιάς δεν ήταν αυτός που περιμέναμε οπότε δεν περιοριστήκαμε στη διεκδίκηση της νίκης στην κατηγορία μας, αλλά στοχεύσαμε και ψηλά στη γενική. Στον Πύργο όμως θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αφού οι τοπικοί οδηγοί είναι εξαιρετικά γρήγοροι και υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Η φύση των ειδικών μάλιστα είναι διαφορετική από τους αγώνες στην Κύπρο, με πιο στενά και τεχνικά κομμάτια, οπότε θα με βοηθήσει πολύ η εμπειρία του συνοδηγού μου Γιώργου Βότση σε αυτές τις συνθήκες. Είναι θετικό που πριν τον αγώνα θα υπάρχει shakedown, όπου θα ρυθμίσουμε κατάλληλα το αυτοκίνητο στις απαιτήσεις των ειδικών της περιοχής”, ήταν τα λόγια του Πανίκου Πολυκάρπου, ο οποίος δήλωσε αναφορικά με το στόχο του στον Πύργο: “Θα δώσουμε και εδώ τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε έναν απροβλημάτιστο αγώνα και να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε σε χρόνους κάποια από τα τετρακίνητα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Ράλλυ. Ευχόμαστε καλό αγώνα σε όλα τα πληρώματα και καλή διασκέδαση στους πολυάριθμους θεατές που θα βρεθούν στα βουνά.”

Close

 

 

Οι Πανίκος Πολυκάρπου- Γιώργος Βότσης θα συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό Ράλλυ  με Peugeot 208 Rally4 των κατηγοριών F2 (N-A-R) και C5 της ομάδας του Shockslab, η οποία  συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα με δύο αυτοκίνητα. Ομόσταβλοι των Πολυκάρπου- Βότση είναι οι Δημήτρης Παλαιοκώστας- Ανδρέας Βίγκος με τα δύο πληρώματα της ομάδας να κατακτούν τις δύο πρώτες θέσεις της κατηγορίας στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. 

Ο αγώνας έχει κέντρο τον Πύργο Ηλείας και αποτελείται από 6 ειδικές διαδρομές 80 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το Ολυμπιακό Ράλλυ αποτελεί τον δεύτερο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενός θεσμού που συνολικά απαρτίζεται από τέσσερις αγώνες.

Την προσπάθεια του πληρώματος στηρίζουν η εταιρεία Medea Trans, μια εταιρεία αφοσιωμένη στη μεταφορά ιατρικών προϊόντων, φαρμάκων και ιατρικών ειδών, που προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και τα λιπαντικά αυτοκινήτου Mannol Oil. Η Shockslab, η Alkis Car Servicing και η Rally Art Technology είναι υπεύθυνες για την προετοιμασία και συντήρηση του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε την προσπάθεια του Πανίκου Πολυκάρπου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  https://www.facebook.com/panik99