Ειδήσεις

21 Jun, 2024 Ώρα 10:13

Αυτή είναι η Bugatti Tourbillon με 1.800 άλογα!

Thumbnail

Η Bugatti παρουσίασε τον διάδοχο της Chiron, με το hypercar να ονομάζεται Tourbillon και παρότι μοιάζει αρκετά με την Chiron, η Bugatti λέει πως είναι εντελώς νέο, με τις Type 57SC Atlantic, Type 35 και Type 41 Royale να αποτέλεσαν έμπνευση για τον σχεδιασμό της.

Close

 

 

Οι γνώστες των ρολογιών θα αναγνωρίσουν το tourbillon ως έναν μηχανισμό που χρησιμοποιείται σε ρολόγια υψηλής ποιότητας, που ουσιαστικά καταπολεμά τις επιπτώσεις της βαρύτητας και αυξάνει την ακρίβεια.

 

Close

 

Η Bugatti βλέπει το Tourbillon της ως ένα μεγάλο, διαχρονικό έργο μηχανικής τελειότητας. Αυτό γίνεται εύκολα εμφανές όταν ανοίγουν προς τα πάνω οι ηλεκτρικές πόρτες που αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό εσωτερικό.

 

 

Υπάρχει αναλογικός πίνακας οργάνων, με το κοντέρ να τερματίζει στα 550 χλμ/ώρα και εκτός από στροφόμετρο, υπάρχουν τέσσερα ακόμη όργανα που δείχνουν την ποσότητα του καυσίμου, τη θερμοκρασία λαδιού και νερού και την ενέργεια της μπαταρίας.

 

 

Η σχεδίαση του πίνακα οργάνων έγινε από Ελβετούς ωρολογοποιούς και είναι στερεωμένος στη κολόνα του τιμονιού. Ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό και έχε μέγιστη ανοχή 50 microns—με ορισμένες λεπτομέρειες ανοχής έως και 5 micron. Περισσότερα από 600 κομμάτια τιτανίου συνθέτουν τη μοναδική δομή τριών επιπέδων ακριβώς πάνω από το τιμόνι, με πολύτιμους λίθους όπως ζαφείρια και ρουμπίνια να είναι ενσωματωμένα διακριτικά στην όψη κάθε συμπλέγματος.

 

 

Στη κεντρική κονσόλα υπάρχουν διακόπτες αλουμινίου, περιστρεφόμενοι διακόπτες, το κρυστάλλινο κουμπί εκκίνησης του  κινητήρα, ενώ υπάρχει και μια κρυφή ψηφιακή οθόνη στο πάνω μέρος της κεντρικής κονσόλας, που υποστηρίζει Apple CarPlay.

 

 

Η κεντρική κονσόλα αποτελείται από κρυστάλλινο γυαλί που αναπτύχθηκε σε 13 ξεχωριστά στάδια για να εξασφαλίσει τη μέγιστη διαύγεια. Τα εξαρτήματα αλουμινίου κατασκευάστηκαν και ανοδιώθηκαν από ένα μόνο κομμάτι αλουμινίου. Ακόμη και το κουμπί pull-to-start κατασκευάστηκε από το ίδιο κομμάτι αλουμινίου.

Το carbon mononoque πλαίσιο του hypercar είναι εντελώς νέο, νέα είναι και η ανάρτηση κατασκευασμένη από 3D εκτυπωτή. Εκεί που η Chiron είχε ανάρτηση με διπλά ψαλίδια από χάλυβα, το Tourbillion διαθέτει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων από αλουμίνιο που έχει βραχίονες και ορθοστάτες “οργανικής σχεδίασης” που εκτυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτή από αλουμίνιο, κάτι που οδήγησε στην εξοικονόμηση του βάρους κατά 45% σε σύγκριση με την Chiron.

 

 

Εντελώς νέος είναι ο V16 υβριδικός κινητήρας, απόδοσης 1.800 ίππων, με το πακέτο μπαταριών να είναι δομικό μέλος του mononoque πλαισίου, με το μπροστινό και το πίσω υποπλαίσιο να είναι κατασκευασμένα από χυτό αλουμίνιο λεπτού τοιχώματος, ενώ ο κοίλος βραχίονας της πίσω αεροτομής είναι κατασκευασμένος με τεχνητή νοημοσύνη και επίσης εκτυπωμένος από 3D εκτυπωτή. Τα φρένα είναι carbon κεραμικά, με το σύστημα πέδησης να είναι τεχνολογίας brake-by-wire που αναπτύχθηκε από την Bugatti και “συνδυάζεται άψογα μέσω ενός ενσωματωμένου μη γραμμικού ελεγκτή οχήματος”.

 

 

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει τον ολοκαίνουργιο V16 8,3-λίτρων 64-βαλβίδο ατμοσφαιρικό  κινητήρα που στροφάρει έως τις 9.500 σ.α.λ και αποδίδει 1.000 άλογα με 900 Nm ροπής. Ο κινητήρας ζυγίζει 252 κιλά και συνδυάζεται με 3 ηλεκτροκινητήρες. Οι δύο είναι τοποθετημένοι στον μπροστινό άξονα και ο τρίτος στον πίσω. Υπάρχει μπαταρία 24,8 kWh 800 volt, με τους ηλεκτροκινητήρες να αποδίδουν 800 άλογα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματο 8 σχέσεων, τεχνολογίας διπλού συμπλέκτη.

 

 

Το σύνολο παράγει 1.800 άλογα και το  αυτοκίνητο ζυγίζει 1.995 κιλά, όσο και η Chiron, παρά την προσθήκη του υβριδικού συστήματος.

Χάρη στα ειδικά ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 διαστάσεων 285/35 R20 μπροστά και 345/30 R21 πίσω, η Bugatti Tourbillon κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα, τα 0-200 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, τα 0-300 χλμ/ώρα σε κάτω από 10 δευτερόλεπτα, ενώ τα 400 χλμ/ώρα έρχονται σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου ανακοινώνεται στα 445 χλμ/ώρα.

Η παραγωγή της Bugatti Tourbillon θα ξεκινήσει το 2026 και θα περιοριστεί σε μόλις 250  αυτοκίνητα, με αρχική τιμή 3,8 εκατ. ευρώ προ φόρων.  

Close
11 Jul, 2025 Ώρα 11:07

Υπάρχει περίπτωση να πέσουν οι τιμές των αυτοκινήτων;

Thumbnail

Η αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από απότομη άνοδο τιμών, τόσο στα καινούργια όσο και στα μεταχειρισμένα οχήματα. Μπορούν οι οδηγοί να ελπίζουν σε φθηνότερα αυτοκίνητα σύντομα;

Close

Οι ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. μικροτσίπ) και η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία οδήγησαν σε ράλι τιμών, ιδιαίτερα στα μεταχειρισμένα. Σήμερα, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική αυτή πορεία φρενάρει.

Σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,4% μέσα στο 2025 σε σύγκριση με πέρσι, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι μέσα στο 2025 θα συνεχίσουν πτωτικά. Παρότι αυτή η πτώση είναι μικρή, έχει σημασία διότι σημειώνεται για πρώτη φορά έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αυξήσεων.

Close

Οι αξίες των μεταχειρισμένων παραμένουν μεν υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς η αγορά δεν έχει επανέλθει πλήρως στην πρότερη ισορροπία, όμως η τάση αρχίζει να αλλάζει. Σύμφωνα με αναλυτές, η περιορισμένη διαθεσιμότητα οχημάτων σε σχέση με τη ζήτηση ήταν έως πρόσφατα ο λόγος που οι τιμές κρατήθηκαν ψηλά – πλέον όμως η κατάσταση φαίνεται να μεταβάλλεται σταδιακά.

Σε αντίθεση με την αγορά μεταχειρισμένων – όπου οι τιμές εμφανίζουν πτωτική τάση (ενδεικτικά, -4,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2025 στην Ελλάδα, έναντι ανόδου +3,3% στα καινούργια) – οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία από το 2026-27 και μετά.

Close

Οι ανατιμήσεις αυτές τροφοδοτούνται από το αυξημένο κόστος παραγωγής (ακριβότερες πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορές και εργατικό), καθώς και από τις μεγάλες επενδύσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ηλεκτροκίνηση και σε νέες τεχνολογίες, που εκτοξεύουν το κόστος εξέλιξης και κατασκευής κάθε νέου μοντέλου.

Ήδη, το κύμα ακρίβειας στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει πυροδοτηθεί από συνδυασμό παραγόντων όπως η πανδημία και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση, η συμμόρφωση με ολοένα αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, αλλά και η στροφή των κατασκευαστών προς μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα για υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) προειδοποιεί πως τα νέα πρότυπα ρύπων Euro 7 θα αυξήσουν το κόστος κατασκευής ανά αυτοκίνητο έως και κατά περίπου 2.000 € (για συμβατικά επιβατικά), γεγονός που τελικά θα μετακυλιστεί σε ακόμη υψηλότερες τιμές για τους αγοραστές. Με βάση όλα τα παραπάνω, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση στα νέα αυτοκίνητα στο προσεχές διάστημα – αντίθετα, διαβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις…