Οι Ιάπωνες δηλώνουν εδώ και καιρό πως η ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να είναι επιλογή και όχι μονόδρομος. Μάλιστα ο Akio Toyoda προέβλεψε πως τα EV θα αποτελέσουν τελικά το 30% του συνόλου των Ι.Χ. και όχι το 100% που θέλει η Ευρώπη.
Από τα λόγια, στην πράξη
Η Toyota, η Mazda και η Subaru πραγματοποίησαν σήμερα στην Ιαπωνία κοινή διάσκεψη για να μιλήσουν για τους νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι τρεις τους συνεργάζονται για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να μειώσουν το κόστος.
Αντί να σχεδιάσουν έναν κοινό κινητήρα που θα χρησιμοποιείται και από τις τρεις εταιρείες, η τριάδα θα εργαστεί πάνω σε «χαρακτηριστικούς κινητήρες» που θα αντιπροσωπεύουν τις αντίστοιχες μάρκες τους. Συγκεκριμένα, η Toyota ετοιμάζει νέους τετρακύλινδρους με σειρά, η Mazda επιδιώκει περιστροφικούς κινητήρες και η Subaru στοχεύει να βελτιώσει τον μπόξερ. Τα νέα κινητήρια σύνολα θα είναι συμβατά με διάφορα καύσιμα ουδέτερου άνθρακα: υγρό υδρογόνο, βιοκαύσιμα και συνθετικά καύσιμα.
Mazda
Μαζί με την ανακοίνωση, υπήρχαν και μερικά δείγματα μελλοντικών κινητήρων. Η Mazda έφερε κινητήρες μονού και διπλού ρότορα για εφαρμογές EV. Όπως είδαμε στο MX-30 και στο πρωτότυπο σπορ αυτοκίνητο Iconic SP, ο περιστροφικός κινητήρας χρησιμεύει ως γεννήτρια για την τροφοδοσία της μπαταρίας. Δεν έχει μηχανική σύνδεση με τους τροχούς.

Toyota
Η Toyota παρουσίασε ένα ζευγάρι τετρακύλινδρων εν σειρά κινητήρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μια μονάδα 1,5 λίτρων που παρουσίασε ξεχωριστά, καθώς και έναν μεγαλύτερο κινητήρα 2,0 λίτρων.

Subaru
Όσο για τη Subaru, παρουσίασε ένα υβριδικό σύστημα επόμενης γενιάς και το τοποθέτησε επίσης μέσα σε ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο. Συνδυάζει έναν κινητήρα μπόξερ 2,0 λίτρων με έναν ηλεκτροκινητήρα 12,3 κιλοβάτ και μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου.

Συνεργάτες αλλά και.. αντίπαλοι
Η Toyota, η Mazda και η Subaru κατέστησαν απολύτως σαφές ότι θα παραμείνουν αντίπαλοι, παρά το γεγονός ότι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη πιο λιτών κινητήριων μονάδων. Επειδή αυτοί οι νέοι κινητήρες θα είναι μικρότεροι, η τριάδα λέει ότι τα μελλοντικά μοντέλα θα έχουν χαμηλότερο καπό, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές αυτές θα δώσουν στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ελευθερία.

Υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων;
Η αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από απότομη άνοδο τιμών, τόσο στα καινούργια όσο και στα μεταχειρισμένα οχήματα. Μπορούν οι οδηγοί να ελπίζουν σε φθηνότερα αυτοκίνητα σύντομα;
Οι ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. μικροτσίπ) και η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία οδήγησαν σε ράλι τιμών, ιδιαίτερα στα μεταχειρισμένα. Σήμερα, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική αυτή πορεία φρενάρει.
Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,4% μέσα στο 2025 σε σύγκριση με πέρσι, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι μέσα στο 2025 θα συνεχίσουν πτωτικά. Παρότι αυτή η πτώση είναι μικρή, έχει σημασία διότι σημειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αυξήσεων.
Οι αξίες των μεταχειρισμένων παραμένουν μεν υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η αγορά δεν έχει επανέλθει πλήρως στην πρότερη ισορροπία, όμως η τάση αρχίζει να αλλάζει. Σύμφωνα με αναλυτές, η περιορισμένη διαθεσιμότητα οχημάτων σε σχέση με τη ζήτηση ήταν έως πρόσφατα ο λόγος που οι τιμές κρατήθηκαν ψηλά – πλέον όμως η κατάσταση φαίνεται να μεταβάλλεται σταδιακά.
Σε αντίθεση με την αγορά μεταχειρισμένων – όπου οι τιμές εμφανίζουν πτωτική τάση (ενδεικτικά, -4,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2025 στην Ελλάδα, έναντι ανόδου +3,3% στα καινούργια) – οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία από το 2026-27 και μετά.
Οι ανατιμήσεις αυτές τροφοδοτούνται από το αυξημένο κόστος παραγωγής (ακριβότερες πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορές και εργατικό), καθώς και από τις μεγάλες επενδύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ηλεκτροκίνηση και σε νέες τεχνολογίες, που εκτοξεύουν το κόστος εξέλιξης και κατασκευής κάθε νέου μοντέλου.
Ήδη, το κύμα ακρίβειας στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει πυροδοτηθεί από συνδυασμό παραγόντων όπως η πανδημία και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση, η συμμόρφωση με ολοένα αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, αλλά και η στροφή των κατασκευαστών προς μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) προειδοποιεί πως τα νέα πρότυπα ρύπων Euro 7 θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής ανά αυτοκίνητο έως και κατά περίπου 2.000 € (για συμβατικά επιβατικά), γεγονός που τελικά θα μετακυλιστεί σε ακόμη υψηλότερες τιμές για τους αγοραστές. Με βάση όλα τα παραπάνω, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση στα νέα αυτοκίνητα στο προσεχές διάστημα – αντίθετα, διαβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις…
