Ειδήσεις

23 Feb, 2024 Ώρα 14:09

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011

Thumbnail

Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ). Και αυτό παρά τους στόχους μείωσης για τα νέα αυτοκίνητα που τέθηκαν το 2010.

Close

Η ΕΕ σημείωσε σημαντική επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε διάφορους τομείς, αλλά το CO2 από τις οδικές μεταφορές συνέχισε να αυξάνεται, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2021 αποτελούσαν το 23% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Τα επιβατικά αυτοκίνητα ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές μεταξύ 2011 και 2022, ενώ μειώθηκαν οριακά για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (-4,6%), διαπίστωσε το ΕΕΣ. Ενώ οι κανόνες της ΕΕ έχουν καταστήσει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς κατά την τελευταία δεκαετία, τα κέρδη αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί από την τάση των SUV, η οποία έχει αυξήσει τη μάζα των οχημάτων κατά περίπου 10%, και από την παράλληλη τάση για ισχυρότερους κινητήρες (κατά μέσο όρο περίπου 25% ισχυρότεροι).

Στη δεκαετία του 2010, οι κατασκευαστές εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στις απαιτήσεις δοκιμών για να επιτύχουν μειωμένες εκπομπές σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα χάσμα με τις εκπομπές στον πραγματικό κόσμο. Μετά το Dieselgate το 2015, ένας νέος κύκλος δοκιμών μείωσε αλλά δεν εξάλειψε το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των εκπομπών στον πραγματικό κόσμο, αναφέρει το ΕΕΣ.

Close

Σε συνδυασμό με την τάση για μεγαλύτερα αυτοκίνητα και ισχυρότερους κινητήρες, αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές εκπομπές από τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ταξινομήσεων νέων οχημάτων, δεν έχουν μειωθεί, σύμφωνα με το ΕΕΣ. Αυτή η πεισματική αντίσταση στη βελτίωση θέτει σε κίνδυνο την πράσινη ατζέντα της Ευρώπης. Πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων δεν θα υπάρξει όσο επικρατεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, δήλωσε ο Pietro Russo, μέλος του ΕΕΣ.

Ωστόσο η ηλεκτροδότηση του στόλου των αυτοκινήτων της ΕΕ είναι ένα σημαντικό εγχείρημα. Με τον όρο αυτό οι ελεγκτές εννοούν τα πλήρως ηλεκτρικά BEV, όχι τα υβριδικά PHEV, τα οποία τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερες εκπομπές στην πράξη από αυτές που υποδεικνύουν οι εργαστηριακές δοκιμές. Το ΕΕΣ επισημαίνει ότι το 2025 θα υπάρξει προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για να διορθωθεί αυτό. Μέχρι τότε, τα PHEV θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως οχήματα χαμηλών εκπομπών, προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Αν τα BEV μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τότε ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι έχει ήδη αυξηθεί. Το 2022, σχεδόν ένα στα επτά νέα αυτοκίνητα ήταν ένα BEV, από μόλις 1 στα 100 το 2018.

Close
04 Sep, 2024 Ώρα 11:00

Η TOYOTA GAZOO Racing άρχισε να δέχεται παραγγελίες για το GR Supra GT4 EVO2

Thumbnail

Η TOYOTA GAZOO Racing (TGR) άρχισε να δέχεται παραγγελίες για το νέο GR Supra GT4 EVO2. Ένα αγωνιστικό μοντέλο με πολλές περγαμηνές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το οποίο δέχθηκε σωρεία αναβαθμίσεων σε τομείς όπως οι επιδόσεις, η αξιοπιστία και το χειρισμό. Αναβαθμίσεις που προήλθαν κατευθείαν από τις ομάδες και τους οδηγούς με στόχο τη συνέχιση της επιτυχίας του μοντέλου.

Close

 

 

Από την κυκλοφορία του GR Supra GT4 το 2020, οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τις 120 μονάδες. Το μοντέλο κέρδισε σωρεία αγώνων στην κατηγορία GT4 σε 11 χώρες ενώ έχει περισσότερους από 500 τερματισμούς στο βάθρο. Παράλληλα, πήρε τον τίτλο σε περιφερειακά πρωταθλήματα σε Ασία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Το GR Supra GT4 EVO δέχθηκε αναβαθμίσεις για τη σεζόν 2023 με αυτές να επικεντρώνονται στο φρενάρισμα, το χειρισμό και την απόδοση του κινητήρα. Η Toyota Gazoo Racing δεν έμεινα μέχρι εκεί. Ταξίδεψε σε όλες τις πίστες όπου αγωνιζόταν τον μοντέλο και συνέλεξε data από τις ομάδες, πριν προχωρήσει στην αναβάθμιση και την παρουσίαση του GR Supra GT4 EVO2.

Close

 

 

Συγκεκριμένα, εξελίχθηκε το ABS για να μπορεί να προσφέρει καλύτερο φρενάρισμα και κράτημα στις στροφές με βάση τον τύπο και τη φθορά του ελαστικού αλλά και την κατάσταση του οδοστρώματος. Επιπλέον, ο χρόνος κατεβάσματος ταχυτήτων έχει μειωθεί μέσω μιας ενημέρωσης λογισμικού που επεμβαίνει στο εύρος των στροφών του κινητήρα. Κάτι που προσφέρει περισσότερο έλεγχο κατά την επιβράδυνση αλλά και αυξημένη ταχύτητα στις στροφές. Επίσης, εκτός από τη βελτίωση της απόδοσης ψύξης του κινητήρα, των φρένων και του συστήματος μετάδοσης κίνησης, οι θερμοκρασίες του πιλοτηρίου έχουν βελτιστοποιηθεί για να διευκολύνουν την οδήγηση ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Αυτές οι βελτιώσεις κάνουν το GR Supra GT4 EVO2 πιο εύκολο στην οδήγηση όχι μόνο για επαγγελματίες οδηγούς αλλά κιαι για ερασιτέχνες οδηγούς που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα GT4 παγκοσμίως.

Το GR Supra GT4 EVO2 θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του τον Ιανουάριο του 2025 στον πρώτο γύρο του IMSA Michelin Pilot Challenge, που πραγματοποιείται σε συνδυασμό με το 24 Hours of Daytona.

Όσον αφορά την Ευρώπη, οι πωλήσεις και η υποστήριξη πελατών του GT4 (πωλήσεις ανταλλακτικών και τεχνική υποστήριξη) θα γίνονται από την TOYOTA GAZOO Racing Europe GmbH. H επίσημη ιστοσελίδα για παραγγελίες: https://gr-supra-gt4.com/