Editorial

02 May, 2024 Ώρα 19:39

20 χρόνια BURNOUT – Τιμή στο θρυλικό περιοδικό που έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του motorsport και tuning

Thumbnail

Τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του κυπριακού BURNOUT. Ένα περιοδικό που άφησε εποχή στο χώρο του tuning, των Clubs αυτοκινήτων, αλλά και του motorsport. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τα επιτεύγματα μας, αλλά το BURNOUT, είναι ιστορία.

Close

Η όλη φάση ξεκίνησε από την Ελλάδα όπου από το 1999 μέχρι το 2003 διοργανώναμε αποκλειστικά τους αγώνες dragster. Τα ρεκόρ επισκεψιμότητας (22.000 θεατές) και συμμετοχών (190 auto – moto σε ένα αγώνα) δεν έχουν σπάσει ποτέ. Και δεν προβλέπεται να σπάσουν. Ακόμη και τον 1ο αγώνα drift στην Ελλάδα, εμείς τον διοργανώσαμε, στις Αφίδνες…

Στην Κύπρο διοργανώσαμε τους πρώτους αγώνες dragster to 2002 και 2003. Όλα τότε με το ελληνικό BURNOUT σαν χορηγό επικοινωνίας.

Close

Και τότε ήταν που είδαμε το κενό στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες, στήσαμε το κυπριακό BURNOUT. Η αναγνωσιμότητα του τότε είχε ταράξει τα νερά στα διαφημιστικά γραφεία. Προσπαθούσαν με πάθος να το μειώσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Το έβρισκαν μπροστά τους τα δήθεν «αντρικά» περιοδικά των μεγάλων εκδοτικών εταιρειών που έτρωγαν την σκόνη του BURNOUT, του «περιοδικού του δρόμου». Ενός περιοδικού πολύ προχωρημένου για την εποχή του.

 

Close

 

Πάρτυ, διοργανώσεις, το πρώτο Extreme Car Show, οι πρώτοι αγώνες Drift στη Δρομολαξιά και οι βάσεις για αναγνώριση του αθλήματος μας στην κοινωνία της μάππας, είχαν μπει από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Η ανάπτυξη του tuning και του motorsport, ήταν ραγδαία. Οι προσκλήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ και ραδιόφωνα για την οδική ασφάλεια πολλές. Γιατί εμείς ξέρουμε τι λέμε και δεν κρυβόμαστε.

 

 

Έκτοτε, χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, το BURNOUT  το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 2012 (πουλώντας αντίτυπα για χρόνια μετά) αλλά άφησε το στίγμα του παντού, μέχρι και σήμερα.

Λίγα είναι τα άτομα και οι φορείς που ώθησαν το motorsport στην Κύπρο. Δεν το κάναμε μόνοι μας. Μην με παρεξηγάτε.

 

 

Όμως το BURNOUT, τα έργα του και η σημερινή του προέκταση, είναι ακόμη ζωντανή:

  • Το Boyz Stuff Show που ακόμη πολλοί το ονομάζουν BURNOUT, κλείνει 20 χρόνια ζωής φέτος!
  • Η Achna Speedway για την οποία το BURNOUT έδωσε μάχες με τον ιδιοκτήτη πριν ανοίξει, κρατιέται ζωντανή από την ομάδα του BURNOUT που την διαχειρίζεται εδώ και 5 + χρόνια με πρωτοστάτη τον Αυγουστή «του BURNOUT».
  • Το Petrolheads Festival, το Πρωτάθλημα Αναβάσεων, το Πρωτάθλημα Time Attack, το Gymkhana, όλα με την στήριξη μας, έχουν ένα άρωμα BURNOUT.

Πολλά από τα Clubs αυτοκινήτων, είχαν δημιουργηθεί (και πρωτο εμφανιστεί) στο BURNOUT.

 

 

Θυμάμαι ακόμη τα αυτοκίνητα στους δρόμους με τα αυτοκόλλητα BURNOUT που δίναμε δώρο με τα τεύχη μας.

Κρατάω ακόμη τα μηνύματα θαυμασμού, τα δώρα που μας έστελναν, τις επιστολές. Τα τηλεφωνήματα και τα βράδια που περνάγαμε στο αρχηγείο για να βοηθήσουμε τους δικούς μας street racers που τους μάζευαν τα αυτοκίνητα οι «θυμωμένοι» ζετάδες να τα πάρουν πίσω. Τις μάχες για αλλαγή της νομοθεσίας για τα «μοτιφαρισμένα» αυτοκίνητα που καλά κρατεί.

Το BURNOUT ήταν μια ιδέα. Ένας τρόπος ζωής. Ένα πολύ προχωρημένο project για την εποχή του. Σήμερα, το τιμάμε.

Είμαι πολύ περήφανος που το έφερα στην Κύπρο και σήμερα, 20 χρόνια μετά, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους όλων όσων έζησαν υπέροχες στιγμές BURNOUT.    

Χαίρομαι που πολλοί ακόμη με αποκαλούν ο «Στέλιος ο BURNOUT».

Στέλιος Κυθρεώτης

31 Jul, 2024 Ώρα 20:37

Οδηγούμε (και απολαμβάνουμε) τη νέα Porsche 911 Carrera και GTS T – Hybrid στην Ισπανία (βίντεο)

Thumbnail

Του Στέλιου Κυθρεώτη

Close

61 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του μοντέλου 911 το 1963, η γερμανική εταιρεία παραγωγής ονειρικών αυτοκινήτων παρουσίασε τα νέα μοντέλα Porsche 911 Carrera και 911 GTS T – Hybrid. Μην κολλήσετε στο Hybrid, η νέα αυτή 911 ακολουθεί ένα βασικό κανόνα της Porsche: Επιδόσεις και ευχρηστία σε καθημερινή βάση. Η νέα Porsche 911 Carrera GTS μου έδωσε μια εμπειρία οδήγησης που ξεπέρασε κάθε προσδοκία!   Σχεδιασμένη για οδηγική απόλαυση, η Porsche 911 Carrera GTS προσφέρει μοναδικές επιδόσεις τόσο σε δημόσιους δρόμους όσο και σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Τι άλλο να ζητήσει ένας «ταπεινός» λάτρης της οδήγησης;

Και όντως, η νέα 911 οδηγείται με μεγάλη ευκολία στο δρόμο έστω κι αν είναι ένα πολυτελές supercar των 400 ή 540 ίππων! Αν θες να βολτάρεις με τον κολλητό ή την καλή σου σε χαλαρούς ρυθμούς το πράττεις σε ένα περιβάλλον πολυτελείας με το θηρίο να είναι βέβαια πάντα έτοιμο για το τσίμπημα της απόλαυσης. Αν τώρα θες να απολαύσεις οδήγηση – και όταν λέμε οδήγηση εννοούμε δύναμη, κράτημα, επιτάχυνση με το περίβλημα της ποιότητας της Porsche, τότε το 911 σε στέλνει στην κορύφωση της οδηγικής ευτυχίας!

Close

 

 

Αεροδυναμική και σχεδιασμός

Διατηρώντας το εικονικό του σχήμα της 911 εύκολα κάποιος διακρίνει ότι το  νέο μοντέλο σχεδιάστηκε για να παρέχει άριστη σταθερότητα και απόδοση στις υψηλές ταχύτητες. Οι καινοτομίες, είναι πολλές:

Ρυθμιζόμενη Πίσω Αεροτομή: Η ενεργή πίσω αεροτομή προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με την ταχύτητα και τις συνθήκες οδήγησης, βελτιστοποιώντας την κάθετη δύναμη (downforce) και συμβάλλοντας στην εξαιρετική σταθερότητα του οχήματος σε ψηλές ταχύτητες.

Αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο σχήμα εμπρός και πίσω: Οι προφυλακτήρες έχουν σχεδιαστεί για να κατευθύνουν τον αέρα με μεγαλύτερη ακρίβεια γύρω από το αμάξωμα, μειώνοντας την αντίσταση και ενισχύοντας την απόδοση του αυτοκινήτου.

Ειδικοί Αεραγωγοί (flaps που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης): Οι αεραγωγοί και οι διπλές έξοδοι εξάτμισης βελτιώνουν την ροή αέρα και συμβάλλουν στην καλύτερη ψύξη του κινητήρα, ενώ προσδίδουν και μια πολύ δυναμική όψη στο αυτοκίνητο. Μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες στο σχετικό βίντεο του θέματος.

Close

 

 

Ο σχεδιασμός της νέας 911 Carrera GTS συνδυάζει αρμονικά το κλασικό με το σύγχρονο.  Η επιθετική εμφάνιση είναι προφανής, με το αυτοκίνητο να έχει μια άγρια όψη που ενισχύει την αίσθηση της ισχύος. Τα φαρδύτερα φτερά τονίζουν τη δυναμική της εμφάνιση ενώ οι μοναδικές λεπτομέρειες όπως οι μαύρες λεπτομέρειες στο εξωτερικό, οι σκούρες ζάντες και οι μαύρες απολήξεις εξάτμισης, διαφοροποιούν την έκδοση GTS από τα υπόλοιπα μοντέλα της 911, δίνοντάς της έναν ακόμη πιο επιθετικό και σπορ χαρακτήρα από τα μικρότερης ισχύος μοντέλα.

Η Porsche προσφέρει μια ευρεία γκάμα χρωμάτων και φινιρισμάτων για την Carrera GTS, επιτρέποντας στους αγοραστές να εξατομικεύσουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Προσφέρει επίσης με την βοήθεια της αδελφής εταιρείας Porsche Design την δυνατότητα παραγγελίας και αγοράς ενός ρολογιού στα χαρακτηριστικά του εξατομικευμένου μοντέλου που αγοράζει ένας πελάτης!

Το εσωτερικό της 911 Carrera GTS προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με τα σπορ καθίσματα και υλικά ψηλής ποιότητας, όπως πάντα. Τα καθίσματα είναι άνετα αλλά παράλληλα προσφέρουν εξαιρετική στήριξη στις στροφές, ενώ το δέρμα Alcantara και οι λεπτομέρειες από ανθρακονήματα ενισχύουν την αίσθηση πολυτέλειας και σπορ διάθεσης.

 

 

Τεχνολογία και Συνδεσιμότητα: Η κεντρική οθόνη αφής παρέχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, ενώ το προηγμένο σύστημα ήχου και οι επιλογές συνδεσιμότητας καθιστούν κάθε ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Οι κινητήρες που προσφέρει το νέο μοντέλο είναι ο τρίλιτρος twin turbo boxer που παράγει 394PS για την Carrera και ο 3.6 λίτρων κινητήρας με ένα ηλεκτρικό turbo (T – Hybrid) που προσφέρει άπλετη ροπή και δύναμη, φθάνοντας τα 541PS και προσφέροντας επιδόσεις που δύσκολα πιάνονται: Η επιτάχυνση από 0 -100 km/h έρχεται σε μόλις 3.0 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα – στη Γερμανία και όχι στην Κύπρο – είναι 312χλμ. Δεν είδαμε τα 300 στο δρόμο γιατί ήμασταν στην Ισπανία και όχι στη Γερμανία, είδαμε όμως 240km/h στην πίστα εύκολα και με το a/c αναμμένο… Η παρουσίαση στους δημοσιογράφους περιείχε και την ανάλυση της δοκιμής στο Nürburgring (Nordschleife) όπου η 911 Carrera GTS είναι 8.7 δευτερόλεπτα πιο γρήγορη από το προηγούμενο μοντέλο κάνοντας ένα χρόνο 7:16.934, για όσους ασχολούνται με το  θέμα. Ψάξτε το, είναι όντως γρήγορο!

Η Porsche 911 Carrera GTS 2024 συνδυάζει την παραδοσιακή σχεδιαστική φιλοσοφία της 911 με μοντέρνες αεροδυναμικές βελτιώσεις, προσφέροντας μια απαράμιλλη οδηγική εμπειρία που ενσωματώνει τη δύναμη, την πολυτέλεια και την τεχνολογική καινοτομία.

Οι γεμάτοι στροφές δρόμοι της Μάλαγας μας έδωσαν την τέλεια ευκαιρία για να ανακαλύψουμε την ακρίβεια στις κινήσεις και την ευελιξία του αυτοκινήτου. Πρόκειται για το τέλειο ισοζύγιο μεταξύ άνεσης και σπορ επιδόσεων, αφού με μοναδική σταθερότητα και δυναμική απόκριση, κάθε στροφή για την 911 Carrera GTS γίνεται μια ευκαιρία για απόλαυση.

Στην πίστα (όπως λέμε, στο ψητό)

Η πίστα Ascari είναι μια πίστα εντυπωσιακή την οποία είχαμε επισκεφθεί και παλαιότερα για κάποιο άλλο ονειρικό τότε μοντέλο… εκεί στην πίστα ήταν όπου η 911 Carrera GTS μας αποκάλυψε τον αληθινό της χαρακτήρα αφού έδειξε το σπορ DNA της, επιδεικνύοντας την ισχύ και την ακρίβεια της. Έχω οδηγήσει δημοσιογραφικά αλλά και σαν οδηγός αγώνων πολλά αυτοκίνητα στην πίστα, στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματικά, δεν έχω οδηγήσει ποτέ ξανά τέτοιο αυτοκίνητο παραγωγής το οποίο να σου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη σε κάθε στροφή, με τον έλεγχο (με τα στάνταρ ελαστικά) να μοιάζει με αγωνιστικό και τα φρένα να είναι άγκυρες! Το αυτοκίνητο ελέγχεται πλήρως και οι χρόνοι που προσφέρει σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα παραγωγής είναι σχετικά άπιαστοι για τα περισσότερα. Με την επιτάχυνση και την ευστάθεια που προσφέρει, η 911 Carrera GTS καθιστά κάθε γύρο στην πίστα μια πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις της οδήγησης.

Εύκολα όμως θα κατατάξω την 911 Carrera GTS σαν ένα από τα πλέον παιγνιδιάρικα και γρήγορα στην πίστα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει!

Το συμπέρασμα μας λοιπόν είναι πως η νέα Porsche 911 Carrera GTS είναι κάτι παραπάνω από ένα αυτοκίνητο. Είναι μια εμπειρία ζωής.

Τα highlights του νέου μοντέλου είναι η χρήση ενός και ηλεκτροκίνητου Turbo (T – Hybrid) ένα ταμπλό πλήρως digital με απίστευτες επιλογές συνδεσιμότητας και επιδόσεις που δεν πιάνονται εύκολα από αυτοκίνητα παραγωγής. Όλα με την σφραγίδα της ποιότητας της Porsche.

Δεν είναι τυχαία η επιτυχία της Porsche τα τελευταία χρόνια και το νέο μοντέλο της 911 Carrera GTS αποδεικνύει ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να κυριαρχεί στο πάνθεον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με έναν συνδυασμό κομψότητας και ισχύος, το τελευταίο μοντέλο της Porsche επιβεβαιώνει την θέση της μάρκας στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας και όπως όλα δείχνουν από τις πολλαπλές ερωτήσεις φίλων εδώ στην Κύπρο, οι πωλήσεις του αναμένεται να κάνουν θραύση. Η νέα 911 Carrera GTS, είναι η συνέχιση ενός θρυλικού αυτοκινήτου με τον μαγικό αριθμό 911.

Μην μείνεις μόνο στο ότι είναι μια Porsche. Αυτό το μοντέλο, έχει κάτι το διαφορετικό πέρα από την φρέσκια σχεδίαση. Τεχνολογικά, το T – Hybrid της 911 Carrera GTS ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο πολύχρονο success story του μοντέλου.

Στέλιος Κυθρεώτης

Car.com.cy