Rally

13 May, 2024 Ώρα 17:44

WRC: Νικητές στο Rally de Portugel οι Ogier-Landais

Thumbnail

Για το γαλλικό πλήρωμα με τον 8 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Sebastien Ogier και το συνοδηγό του Vincent Landais η νίκη στην Πορτογαλία ήταν απλά ένα στοίχημα. Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής ήθελε την νίκη στην Πορτογαλία γιατί επέστρεψε στον αγώνα αυτόν μετά από 6 χρόνια και τον κέρδισε για 6η φορά. Μέχρι χθες από πέντε νίκες στο ράλλυ στην Πορτογαλία είχαν ο Φινλανδός Marku Alen και ο Sebastien Ogier. Με αυτή τη νίκη του σήμερα ο Γάλλος έγινε πολυνίκης με έξι πρώτους τερματισμούς.

Close

 

Ο αγώνας

Close

Αν το άλλο δίδυμο της Toyota με τους Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen δεν είχαν έξοδο στο δεύτερο σκέλος του αγώνα το Σάββατο 11 Μαΐου, η σειρά του τερματισμού θα ήταν διαφορετική. Αλλά στους αγώνες του WRC καμιά πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Αφού τα απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να ανατρέψουν το σίγουρο νικητή ακόμη και στην τελευταία ειδική διαδρομή.

Ο αγώνας αυτός είχε αρκετό θέαμα αλλά και έντονο συναγωνισμό. Η μεγάλη μονομαχία απόντος του Φινλανδικού δίδυμου ήταν ανάμεσα στους Γάλλους και τους Εσθονούς.

Close

Οι Ott Tanak- Martin Jarveoja (HYUNDAI i20 N Rally 1 Hybrid) τέθηκαν για λίγο επικεφαλής του αγώνα μετά ένα κλατάρισμα που είχαν οι Γάλλοι. Ο Ogier πίεσε και μετά από ένα λάστιχο που είχαν οι Εσθονοί πέρασε και πάλι μπροστά.

Οι Sebastien Ogier- Vincent Landais έκαναν καλή διαχείριση της θέσης τους. Παρά το γεγονός ότι το τρίτο και τελευταίο σκέλος του αγώνα ήταν δύσκολο λόγω της ομίχλης αλλά και των αλλεπάλληλων «γιάμ» στην power-stage δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους Εσθονούς να διεκδικήσουν την πρώτη θέση.

Στην power-stage κινήθηκαν απλά σε γρήγορο ρυθμό έχοντας πάντα σε απόσταση ασφαλείας τους Εσθονούς. Την ειδική αυτή κέρδισαν οι Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe που είναι πρωτοπόροι στο WRC με 110 βαθμούς.

Άλλωστε οι Γάλλοι όπως και οι Φινλανδοί Kalle Rovanpera – Jonne Halttunen δεν συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες και δεν κυνηγούν τον τίτλο. Κάνουν επιλεκτικούς αγώνες απλά για να βρίσκονται σε…φόρμα.

Έτσι οι Γάλλοι με διαφορά +7.9’’ από τους Εσθονούς ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ο Sebastien Ogier πριν από μερικές ημέρες είχε προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τον έχρισε Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Στη μάχη για τη νίκη στο WRC2 οι Nikolay Gryazin -Konstantin Aleksandrov με Citroen C3 κέρδισαν τη μάχη και ανέβηκαν στο πρώτο σκαλοπάτι.

08 Aug, 2024 Ώρα 10:00

Η TOYOTA GAZOO Racing κερδίζει και το Ράλι Φινλανδίας

Thumbnail

Από νίκη σε νίκη η ομάδα της TOYOTA GAZOO Racing. Μετά το ράλι Λετονίας κερδίζει και το απαιτητικό Ράλι Φινλανδίας, τον ένατο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA. Οι Sébastien Ogier και Vincent Landais πήραν την πρώτη θέση σε ένα δραματικό αγώνα με πολλές ανακατατάξεις κατά το τετραήμερο.

Close
Η νίκη της Toyota θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν ο πρωτοπόρος Kalle Rovanpera δεν αποχωρούσε στην προτελευταία ειδική διαδρομή ύστερα από έξοδο.

Με το τέλος της πρώτης μέρας, τρία Toyota GR YARIS Rally1 κρατούσαν όλες τις θέσεις του βάθρου. Rovanpera, Evans και Ogier έδειχναν ανίκητοι απέναντι στους αντιπάλους τους. Όμως, το Σάββατο ο Evans, που κυνηγά με αξιώσεις το φετινό τίτλο, αντιμετώπισε πρόβλημα με τον άξονας μετάδοσης κίνησης με αποτέλεσμα να χάσει θέσεις. Ξεκίνησε την τελευταία μέρα για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς αλλά μια έξοδος τον έθεσε εκτός αγώνα.

Close

 

 

Ο Ogier κατάφερε να κερδίσει το Ράλι Φινλανδίας ύστερα από τρία χρόνια απουσίας από το συγκεκριμένο αγώνα. Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του οκτώ φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στη Φινλανδία (η πρώτη ήταν το 2013) και ιστορικά ακολουθεί τους Sébastien Loeb, Ott Tänak και Elfyn Evans ως οι μόνοι οδηγοί εκτός Φινλανδίας που κέρδισαν τη διοργάνωση περισσότερες από μία φορές. Μια νίκη που τον ανέβασε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών με 27 βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Thierry Neuville. Φέτος, παρά το επιλεγμένο πρόγραμμα που ακολουθεί κατάφερε να κερδίσει τρεις φορές και να πάρει άλλες τρεις δεύτερες θέσεις από έξι συμμετοχές!

Με ένα Toyota GR YARIS Rally1 συμμετείχε στον αγώνα και το ανερχόμενο ταλέντο της Φινλανδίας Sami Pajari για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία. Με συνοδηγό την Enni Mälkönen τερμάτισαν στην τέταρτη θέση γενικής εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις τους. Μάλιστα κέρδισαν και μια ειδική διαδρομή.

 

 

Επιτυχία και για την ομάδα της Toyota Gazoo Racing και στην κατηγορία WRC2. Ο Διευθυντής της ομάδας Jari-Matti Latvala κατάφερε να φέρει το Toyota GR Yaris στην έκτη θέση γενικής και στη δεύτερη της κατηγορίας του. Μάλιστα, στην πρώτη εξάδα της WRC2 υπήρχαν άλλα δύο GR Yaris Rally2 με τους Mikko Heikkilä και Georg Linnamäe δείχνοντας έτσι και τις ικανότητες του αυτοκινήτου σε αυτό το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τελική κατάταξη

1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1)     2h25m41.9s

2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)     +40.1s

3 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1)         +1m14.1s

4 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1)     +1m54.5s

5 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)     +8m15.5s

6 Jari-Matti Latvala/Juho Hänninen (Toyota GR Yaris Rally2)     +8m54.5s

7 Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2)         +9m29.4s

8 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2)     +9m32.0s

9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2)     +9m51.2s

10 Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2)     +10m07.0s