Τεχνολογία

14 Jun, 2024 Ώρα 13:37

Κλιματισμός αυτοκινήτου: Τα 5 λάθη που κάνουμε

Thumbnail

Η χρήση του air condition θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην πόλη και έξω από αυτήν. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο τμήμα Integrated Earth and Climate System Sciences (SICSS), έδειξαν πως όταν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C ισοδυναμεί με 0,05% ένδειξη αλκοόλ στο αίμα, του οδηγού.

Close

Η υπομονή μπορεί να είναι αρετή για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην οδήγηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως, μπορεί να την εξαντλήσει και να επηρεάσει τους χρόνους αντίδρασης του οδηγού.

 

Close

 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Ramon Llull University της Βαρκελώνης σε συνεργασία με την Seat, συνηθισμένα λάθη στη χρήση του κλιματισμού -συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος στο μέγιστο της δύναμής του- θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του, με αποτέλεσμα να διατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό και να έχουμε πιθανή αφυδάτωση.

Close

Μια διαφορά μόλις 10°C–35°C σε σύγκριση με 25°C -εντός της καμπίνας των επιβατών μπορεί να μειώσει τους χρόνους αντίδρασης κατά 20%- ισοδύναμο με μέτρηση αλκοόλ στο αίμα 0,05%  που αντιστοιχεί στο όριο της Σκωτίας (στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα).

 

 

Οι μηχανικοί των εταιριών ξοδεύουν τρία χρόνια αναπτύσσοντας το σύστημα κλιματισμού κάθε μοντέλου. Αυτός ο χρόνος χρησιμοποιείται για τη μελέτη της γεωμετρίας των αγωγών και των αεραγωγών σε 3D, με εικονικές προσομοιώσεις που εκτελούνται για να προβλέψουν πώς θα ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εάν οι πίσω επιβάτες λένε ότι δεν αισθάνονται τον δροσερό αέρα, τότε οι αγωγοί αέρα μπορεί να έχουν ρυθμιστεί λάθος. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας, αλλά προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι αγωγοί πρέπει να είναι στραμμένοι προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

 

Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 40°C, τα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στον ήλιο μπορούν να φτάσουν τους 70°C. Για να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της καμπίνας πριν ξεκινήσετε και ενώ κινείστε βρήκαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην χρήση του κλιματισμού που κάνουν/νουμε:

Ενεργοποιούμε στο φουλ τον κλιματιστικό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Όταν μπαίνουμε σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, είναι δελεαστικό να ενεργοποιήσουμε το air-condition στο μέγιστο. Ωστόσο, αν το κάνουμε χωρίς να ανοίξουμε τα παράθυρα, απλώς θα ανακυκλωθεί ο ζεστός αέρας. Ανοίξτε τις πόρτες, χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα ή δύο λεπτά. Κλείσετε τις πόρτες ξεκινήστε και ανοίξτε το A/C.

Ανακύκλωση στο on

Η διατήρηση της λειτουργίας της ανακύκλωσης αέρα δεν βοηθά, καθώς καθυστερεί τον κλιματισμό. Σχεδόν όλα τα  σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μια επιλογή «Auto», στο σύστημα, το οποίο ρυθμίζει μόνο του πότε θα ενεργοποιήσει την ανακύκλωση και πόσο θα αυξήσει την ένταση.

 

 

Ανοίγουμε τον κλιματισμό το πρωί

Μερικά καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά, αλλά είναι καλή ιδέα να ανοίξουμε το A/C για να αποτρέψουμε το θάμπωμα των παραθύρων, όταν αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία.

Στρέφουμε τους αεραγωγούς προς το μέρος μας

Είναι δελεαστικό αλλά εμποδίζει το αυτοκίνητο να έχει ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα. Αν τους έχετε στραμμένους προς τα πάνω επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά γύρω από το αυτοκίνητο και να φτάσει σε όλους τους επιβάτες.

 

 

Δεν κάνουμε τακτική συντήρηση

Ακριβώς όπως τα λάδια, τα ελαστικά ή τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού απαιτεί συντήρηση. Η μη αλλαγή των βουλωμένων φίλτρων αέρα καμπίνας κάθε 10.000 έως 15.000 χλμ., μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας. Περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους υψηλότερων θερμοκρασιών και αφυδάτωσης, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους και μειωμένο χρόνο αντίδρασης.  

16 May, 2025 Ώρα 10:53

Τελικά, που εξυπηρετεί το start/stop;

Thumbnail

Ουκ ολίγοι οδηγοί, με το που ξεκινήσουν το αυτοκίνητο, αμέσως πατούν τον διακόπτη της απενεργοποίησης του συστήματος start/ stop. Μερικοί θεωρούν πως μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει ζημιά, άλλοι ότι δεν εξοικονομεί πολύ καύσιμο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλά θεωρούν το «άναψε-σβήσε» εκνευριστικό.

Close

Ας το πάρουμε από την αρχή, για να ξεχωρίσουμε τι ισχύει και τι όχι. Το start/ stop εξυπηρετεί στο να λειτουργεί ο κινητήρας μόνον όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Αυτό συνδράμει αρχικά στην εξοικονόμηση καυσίμου και έπειτα στη μειωμένη εκπομπή ρύπων.

Το σύστημα έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου και η λειτουργία του στα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα είναι τόσο ομαλή που η λειτουργία του είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και η με χρονική υστέρηση ελάχιστη.

Close

Σύμφωνα με το ADAC, το start/ stop εξοικονομεί έως και 15% καύσιμο, τιμή που την έχουν αναφέρει και οι κατασκευαστές. Ωστόσο, ισχύει κυρίως όταν μιλάμε για συγκεκριμένες και ευνοϊκές συνθήκες κίνησης.

Σε μεικτά χιλιόμετρα, έχει υπολογιστεί ότι η κατανάλωση μειώνεται για 0,3 με 0,5 λίτρα ανά 100 χλμ. Η τιμή αυτή μπορεί να μας φαίνεται πολύ μικρή σε πρώτη φάση, αλλά εάν υπολογίσουμε το κόστος της βενζίνης σήμερα (ειδικά στην Ελλάδα), μπορείτε να εξοικονομείτε πάνω από 1 ευρώ ανά 100 χλμ.

Close

Από όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το start/ stop, οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποσχέθηκαν πως όλα τα εξαρτήματα που σχετίζονται και επηρεάζονται από το σύστημα θα ενισχυθούν και θα γίνουν πιο ανθεκτικά. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι η μίζα, ο εναλλάκτης και η μπαταρία.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό, στην περίπτωση που προβείτε σε αντικατάσταση της μπαταρίας, η νέα που θα βάλετε να είναι εγκεκριμένη από τον κατασκευαστή για να συνεχίσει να συνεργάζεται το σύστημα εύρυθμα μαζί της.

Για αυτό οφείλετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, όπως ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή αυτό της αντιπροσωπείας, για να σας συμβουλεύσει τι μπαταρία πρέπει να βάλετε στο αυτοκίνητό σας που έχει start/ stop.

Επιπλέον, η απενεργοποίηση του συστήματος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά λόγω των μικρότερων φθορών που προκαλούνται στα εξαρτήματα με τα οποία συνεργάζεται. Διότι εκτός από όσα προαναφέραμε, ο στροφαλοφόρος άξονας και το turbo επίσης επηρεάζονται.

Το αρνητικό βέβαια σε αυτή την περίπτωση με το σταθερά απενεργοποιημένο start/ stop, είναι ότι δεν αυξάνεται μόνο η κατανάλωση, αλλά και οι εκπομπές ρύπων, ενώ ενισχύεται η ηχορύπανση. Συν τοις άλλοις, μπορεί μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσεις προβλήματα στον τεχνικό έλεγχο του αυτοκινήτου.

Συνολικά, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το start/ stop. Επιλέγεις ό,τι σε βολεύει, αλλά πρέπει πάντα να έχεις κατά νου τις εκάστοτε συνέπειες. Με σωστή συντήρηση, όμως, και ακολουθώντας κατά γράμμα τον «νόμο» του κατασκευαστή δύσκολα θα πάθεις σοβαρή ζημιά ακόμα και μακροπρόθεσμα.